Μετά τη Standard & Poor’s σειρά είχε η Moody’s που ούτε αυτή προχώρησε τελικά σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Ο οίκος δεν εξέδωσε έκθεση για την ελληνική οικονομία, όπως ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Παρασκευής, κλείνοντας με άδοξο τρόπο τον κύκλο των reviews της ελληνικής αξιολόγησης για το 2021.

O οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο Ba3 με σταθερές προοπτικές, δίνοντας στη χώρα τη χαμηλότερη βαθμολογία (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), καθώς οι S&P, Fitch και DBRS βαθμολογούν όλες την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατη έκθεσή του προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 4,3% το 2022, ενώ θα βελτιώσει σημαντικά τη δημοσιονομική θέση της, με το δημόσιο χρέος να συρρικνώνεται κατά 10,1 μονάδες στο 191% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Moody’s είχε τηρήσει «σιγή ιχθύος» κατά την προηγούμενη φετινή προγραμματισμένη αξιολόγηση το Μάιο, με αποτέλεσμα να μην έχει αλλάξει την αξιολόγηση της Ελλάδας από τον Νοέμβριο του 2020, οπότε την είχε αναβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, από το Β1, με θετικές προοπτικές. Είχε επίσης προηγηθεί παραπάνω από ένα έτος αναμονής πριν από αυτήν την αναβάθμιση του 2020, δεδομένου ότι η προηγούμενη αλλαγή της αξιολόγησης της είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019 με διπλή μάλιστα αναβάθμιση.

Οι μέχρι τώρα βαθμολογίες των οίκων

Από τη μέχρι τώρα «αποκομιδή» ο οίκος S&P έχει αναβαθμίσει την χώρα  στο BB, ενώ στην ίδια κλίμακα ΒΒ είναι η αξιολόγηση του οίκου Fitch.

Χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση του Moody’s, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές. Το φθινόπωρο μπήκε πολύ θετικά καθώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar και προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά ένα σκαλοπάτι σε ΒΒ από ΒΒ (Low), με θετικές προοπτικές.

Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα πριν η αναβάθμιση από τη «Scope Ratings» ( ΒΒ+ από ΒΒ) που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων