Ο Μπερνάρ Αρνό γνωρίζει πώς η διαδικασία διαδοχής μπορεί να κάνει μια εταιρεία ευάλωτη και πώς οι διαιρέσεις μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες. Άλλωστε, έχει και ο ίδιος εκμεταλλευτεί αντίστοιχες αδυναμίες σε άλλες «οικογενειακές» επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνίστριας Hermes International, για να επιχειρήσει να κερδίσει το πλεονέκτημα κατά την διαδικασία εξαγοράς της κατά το παρελθόν.

Τώρα, ο 73χρονος ιδρυτής της LVMH χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη γνώση ώστε να ενισχύσει τον έλεγχο της οικογένειάς του στη μεγαλύτερη εταιρεία ειδών πολυτελείας στον κόσμο και να αποτρέψει τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ αδελφών. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, όπως έχουν δείξει αντίστοιχες συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη άλλων οικογενειών δισεκατομμυριούχων κατά το παρελθόν.

Μπερνάρ Αρνό: Τα 196 δισ. και η μάχη διαδοχής των 5 παιδιών

Κινήσεις στο παρασκήνιο

Μέσα από μια σειρά κινήσεων τον περασμένο χρόνο, πολλές από τις οποίες διέφυγαν της προσοχής του κοινού, ο Αρνό έθεσε τις βάσεις για το σχέδιο που ελπίζει ότι θα αποτρέψει μία ενδοοικογενειακή σύγκρουση. Σύμφωνα με τους Business Times στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται μια νέα εταιρεία χαρτοφυλακίου, ο έλεγχος της οποίας μοιράζεται εξίσου στα πέντε παιδιά του.

Με το εν λόγω σχήμα ο πατριάρχης της LVMH ελπίζει ότι θα αποτρέψει τις διαιρέσεις μεταξύ των κληρονόμων και θα διασφαλίσει ότι η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE θα παραμείνει υπό οικογενειακό έλεγχο για τις επόμενες δεκαετίες.

Στο σχέδιο δεν ξεκαθαρίζεται αν ένα από τα πέντε παιδιά θα αντικαταστήσει τον Μπερνάρ Αρνό στον επιχειρησιακό ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της LVMH, της επιχείρησης που δημιούργησε τη δεκαετία του 1980 συγχωνεύοντας τις εταιρείες που αποτελούν τώρα το ενιαίο brand.

Οι πιθανοί υποψήφιοι θα ήταν η Ντελφίν, 47, και ο Αντουάν, 45, από τον πρώτο γάμο, και ο Αλεξάντρ, 30, ο Φρεντερίκ, 28 και ο Ζαν, 24, που απέκτησε με τη σημερινή σύζυγό του, την καναδικής καταγωγής πιανίστα Ελέν Μερσιέρ.

Μπερνάρ Αρνό: Γιατί ανακατεύει την… τράπουλα στον όμιλό του

Η ταχύτατη ανάπτυξη της εταιρείας, που τροφοδοτείται από την παγκόσμια ζήτηση σε 75 ισχυρά εμπορικά σήματα, από Dom Perignon και Fendi έως Louis Vuitton και Tiffany, έχει καταστήσει την LVMH την εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη, αξία που ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ (ή 573 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αργεί η διαδοχή

Οι εικασίες για τη μάχη διαδοχής στον όμιλο LVMH αναζωπυρώθηκαν με την προώθηση τον Ιανουάριο της Ντελφίν ως επικεφαλής του brand Christian Dior Couture, τη στιγμή που ο αδερφός της Αντουάν έγινε Διευθύνων Σύμβουλος μιας κύριας εταιρείας χαρτοφυλακίου του ομίλου. Και οι δύο έχουν περάσει δεκαετίες ανεβαίνοντας στην ιεραρχία της εταιρείας. Τα τρία μικρότερα αδέρφια επίσης διατηρούν θέσεις στην ιεραρχία του ομίλου.

Πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, ο οποίος αντικατέστησε τον Ίλον Μασκ ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Δεκέμβριο, δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί σύντομα.

Τον Απρίλιο, ο Αρνό ενορχήστρωσε την αύξηση του ορίου ηλικίας για τις θέσεις που κατέχει κατά πέντε χρόνια, δηλαδή στα 80. Οι παρατηρητές επισημαίνουν την καλή του υγεία και την άριστη φυσική του κατάσταση.

Όπως σημειώνουν οι Business Times, σε εκδήλωση για την ανακοίνωση κερδών τον Ιανουάριο φαινόταν περιποιημένος και ήταν μαχητικός, αποφεύγοντας ερωτήσεις σχετικά με τη διαδοχή. Όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι είναι πιθανό να προσπαθήσει να επεκτείνει ξανά τους κανόνες ηλικίας, με ορισμένους μάλιστα να αυξάνουν την πιθανότητα να πεθάνει στη δουλειά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή