Στο 7%, υψηλό τριακονταετίας, εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία τον Μάρτιο, ωθούμενος κυρίως από τις τιμές στην ενέργεια, οι οποίες συνέχισαν να αυξάνονται μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η άνοδος των τιμών και το ουκρανικό δεν έχουν αφήσει αλώβητη και την οικονομίας της Ιταλίας, με τον υπουργό Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο να κάνει λόγο την προηγούμενη εβδομάδα για πιθανή σημαντική υποβάθμιση της ανάπτυξης.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να δημοσιεύσει σύντομα νέο σχέδιο προϋπολογισμού με αναθεωρημένους στόχους για την ανάπτυξη και το έλλειμμα.

Η κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 16 δισ. ευρώ  για να μετριάσει τον αντίκτυπο του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και πρόσφατα ψήφισε περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φόρου στις τιμές των καυσίμων.

Με υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο και μικρή προστασία για τους καταναλωτές, η οικονομία της Ιταλίας θα είναι η πιο βαριά πληγείσα μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, εάν ο ενεργειακός εφοδιασμός παραμείνει επισφαλής και οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ρεκόρ 37 ετών στην Ισπανία

Πάντως, το υψηλό 7% της Ιταλίας, σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά χαμηλότερο ρυθμός αύξησης από το 9,8% στο οποίο εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Μάρτιο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό από τον τον Μάιο του 1985, ενώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο η αύξηση στις τιμές διαμορφώθηκε στο 7,6%

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσώπευαν σχεδόν τα τρία τέταρτα της συνολικής αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Απαντώντας στις ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος ζωής, η κυβέρνηση Σάντσεθ ψήφισε μια σειρά μέτρων αυτή την εβδομάδα με στόχο τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας.

Καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνεται, κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέμειναν ότι η άνοδος είναι προσωρινή, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν να περιγράφει τον υψηλό πληθωρισμό ως εισαγόμενο σοκ που θα εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου.

Υψηλό 40 ετών στο Βέλγιο

Ρεκόρ 40 χρόνων σημείωσε ο πληθωρισμός στο Βέλγιο φτάνοντας στο 8,3% τον Μάρτιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο μετά το 8,92% του 1983.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία του Βελγίου, ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται στις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 57,22%, έναντι 60,99% τον προηγούμενο μήνα.  Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 49,9% και του φυσικού αερίου κατά 148,8% σε επίπεδο έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ