Το Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει την “Πόλη του Bitcoin” (Bitcoin City), ενισχύοντας τη δέσμευσή του στο κρυπτονόμισμα.

Ο πρόεδρος, ο Nayib Bukele, ανακοίνωσε ότι η χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η οποία θεσμοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα τον Σεπτέμβριο, θα χτίσει μια πόλη αφιερωμένη στο Bitcoin. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε εν μέσω μιας παρουσίαση στο ‘Bitcoin Week 2021’ και ακολουθούμενη από μια αντίστοιχη ανάρτηση στο Twitter από το προεδρικό γραφείο του Ελ Σαλβαδόρ.

Στην εκδήλωση ‘Bitcoin Week 2021’, ο Bukele δήλωσε πως η “Bitcoin City” θα έχει τις δικές της οικιστικές και εμπορικές περιοχές, εστιατόρια και μια πλατεία. Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι κάτοικοι δεν θα υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, φόρο ακίνητης περιουσίας, φόρο κεφαλαιουχικών κερδών ή φόρο μισθοδοσίας, αν και θα κληθούν να πληρώσουν φόρο προστιθέμενης αξίας 10% για τη χρηματοδότηση κατασκευών και υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, τα σχέδια για την πόλη του Bukele μέσα από τα λεγόμενά του είναι:

«Στην πόλη του Bitcoin θα έχουμε ψηφιακή και τεχνολογική εκπαίδευση, γεωθερμική ενέργεια για ολόκληρη την πόλη, καθώς επίσης αποτελεσματικές και βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες».

Το ομόλογο Bitcoin

Κύρια πηγή χρηματοδότησης του έργου θα αποτελούν ομόλογα Bitcoin ονομαστικής αξίας $1 δισεκατομμυρίου. Από το ποσό αυτό, τα $500 εκατομμύρια θα διατεθούν για την κατασκευή υποδομών ενέργειας και εξόρυξης, ενώ τα υπόλοιπα $500 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε Bitcoin.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη δήλωση όσο αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι -όπως αναδοχή, θεματοφυλακή κ.α.-, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το ομόλογο θα είναι κρατικό με εκδότη τη χώρα του Ελ Σαλβαδόρ.

Το ριζοσπαστικό αυτό προϊόν θα αναπτυχθεί τεχνολογικά από το Blockstream στο Liquid Network. Το Blockstream είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην υποδομή Bitcoin και blockchain. Η τεχνολογία sidechain (πλευρικής αλυσίδας) του Blockstream, η Liquid Network, επιτρέπει ταχύτερους διακανονισμούς Bitcoin, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναπτύσσουν περιουσιακά στοιχεία σε μορφή token. Κατ’επέκταση, τα ομόλογα του Ελ Σαλβαδόρ εικάζεται πως θα είναι σε κάποια tokenized μορφή.

Η Blockstream Mining παρέχει εγκαταστάσεις εξόρυξης επιχειρηματικής κλάσης για τη συνεγκατάσταση των εργασιών εξόρυξης BTC.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Blockstream, το Bitcoin ομόλογο θα καταβάλλει ειδικά μερίσματα, σε ετήσια βάση, που θα δημιουργούνται μέσα από τη σταδιακή ρευστοποίηση του νομίσματος. Χρησιμοποιώντας την Πλατφόρμα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (AMP) του Blockstream, τα μερίσματα θα καταβάλλονται εύκολα στους κατόχους ομολόγων. Χάρη στο Liquid Network και στο Blockstream AMP, θα μπορούν επίσης να δέχονται εύκολα επενδύσεις ύψους ακόμα και $100. Στόχος είναι η παροχή πρόσβασης στο εν λόγω ομόλογο στο ευρύ κοινό. Το ανταλλακτήριο Bitfinex θα συμμετάσχει επίσης στο έργο, εγκαινιάζοντας μια πλατφόρμα τίτλων για τη φιλοξενία των ομολόγων Bitcoin.

Η “Bitcoin City” θα βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο Conchagua και σύμφωνα με τον πρόεδρο, η κυβέρνηση θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας εκεί, ώστε να τροφοδοτεί την πόλη και να εξορύσσει Bitcoin. Αναφορικά, το Ελ Σαλβαδόρ άρχισε να αξιοποιεί την γεωθερμική ενέργεια των ηφαίστειά του, με στόχο την ‘πράσινη’ εξόρυξη Bitcoin, αμέσως μετά την αναγνώριση του κρυπτονομίσματος ως επίσημο νόμισμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα