Οι ειδικοί αστειεύονται ότι o χρυσός. που εξορύσσεται από τη Ρωσία και βρίσκεται στα βρετανικά θησαυροφυλάκια «είναι τόσο παλιός που τη σφραγίδα των δικέφαλων αυτοκρατορικών αετών».
Η ιδιοκτησία του μεταφέρθηκε σε μη ρωσικά χέρια πριν από δεκαετίες, λένε.

Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο ρωσικός χρυσός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παράκαμψη των κυρώσεων. Επομένως, η Ένωση Αγοράς χρυσού του Λονδίνου τα καταγράφει όλα.

Η αγωνία των επενδυτών είναι εύστοχη. Ο χρυσός είναι το νόμισμα του φόβου και της δυσπιστίας. Τα χρηματοπιστωτικά συστήματα της δημοκρατικής δύσης και της αυταρχικής ανατολής καταρρέουν εν μέσω αμοιβαίων κατηγοριών. Αυτό επεκτείνει τον πιθανό ρόλο του χρυσού για τα εθνικά αποθέματα και για συναλλαγές, για τις οποίες δεν χρειάζεται να τεθούν ερωτήσεις.

Ρεκόρ 55 ετών στην αγορά χρυσού από κεντρικές τράπεζες – Ο ρόλος Κίνας και Ρωσίας

Οι φονταμενταλιστές των επενδύσεων απορρίπτουν το κίτρινο μέταλλο ως άχρηστο. Η αγορά διαφωνεί. Ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1.840 δολάρια ανά ουγγιά, κοντά στα υψηλά ρεκόρ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μεγάλη ζήτηση.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, ένας βιομηχανικός οργανισμός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτίμησε ότι το 2022 οι σωρευτικές αγορές από τις κυβερνήσεις ανήλθαν σε 673 τόνους.

Αυτό περιλάμβανε 400 τόνους το τρίτο τρίμηνο, ένα επίπεδο που περιγράφεται ως «ηρωικό» από τον Adrian Ash της BullionVault, μιας πλατφόρμας συναλλαγών. Και έρχεται σε αντίθεση με έναν αριθμό μόλις 333 τόνων τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 που ανέφεραν οι κεντρικές τράπεζες στο ΔΝΤ. Ορισμένες από τις διαφορές μπορεί να εξηγηθούν από διαφορετικές ομάδες δειγμάτων και χρονικές περιόδους. Αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι είναι όλα αυτά.

Επιπλέον, τους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο, ο χρυσός στα βρετανικά θησαυροφυλάκια – το μεγαλύτερο αποθετήριο – μειώθηκε κατά 500 τόνους, περισσότερο από 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LBMA. Στη σημερινή τιμή, αυτά τα αποθέματα αυτά έχουν αξία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι τα έθνη που αμφισβητούνται από τη λεγόμενη «τυραννία του δολαρίου» αγοράζουν αθόρυβα χρυσό για να αντικαταστήσουν το ξένο νόμισμα στα αποθέματα ή για άλλους σκοπούς.

Η Ρωσία έρχεται στο επίκεντρο: τα περισσότερα από τα κυβερνητικά της ιδρύματα, οι τράπεζες και η ελίτ της καλύπτονται από κυρώσεις. Η Κίνα υπόκειται επίσης σε μια αυξανόμενη σειρά εμπορικών περιορισμών εν μέσω των εντάσεων με την Ταϊβάν.

«Κάρβουνα στο Νιούκαστλ», λένε οι σκεπτικιστές. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν άφθονο χρυσό από τα δικά τους ορυχεία. Επιπλέον, ο χρυσός είναι ένα αρκετά αδέξιο υποκατάστατο των δολαρίων, όπως τόνισε σε πρόσφατη έκθεση ο Barry Eichengreen, καθηγητής οικονομικών στο Μπέρκλεϊ. Σημείωσε: «Η αποστολή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων χρυσού θα απαιτούσε έξι φορτηγά 20 ποδιών».

Η πληρωμή μέσω Swift είναι σίγουρα πιο εύκολη. Αλλά η Ρωσία έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από ένα διεθνές τραπεζικό σύστημα. Η Κίνα θέλει επίσης να βρει εναλλακτικές λύσεις.

Ο χρυσός περνάει συνήθως σε όλο τον κόσμο παρά το βάρος του. Κάθε φορά που πετάτε από το Λονδίνο στη Ζυρίχη, το αμπάρι είναι πιθανό να περιέχει χρυσό δίπλα στη βαλίτσα σας. Μια ουγγιά χρυσού είναι ανταλλάξιμη με μια άλλη.

Υπάρχει μια μεγάλη λιανική αγορά για τα πράγματα μέσω του εμπορίου κοσμημάτων. Οι τιμές είναι ασταθείς, αλλά λιγότερο από ό,τι για τα κρυπτονομίσματα.

Ο χρυσός μπορεί επίσης να διαπραγματεύεται πιο εύκολα πέρα ​​από την επίβλεψη των ΗΠΑ από ότι τα δολάρια. Είναι επίσης πιθανό να περιλαμβάνουν τις πολυεθνικές τράπεζες μέσω των οποίων οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές επιτυγχάνουν εξωεδαφική εμβέλεια.

Πρέπει οι μικροεπενδυτές να αγοράσουν χρυσό;

Η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού —χωρίς να ωθήσει την τιμή προς τα πάνω— θα ήταν μια ρεαλιστική κίνηση για τη Ρωσία και την Κίνα. Η χρήση του εμπορεύματος ως συναλλακτικού νομίσματος θα ήταν μια φυσική επέκταση της πολιτικής, αλλά θα αντιπροσώπευε μια μετάβαση από την αποφυγή κυρώσεων στην κατάρρευση των κυρώσεων.

Αυτό δεν θα ήταν κάτι καινούργιο. Πριν από μια δεκαετία, η Τουρκία φέρεται να πλήρωσε δισεκατομμύρια σε χρυσό για φυσικό αέριο από το Ιράν, το οποίο βρισκόταν υπό βαριές κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Ελβετία ήταν η κύρια πηγή χρυσού. Το Ιράν αντάλλαξε μέρος του χρυσού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ξένο νόμισμα, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Γενεύη.

Το 2020, η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, ένα όργανο της G7, διαπίστωσε ότι η μεγάλη, ενεργή αγορά φυσικού χρυσού των ΗΑΕ εξακολουθεί να δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η ομοσπονδία του Κόλπου έχει υποσχεθεί να το διορθώσει. Αυτό είναι εξίσου καλό. Το Ντουμπάι γίνεται ένα νέο σπίτι για τους Ρώσους και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι φορείς επιβολής των κυρώσεων θα πρέπει επίσης να ενδιαφερθούν για την αγορά χρυσού στο Λονδίνο. Περισσότεροι από 9.000 τόνοι μετάλλου, αξίας περίπου 544 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές, βρίσκονται σε αποθετήρια εντός του M25, περισσότεροι από ό,τι στο Fort Knox. Η πόλη έχει ιστορία εμπλοκής στο ξέπλυμα χρήματος. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για τον χρυσό που αποθηκεύεται στα μυστικά, υπόγεια θησαυροφυλάκια του Λονδίνου.

Πρόσφατα Άρθρα