Μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας, ή με πιο απλά λόγια το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε στη Διαύγεια τις δύο από το νόμο προβλεπόμενες αποφάσεις. Με την πρώτη να αφορά στο χρόνο κατά τον οποίο τίθεται σε ισχύ ο μηχανισμός και τη δεύτερη να ορίζει τα ανώτατα όρια αποζημιώσεων ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής. Με βάση την πρώτη απόφαση ορίζεται πως ο Προσωρινός Μηχανισμός τίθεται σε ισχύ δύο ημέρες ημέρες μετά τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ.

Διαβάστε επίσης -Λογαριασμοί ρεύματος: Επιδοτήσεις 1 – 1,5 δισ. ευρώ το μήνα για να σβήνει η φωτιά των τιμών

Σχετικά με τη δεύτερη υπουργική απόφαση για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τις ΑΠΕ ορίζεται συγκεκριμένη ανώτατη τιμή αποζημίωσης των παραγωγών ρεύματος.

Έτσι, για τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς ορίζεται ανώτατη τιμή αποζημίωσης στα 112 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και για τις ΑΠΕ στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης: Πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου

Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί

Οι ανώτατες τιμές αποζημίωσης των θερμοηλεκτρικών σταθμών θα προκύπτει κάθε μήνα από μαθηματικούς τύπους. Πιο συγκεκριμένα για τις μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη λαμβάνονται υπόψη σταθερά η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων (για τις λιγνιτικές μονάδες) και οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων και φυσικού αερίου (για τις μονάδες αερίου).

Στις λιγνιτικές μονάδες, άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι το Κόστος Εξόρυξης Λιγνίτη, το οποίο λαμβάνεται σταθερό, στα 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ο Μέσος Βαθμός Απόδοσης καθορίζεται στο 0,285, ο Μέσος Συντελεστής Εκπομπών σε 1,38 τόνους ανά Μεγαβατώρα και το Σταθερό Κόστος Λειτουργίας & Συντήρησης σε 22 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Έτσι για τον μήνα Ιούλιο η ανώτατη τιμή αποζημίωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ, ορίστηκε στα 208,29 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στις μονάδες αερίου, οι υπόλοιπες παράμετροι είναι τα Λοιπά Κόστη Αερίου (που ορίζεται στα 3,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), ο Συντελεστής Κατωτέρας Θερμογόνου Δύναμης (ο οποίος είναι 0,90), Μέσος Βαθμός Απόδοσης Μονάδας (0,5 για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου), ο Μέσος Συντελεστής Εκπομπών (0,38 τόνους ανά Μεγαβατώρα για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου) και το Σταθερό Κόστος Λειτουργίας & Συντήρησης (8 για τους σταθμούς της συγκεκριμένης τεχνολογίας).

Έτσι για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ, η ανώτατη τιμή αποζημίωσης για τον Ιούλιο ορίστηκε στα 292 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ, η ανώτατη τιμή αποζημίωσης για τον Ιούλιο ορίστηκε στα 408,47 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια