Για την κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής, του Thwaites, προειδοποιεί νέα μελέτη επιστημόνων, κάνοντας λόγο για τρομακτικές συνέπειες.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα από διαφορετικές ομάδες ομάδες επιστημόνων, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, αποκαλύπτουν τον βαθμό στον οποίο η υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τους παγετώνες στη Δυτική Ανταρκτική, κάτι που -σύμφωνα με τα στοιχεία- θα μπορούσε να οδηγήσεις στην άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά τρία μέτρα εάν λιώσουν τους επόμενους αιώνες.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον Αυτοκρατορικό Πιγκουίνο

Στο πλαίσιο της συνεργασίας International Thwaites Glacier – της μεγαλύτερης εκστρατείας πεδίου που επιχειρήθηκε ποτέ στην Ανταρκτική – μια ομάδα 13 επιστημόνων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία πέρασε περίπου έξι εβδομάδες στον παγετώνα στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020.

Χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο όχημα ρομπότ γνωστό ως Icefin, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη γραμμή του παγετώνα, όπου ο πάγος γλιστρά και συναντά τον ωκεανό για πρώτη φορά. Ο παγετώνας Thwaites στη Δυτική Ανταρκτική είναι ο πιο πλατύς στη Γη, με πλάτος 120 χλμ, ενώ εκτείνεται σε βάθος 800-1.200 μέτρων στη γραμμή όπου μετατρέπεται από μια μάζα πάγου που βρίσκεται στη Γη σε ένα πλωτό παγετώνα στη Θάλασσα του Αμούνδσεν.

Η μεγαλύτερη αποκάλυψη ήταν ότι το λιώσιμο των πάγων είναι πολύ ανομοιόμορφο, με σχετικά αργή απώλεια σε επίπεδες περιοχές στην κάτω πλευρά του παγετώνα.

Σε μέρη της κάτω πλευράς του παγετώνα που είναι επίπεδα και ομοιόμορφα, ο ρυθμός τήξης είναι αργός – 5 μέτρα ετησίως – επειδή ένα στρώμα γλυκού νερού μονώνει τον πάγο από το θερμότερο νερό από κάτω. Αλλά όπου υπάρχουν ρωγμές ή αιχμηρά σημεία, το ζεστό νερό διαβρώνει τον παγετώνα με πολύ υψηλότερο ρυθμό – 30 μέτρα ετησίως – συμβάλλοντας σχεδόν στο ένα τρίτο της απώλειας πάγου.

Οι επιστημονικές αποστολές που συνεργάστηκαν για να μελετήσουν τον γιγάντιο παγετώνα που είναι περισσότερος γνωστός ως «Παγετώνας της Αποκάλυψης», αφού πιθανή κατάρρευση του θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή καταστροφή, ανέφεραν πως ο Thwaites αυτή τη στιγμή υποχωρεί σε έκταση της τάξης του ενός χλμ. ετησίως αλλά με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν το λιώσιμο και η επακόλουθη υποχώρηση θα έχει ολοένα και πιο αυξανόμενο ρυθμό τα επόμενα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αναλύουν τις αλλαγές στη συνεχιζόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ παγετώνα, παγοκρηπίδας και ωκεανού, για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προετοιμαστούν για το… μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green