Απροσδόκητη υποχώρηση κατά 1,4% σημείωσε το ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2022,  σηματοδοτώντας μια απότομη ανατροπή για μια οικονομία που σημείωνε τις καλύτερες επιδόσεις της από το 1984, σύμφωνα με το στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου. 

Τα στοιχεία είναι πολύ χειρότερα από τις προβλέψεις του Dow Jones που ανέμενε μια υποτονική ανάπτυξη 1% για την αμερικανική οικονομία, η οποία έκλεισε το 2021 με ρυθμό ανάπτυξης 6,9%.

Η συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών ανισορροπιών, εκτίναξης του πληθωρισμού και ανησυχιών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Τι αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας

Οι τιμές αυξήθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 7,8% το τρίμηνο, έναντι 7% το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Η πτώση της ανάπτυξης οφείλεται στην επιβράδυνση των επενδύσεων σε ιδιωτικά αποθέματα, η οποία βοήθησε στην προώθηση της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Άλλοι παράγοντες  είναι οι εξαγωγές και οι κρατικές δαπάνες σε πολιτειακές, ομοσπονδιακές και τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και η αύξηση των εισαγωγών.

Επιπλέον, οι αμυντικές δαπάνες υποχώρησαν κατα 8,5%, τομέας που παραδοσιακά συμβάλλει στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να αφαιρέσει το ένα τρίτο της ποσοστιαίας μονάδας από το τελικό ΑΕΠ.

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 2,7%, καθώς ο πληθωρισμός διατήρησε την πίεση στις τιμές. Ωστόσο, το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα συνέβαλε στη μείωση της ανάπτυξης κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς οι εισαγωγές αντιστάθμισαν τις εξαγωγές.

Πώς διάβασε η αγορά τα στοιχεία

Με τα futures να δείχνουν ότι η Wall Street θα ξεκινήσει με άνοδο φαίνεται ότι η αγορά έδωσε μικρή προσοχή στα μακροοικονομικά στοιχείαπου παρουσιάστηκαν. «Αυτό είναι θόρυβος κι όχι σήμα. Η οικονομία δεν πέφτει σε ύφεση», αναφέρει ο Ίαν Σέφερντον, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics. «Το εμπορικό ισοζύγιο χαρακτηρίζεται από την αύξηση των εισαγωγών, ειδικά όσον αφορά  τα καταναλωτικά αγαθά, καθώς οι χονδρέμποροι και οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθέματά τους.  Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ, οι εισαγωγές σε εύθετο χρόνο θα μειωθούν οριστικά και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο θα ενισχύσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ το δεύτερο ή και το τρίτο τρίμηνο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή