Συνεχίστηκε και τον πρώτο μήνα του 2023 η αρνητική επίδοση στη διακίνηση containers από τους λιμενικούς σταθμούς του κινεζικού ομίλου Cosco στην Κίνα και ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μία τάση που ήταν κυρίαρχη και τον προηγούμενο χρόνο καθώς μόλις δύο ήταν οι μήνες (Ιούλιος, Δεκέμβριος) με θετικό πρόσημο στη διακίνηση «κουτιών» το 2022.

Containerships: «Χάθηκαν» οι ουρές στα εμπορικά λιμάνια

Η συνολική διακίνηση containers μετρημένη σε Teu παρουσιάζει τον Ιανουάριο του 2023 μείωση 10,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ειδικότερα τον Ιανουάριο του 2023 στους 35 λιμενικούς σταθμούς της Cosco Shipping Ports, μέλους του Cosco Group, στην Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο διακινήθηκαν 7,735 εκατ. Teu έναντι 8,625 εκατ. Teu το Ιανουάριο του 2022.

Ο κύριος λόγος είναι όπως επισημαίνει ο κινεζικός όμιλος, το γεγονός ότι φέτος η κινεζική πρωτοχρονιά ήταν τον Ιανουάριο σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν τον Φεβρουάριο.

Ο Πειραιάς

Οι δυο προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά που ελέγχονται από την ΣΕΠ θυγατρική της Cosco Shipping Ports, κατέγραψαν τον Ιανουάριο του 2023 μείωση κατά -16.6% στη διακίνηση containers σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Το ίδιο διάστημα οι μονάδες της Cosco στη Βαλένθια είχαν πτώση -22.3%!

Επισημαίνεται ότι το 2022 συνολικά ο Πειραιάς μέσα από τις τρεις προβλήτες (δυο της ΣΕΠ και μια του ΟΛΠ) διακίνησε 5,0 εκατ. Teu μένοντας για μια ακόμη χρονιά στην πέμπτη θέση στη Ευρώπη και δεύτερη στα ευρωπαϊκά λιμάνια της Μεσογείου Θάλασσας πίσω από την Βαλένθια. Το ισπανικό λιμάνι στο οποίο διαθέτει λιμενικές υποδομές και η Cosco Shipping Ports διακίνησε περί τα 50.000 «κουτιά» περισσότερα από το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι και συγκεκριμένα 5,052 εκατ. Teu έναντι 5,604 εκατ. Teu το 2021 καταγράφοντας μια πτώση κατά 9,85%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια