Με τη… δοκιμασμένη στα δύσκολα συνταγή του Τζερόμ Πάουελ αποφάσισε τελικά να παραμείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας την παραμονή του στο τιμόνι της Federal Reserve για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Η αντίδραση της Wall Street ήταν άμεση, με τον δείκτη Dow Jones να εκτινάσσεται κατά 120 μονάδες με την έναρξη της συνεδρίασης στο αμερικανικό χρηματιστήριο και τους υπόλοιπους δείκτες να κερδίζουν επίσης έδαφος. Μάλιστα, Nasdaq και S&P 500 κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ!

«Ο πρόεδρος Πάουελ προσέφερε μια σταθερή ηγεσία σε ένα διάστημα άνευ προηγουμένων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης στη σύγχρονη ιστορία και επιθέσεις στην ανεξαρτησία της Federal Reserve» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Θυμίζουμε πως η επιλογή φαινόταν να «παίζεται» μεταξύ δύο ονομάτων, τον ίδιο τον κύριο Πάουελ και την Κυβερνήτη της Fed, Λάελ Μπρέναρντ. Η τελευταία ήταν η επιλογή της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος αλλά και των πράσινων ακτιβιστών που θεωρούσαν πως ο Τζερόμ Πάουελ δεν προώθησε μια πράσινη στροφή στις επιλογές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα φαινόταν πως η υποψηφιότητα Μπρέναρντ κέρδιζε έδαφος, με τους αναλυτές να έχουν αρχίσει να συζητούν τι θα ακολουθήσει μια πιο… μετριοπαθή στροφή της Fed, όμως τελικά η επιρροή της αγοράς αποδείχτηκε πιο ισχυρή.

Η επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αγορά ψήφιζε Πάουελ… «δαγκωτό», εξού και η άμεσα θετική αντίδραση της, κρίνοντας πως δοκιμάστηκε στα δύσκολα με την ιστορική διαχείριση της πανδημίας και κατάφερε να τα βγάλει πέρα στηρίζοντας την αγορά και την οικονομία με όσα μέτρα χρειάζονταν. Σε αυτό στάθηκε και το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου και αυτή ήταν εξάλλου η… συμβουλή που φαινόταν να έχει δώσει η Τζάνετ Γέλεν στον Τζο Μπάιντεν.

«Συζήτησα μαζί του για τους υποψήφιους και τον συμβούλεψα να επιλέξει κάποιον που είναι έμπειρος και αξιόπιστος» είχε αποκαλύψει χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενη πρόσφατα στο θέμα. Είχε δε, σχολιάσει πως σίγουρα ο Τζερόμ Πάουελ «είχε κάνει πολύ καλή δουλειά».

 Η διαδικασία

Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση της επανεκλογής Πάουελ από το Καπιτώλιο, με πρώτο σταθμό την αρμόδια επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, πριν το θέμα περάσει στην ολομέλεια.

Η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς η προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών με επικεφαλής την Γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχει κηρύξει ανοιχτό πόλεμο κατά της υποψηφιότητας Πάουελ και θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τη διαδικασία. Αντιθέτως, βέβαιη θεωρείται η στήριξη των Ρεπουμπλικάνων, παρά το γεγονός πως και στους κόλπους των συντηρητικών υπάρχουν φωνές πιο διαμαρτύρονται για την… υπερβολικά χαλαρή πολιτική της Fed απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό. Όμως, σε γενικές γραμμές ο κύριος Πάουελ, ο οποίος διορίστηκε στο τιμόνι της Fed από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα έχει πιο εύκολο έργο να μαζέψει ψήφους στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων.

Πάντως, η κυρία Μπρέναρντ δεν θα μείνει… πολύ παραπονεμένη, διότι διασφάλισε την αναβάθμιση της σε αντιπρόεδρο της Τράπεζας, διαδεχόμενη τον νυν αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Κλαρίντα, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

«Όπως έχω αναφέρει ξανά, δεν μπορούμε απλά να γυρίσουμε εκεί που βρισκόμασταν πριν την πανδημία, χρειάζεται να χτίσουμε ξανά την οικονομία μας καλύτερα και είμαι πεπεισμένος πως ο πρόεδρος Πάουελ μαζί με την Dr Μπρέναρντ θα συνεχίσουν να εστιάζουν στη διατήρηση του πληθωρισμού χαμηλά, στην σταθερότητα των τιμών και στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης, ώστε η οικονομίας μας να γίνει πιο ισχυρή από ότι ήταν» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν του κυρίου Μπάιντεν, με το οποίο σκιαγραφούσε το τι περιμένει από το νέο ισχυρό δίδυμο στην κορυφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Οι ισορροπίες

Αν και η παραμονή του Τζερόμ Πάουελ στην ηγεσία της Federal Reserve σημαίνει πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική που έχει χαράξει ήδη το συμβούλιο, η αναβάθμιση της κυρίας Μπρέναρντ αλλάζει κάπως τις ισορροπίες. Αν και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και το πρόσωπο που θα επιλεγεί για να διαδεχτεί τον έτερο αντιπρόεδρο Ράνταλ Κουάρλς, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα.

Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις πολλών περιφερειακών διοικητών της Fed γνωρίζουμε πως τα… γεράκια πιέζουν ήδη προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης του tapering με στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων νωρίτερα, γύρω στην ερχόμενη άνοιξη, αντί για τις αρχές του καλοκαιριού, με στόχο το συμβούλιο να δρομολογήσει αντιστοίχως ταχύτερα και την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη φωνές που ζητούν δύο αυξήσεις των επιτοκίων την ερχόμενη χρονιά, αντί για μία, που ήταν στο τραπέζι μέχρι τώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή