Η Federal Reserve θα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει το ρυθμό του tapering και να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι προβλέπει τώρα, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και της ανάρρωσης της αγοράς εργασίας. Αυτό υποστήριξε σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ.

Σε τοποθέτηση του σε εκδήλωση του Center for Financial Stability, ο κ. Γουόλερ τάχθηκε στο πλευρό των γερακιών που θέλουν να επιταχυνθεί ο ρυθμός της απομείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ώστε να αλλάξει γρηγορότερα η νομισματική πολιτική της Τράπεζας. Κι αυτό με δεδομένο πως το συμβούλιο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανοίξει τη συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων πριν ολοκληρωθεί το tapering.

«Η ταχεία βελτίωση της αγοράς εργασίας και η επιδείνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό με ωθούν να ταχθώ υπέρ της επιτάχυνσης του ρυθμού του tapering» τόνισε ανοιχτά ο κ. Γουόλερ.

Με τον ρυθμό του tapering που έχει αποφασιστεί σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα θα τερματιστεί μέχρι τον Ιούνιο της ερχόμενης χρονιάς. Με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό πιθανότατα η Fed θα προχωρήσει σε μία αύξηση των επιτοκίων μέσα στο δεύτερο μισό του 2022. Ωστόσο, αν το tapering ολοκληρωθεί νωρίτερα, μπορεί το συμβούλιο να πάει σε δύο αυξήσεις μέσα στην ερχόμενη χρονιά.

Διαβάστε επίσης: Στο φώτο φίνις θα κριθεί τελικά ο νικητής της αναμέτρησης για την προεδρία της Τράπεζας

Η εκτίναξη του πληθωρισμού και η επίμονη παραμονή του σε πολύ υψηλά επίπεδα έχει κάνει ακόμη τις πιο μετριοπαθείς φωνές στο συμβούλιο να παραδεχτούν πως η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας πλησιάζει. Όμως, το χρονοδιάγραμμα και ο ρυθμός που θα υιοθετηθεί αποτελεί το νέο σημείο διαμάχης. Αν και πολλά θα εξαρτηθούν, όχι μόνο από την πορεία των οικονομικών δεδομένων τους επόμενους μήνες, αλλά και από τις ισορροπίες δυνάμεων μέσα στο συμβούλιο.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης του Τζο Μπάιντεν για τον επόμενο πρόεδρο της Federal Reserve, με τους δύο βασικούς μονομάχους να είναι ο νυν διοικητής Τζερόμ Πάουελ και η κυβερνήτης της Fed, Λάελ Μπρέναρντ. Αν νικήτρια αναδειχτεί η κυρία Μπρέναρντ εκτιμάται πως η κεντρική τράπεζα θα υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στρατηγική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή