Η σφοδρή χιονοθύελλα που σαρώνει μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κυκλοφοριακό χάος και ακυρώσεις πτήσεων.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, μέσα από μία ανάρτηση στο Facebook, δείχνει την απότομη αλλαγή του καιρού σε περιοχή του Γουαϊόμινγκ, όπου μέσα σε τρία λεπτά η θερμοκρασία έπεσε 15 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Το φαινόμενο Mpemba – Τι είναι και πού εμφανίζεται

«Πτώση 15 βαθμών μέσα σε τρία μόνο λεπτά! Ένα διάγραμμα θερμοκρασίας από την πόλη Cheyenne στην πολιτεία Wyoming των ΗΠΑ δείχνει πόσο ακραία ήταν η πτώση της θερμοκρασίας με την άφιξη του αρκτικού παγωμένου αέρα. Η θερμοκρασία έπεσε από τους συν 5 στους μείον 10 βαθμούς μέσα σε τρία μόλις λεπτά μεταξύ 13:05 και 13:08 προκαλώντας αιφνίδιο παγετό» αναφέρει.

Η ανάρτησή του


Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα;

Για τον τρόπο που θα επηρεάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα το κύμα κακοκαιρίας μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παπαβασιλείου, διδάκτωρ Μετεωρολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο, έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Είναι κάτι που λαμβάνει χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γενικότερα στη Βόρεια Αμερική. Σχεδόν συμβαίνει μία με δύο φορές κοντά στα τρία με τέσσερα χρόνια. Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, ωστόσο είναι ένα πολύ ακραίο φαινόμενο» είπε προ ημερών.

Και συνέχισε: «Να τονίσουμε ότι αυτό συνδέεται φυσικά με τη γενικότερη κυκλοφορία πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου ουσιαστικά ευνοεί την ταχεία μεταφορά μιας πολικής αέριας μάζας από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς την περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έως την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού».

Αυτή τη στιγμή που στα βορειότερα και πιο ηπειρωτικά τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, η θερμοκρασία είναι κοντά στους – 20 έως και -40 βαθμούς Κελσίου. Είναι ένα πολύ ψυχρό κύμα. Αυτό που είναι χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους ανθρώπους και την ανθρώπινη ζωή και συνοδεύει τέτοιες ψυχρές εισβολές είναι η αίσθηση του ψύχους, μιας και τα συστήματα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους που κάνουν την αίσθηση του ψύχους πάρα πολύ έντονη σε κάποιες περιοχές».

Αυτό το φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα και σφοδρές χιονοπτώσεις κυρίως στην περιοχή των Λιμνών, εξηγεί ο κ. Παπαβασιλείου. «Εκεί θα δούμε χιονοπτώσεις που θα ξεπεράσουν και το 1 μέτρο και αυτό σαν συνέπεια θα έχει να αλλάξει η κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη και πάνω από τον Ατλαντικό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε στην περιοχή μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες, μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της εβδομάδας, όχι μόνο στην Ελλάδα, στη Νότια Ευρώπη και στην Κεντρική Ευρώπη. Σε κάποιες περιοχές ίσως του Ηνωμένου Βασιλείου, στα βορειότερα, κυρίως στη Σκωτία, θα έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα αλλά γενικότερα πάμε για μία ήπια περίοδο».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης