Οι εξαγωγές χρυσού από την Ελβετία σε χώρες όπως οι Κίνα, Τουρκία, Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη εκτινάχθηκαν σε υψηλά πολλών ετών πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία των ελβετικών τελωνείων την Τρίτη, καθώς οι χαμηλές τιμές ενίσχυσαν τη ζήτηση από τους καταναλωτές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει το Reuters, η αύξηση των επιτοκίων ανάγκασε πολλούς χρηματοοικονομικούς επενδυτές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να πουλήσουν χρυσό το 2022, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες του μετάλλου από την αποθήκευση και πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.  Αυτό επέτρεψε τη ροή χρυσού στις ασιατικές αγορές, οι οποίες επικεντρώνονται περισσότερο στο λιανικό εμπόριο κοσμημάτων και σε μικρές ράβδους χρυσού σε καταναλωτές που συνήθως αγοράζουν περισσότερα όταν πέφτουν οι τιμές.

Η οικονομική αστάθεια ώθησε επίσης τη ζήτηση για χρυσό, τον οποίο πολλοί βλέπουν ως ασφαλή επένδυση, ιδιαίτερα στην Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί. Η Ελβετία είναι ο μεγαλύτερος κόμβος επεξεργασίας και διαμετακόμισης χρυσού στον κόσμο. Εισάγει ράβδους από ορυχεία και κέντρα αποθήκευσης σε όλο τον κόσμο για επεξεργασία και επανεξαγωγή. Πέρυσι, εξήγαγε 524 τόνους χρυσού αξίας περίπου 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, από 354 τόνους το 2021 και τους περισσότερους από το 2018, σύμφωνα με στοιχεία των ελβετικών τελωνείων.

Γιατί ο χρυσός είναι το λαμπρό υλικό για τους επίδοξους «καταστροφείς» κυρώσεων

Η Ελβετία απέστειλε 69 τόνους χρυσού στη Σιγκαπούρη, από 33 τόνους το 2021 και τους περισσότερους από το 2017 και 92 τόνους στην Ταϊλάνδη, από 56 τόνους το 2021 και τους περισσότερους από το 2013. Έστειλε 188 τόνους στην Τουρκία, από 11 τόνους το 2021 και μακράν τους περισσότερους από το 2012, και 47 τόνους στη Σαουδική Αραβία, από 7 τόνους το 2021 και τους περισσότερους από το 2015. Το αδύναμο σημείο ήταν η Ινδία, η μεγαλύτερη αγορά χρυσού μετά την Κίνα. Η Ελβετία έστειλε 224 τόνους χρυσού στην Ινδία πέρυσι, από 507 τόνους το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή