Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, με μία κοινή δήλωση οι ηγέτες της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά δημοσιοποίησαν την απόφασή τους να αποκλείσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, η οποία συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Τα μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης περιορισμό στα διεθνή αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση:

«Οι ηγέτες της EE, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάζουμε τον πόλεμο επιλογής του Πούτιν και τις επιθέσεις στο κυρίαρχο έθνος και τον λαό της Ουκρανίας.

Στεκόμαστε στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης και του ουκρανικού λαού, στις ηρωικές προσπάθειές τους να αντισταθούν στην εισβολή της Ρωσίας.

Ο πόλεμος της Ρωσίας αντιπροσωπεύει μια επίθεση σε θεμελιώδεις διεθνείς κανόνες που έχουν επικρατήσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τους οποίους έχουμε δεσμευτεί να υπερασπιστούμε.

Θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να λογοδοτήσει και θα διασφαλίσουμε συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν», αναφέρει η δήλωση.

Και επισημαίνεται: «Παράλληλα με τις διπλωματικές μας προσπάθειες και τη συλλογική μας εργασία για να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και να βοηθήσουμε την ουκρανική κυβέρνηση και τον λαό στον αγώνα τους, εμείς, όπως και οι άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας σε όλον τον κόσμο, επιβάλαμε αυστηρά μέτρα σε βασικούς ρωσικούς θεσμούς και τράπεζες και στους αρχιτέκτονες αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν».

Επιπροσθέτως, εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους για επιβολή επιπλέον μέτρων, «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των επόμενων ημερών.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

– Διασφάλιση ότι οι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως.

– Επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

– Δράση ενάντια στους ανθρώπους και τις οντότητες που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.

«Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό της πώλησης ιθαγένειας – τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» – που επιτρέπουν στους πλούσιους Ρώσους, που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση, να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά μας συστήματα», σημειώνουν με την κοινή τους δήλωση.

Επίσης, αναφέρουν ότι «την ερχόμενη εβδομάδα, θα συγκροτηθεί μια διατλαντική ειδική ομάδα που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων, εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών που υπάρχουν στις δικαιοδοσίες μας».

«Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα σε επιπλέον Ρώσους αξιωματούχους και την ελίτ κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειές τους και στους φορείς να εντοπίσουν και να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στις δικαιοδοσίες μας», επισημαίνουν.

Επιπλέον, «θα δεσμεύσουμε επίσης άλλες κυβερνήσεις και θα εργαστούμε για να εντοπίσουμε και να διακόψουμε τη διακίνηση παράνομων κερδών και να αρνηθούμε σε αυτά τα άτομα τη δυνατότητα να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δικαιοδοσίες σε όλον τον κόσμο».

Παράλληλα, κάνουν λόγο για ενίσχυση ή συντονισμό ενάντια στην παραπληροφόρηση και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού σε αυτή τη σκοτεινή ώρα. Ακόμη και πέρα από τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να λογοδοτήσει η Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία», καταλήγει η κοινή δήλωση των ηγετών.

Τι δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα, όπως είπε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής:

  • Θα προτείνω ένας συγκεκριμένος αριθμός ρωσικών τραπεζών να αποκλειστούν από το SWIFT και να μην μπορούν να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση του πολέμου. Οι τράπεζες αυτές δεν θα είναι σε θέση να κάνουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και αυτό θα εμποδίσει ουσιαστικά τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές.
  • Δεύτερον, θα παραλύσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Έτσι θα αφαιρέσουμε τη δυνατότητα από τον Πούτιν να βρει χρήματα για την πολεμική του μηχανή.
  • Και τέλος, θα εργαστούμε για να απαγορεύσουμε στους Ρώσους ολιγάρχες να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους περιουσιακά στοιχεία στις αγορές μας, αποκόπτοντας τη Ρωσία από τις αγορές.

«Ο Πούτιν βάλθηκε να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά καταστρέφει και το μέλλον της χώρας του», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή