Ανοδικά κινείται η τιμή του χρυσού, καθώς η ανανέωση του φόβου για ύφεση έδωσε «λάμψη» στο πολύτιμο μέταλλο με τους επενδυτές να το επιλέγουν ως ασφαλές καταφύγιο, παρά την ισχυροποίηση του δολαρίου, καθώς αναμένουν στοιχεία για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Η τιμή του ανήλθε στα 1.844,90 δολάρια η ουγγιά, ενισχυμένη κατά 0,33%.

Στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές επικρατούν πτωτικές τάσεις, καθώς παραμένει η ανησυχία για την αύξηση των επιτοκίων και ύφεση. Στη Μεγάλη Βρετανία ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε στο 9,1% το Μάιο,σημειώνοντας την πιο απότομη ετήσια άνοδο από την έναρξη των καταγραφών το 1989. «Ο φόβος για τον αυξανόμενο κίνδυνο της ύφεσης και του πληθωρισμού, που δημιουργούν το πλαίσιο αναζήτησης ασφαλών καταφυγίων από τους επενδυτές, ένα μέρος των οποίων θα επιλέξει το χρυσό ως ασφαλή τοποθέτηση», εξηγεί ο επικεφαλής του Next Generation Research της Julius Baer, Κάρστεν Μένκε. «Αρνητικός όμως παράγοντας είναι η πολύ επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, κυρίως από την Federal Reserve» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνω του 1% η πτώση

Την ανόδο του χρυσού περιορίζει επίσης και η ισχυροποίηση του δολαρίου, ο δείκτης του αμερικανικού νομίσματος αυξήθηκε κατά 0,1%, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό σε επενδυτές που επενδύουν με άλλο νόμισμα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στον Τζερόμ Πάουελ που θα εμφανιστεί ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας σήμερα και αύριο για να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της Fed. «Aν ο Πάουελ αν ανοίξει τον δρόμο για άλλη μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αυτό πιθανότατα θα πυροδοτήσει περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου και άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, με αποτέλεσμα την πτώση του χρυσού» σημειώνει ο ανώτερος αναλυτής της ActivTrades, Ρικάρντο Εβαγγελίστα.  «Διαφορετικά, και αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, εάν ο πρόεδρος αποφύγει τις γερακίσιες εξάρσεις, η τιμή του χρυσού αναμένεται να παραμείνει σταθερή» συμπληρώνει.

Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Έρχονται νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Το ασήμι υποχώρησε 1,32% στα 21,48 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα κατα 1,48 %, στα 925,60δολάρια και το παλλάδιο κατά 0,82% στα 1.847,50 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές