Σε κατάσταση «συναγερμού» τίθενται από σήμερα  οι κεντρικές τράπεζες  καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο αποκλεισμός των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT είναι πιθανόν να οδηγήσει σε καταστάσεις ανάλογες με εκείνες που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, σύμφωνα με την Credit Suisse.

Εκτιμάται ότι εξαιτίας του SWIFT αρκετοί συναλλασσόμενοι δεν θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και θα προκληθούν υπεραναλήψεις οι οποίες, για να καλυφθούν, θα πρέπει οι Kεντρικές Τράπεζες – και κυρίως η FED, εφόσον οι διεθνείς συναλλαγές της Ρωσίας γίνονται σε δολάρια – να παρέμβουν ρίχνοντας δολάρια στην αγορά.

Οι προβλέψεις αυτές αναφέρονται σε σημείωμα του αναλυτή της Credit Suisse , Zoltan Pozsar, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από το Bloomberg.

Κάνοντας συγκρίσεις με το χάος που προκλήθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και τον πανικό που δημιουργήθηκε στις αγορές με το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, ο Pozsar προειδοποιεί ότι «οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να κάνουν αγορές ξανά τη Δευτέρα».

Διαβάστε επίσης: Κεντρική τράπεζα Ρωσίας: Στο 20% διπλασιάζει τα επιτόκια

«Ο αποκλεισμός των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT θα οδηγήσει σε αθέτηση πληρωμών και τεράστιες υπεραναλήψεις παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο του 2020», αναφέρει ο Pozsar.

«Η αδυναμία των τραπεζών να πραγματοποιήσουν πληρωμές λόγω του αποκλεισμού τους από το SWIFT είναι η ίδια με την αδυναμία της Lehman να πραγματοποιήσει πληρωμές λόγω της απροθυμίας της τράπεζας που έκανε την εκκαθάριση των συναλλαγών της να στείλει πληρωμές για λογαριασμό της», σημειώνει.

Πλεονάζουσα ρευστότητα

Κατά την άποψη του Pozsar, η μεγάλη και πλεονάζουσα ρευστότητα που παραμένει στο σύστημα, καθώς και τα κεφάλαια από την αγορά ομολόγων που ρίχνουν στην αγορά οι κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης δεν αρκούν για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί και για το λόγο αυτό εκτιμά ότι ότι οι νομισματικές αρχές θα πρέπει να δράσουν.

Ειδικά η Fed, η οποία ήδη άνοιξε τον δρόμο για να αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της μέσω της λεγόμενης ποσοτικής σύσφιξης, θα πρέπει να αρχίσει και πάλι να τον επεκτείνει ξανά.

Ενισχύοντας την πίεση στο δημοσιονομικό σύστημα της Ρωσίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την απαγόρευση όλων των συναλλαγών με τη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Η μεσοβέζικη απόφαση για το Swift και η εναλλακτική του Πούτιν με την Κίνα

Ως εκ τούτου, η τράπεζα μπορεί να καταστεί «ανίκανη» στην υπεράσπιση του ρουβλίου εάν οι κυρώσεις είναι επιτυχείς, σύμφωνα με τους αναλυτές  της National Australia Bank Ltd.

Η πρόθεση των κυρώσεων είναι να αρνηθεί στην τράπεζα την απεριόριστη πρόσβαση στα 643 δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, έγραψε σε σημείωμα ο Ray Attrill, επικεφαλής της FX.

Τι είναι το Swift

Το SWIFT είναι σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Είναι η παγκόσμια οικονομική αρτηρία που επιτρέπει την ομαλή και ταχεία μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων, λέει χαρακτηριστικά το BBC.

Πρόκειται για ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και συνδέει 11.000 τράπεζες και ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες.

Το SWIFT στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων.

Περισσότερο από το 1% αυτών των μηνυμάτων εκτιμάται ότι αφορούν πληρωμές από τη Ρωσία.

Το SWIFT δημιουργήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν ήθελαν ένα μόνο ίδρυμα να αναπτύξει το δικό του σύστημα και να έχει μονοπώλιο και ανήκει από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Την εποπτεία του την έχει η Εθνική Τράπεζα του Βελγίου σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Σε ποιον ανήκει και ποιος ελέγχει το Swift;

Το SWIFT δημιουργήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν ήθελαν ένα μεμονωμένο ίδρυμα να αναπτύξει το δικό του σύστημα και να έχει μονοπώλιο.

Το δίκτυο SWIFT ανήκει από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την εποπτεία του έχει η Εθνική Τράπεζα του Βελγίου σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Το Swift διασφαλίζει στα μέλη του την ασφάλεια των διεθνών εμπορικών συναλλαγών και υποτίθεται πως δεν εμπλέκεται στις μεταξύ τους διαφορές.

Ωστόσο το Ιραν το 2012 αποκλείστηκε από το SWIFT, στο πλαίσιο των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο αποκλεισμός αυτός στέρησε στο Ιράν ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά έσοδα του από τις εξαγωγές και περίπου στο 30% των εσόδων του από το εξωτερικό εμπόριο.

O αποκλεισμός από το swift είναι απόφαση αποκλειστικά των κυβερνήσεων των χωρών και όχι των αρχών που το εποπτεύουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή