Το … ακέφαλο Μαξίμου, ο εθνικός θρήνος και η μπάλα που χάθηκε!

Ζόρια, πολλά ζόρια στο Μαξίμου, αλλά και μεταξύ των υπουργών οι οποίοι περνάνε τις πιο δύσκολες ημέρες τα τελευταία 3,5 χρόνια. Βέβαια, κάποιοι είχαν καλομάθει και τώρα που πρέπει να απολογηθούν, κάνουν λάθη, εξοργίζονται, τα βάζουν με τους δημοσιογράφους, κατηγορούν τους αντιπάλους. Εχασαν την μπάλα!

Γενικώς, αδυνατούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί στη χώρα. Για να είμαι πιο σαφής. Ενώ η Ελλάδα κλαίει και θρηνεί στο Μαξίμου κάποιοι ασχολούνται με τα… ψηφοδέλτια.

Την ίδια ώρα που διαρρέουν ότι δεν τους απασχολούν οι εκλογές, αλλά τα Τέμπη, συγκεκριμένα πρόσωπα αγωνιούν για το ποιοι θα μπουν και ποιοι θα μείνουν εκτός.

Τραγωδία από ένα… ακέφαλο Μαξίμου.

Η ρεβάνς του ΣΥΡΙΖΑ και η αντισυστημική ψήφος

Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν τη ρεβάνς για όσα άκουσαν το 2018 με το Μάτι. Για τις δικές τους ευθύνες σχετικά με την κατάσταση στα τρένα ούτε λόγος.

Αλλά όπως μαθαίνουμε, τα επόμενα 24ωρα θα είναι έτοιμα κάποια γκάλοπ που θα μετρούν και την τραγωδία στα Τέμπη. Και θα είναι άσχημα τα πράγματα για πολλούς.

Ο φόβος της λεγόμενης αντισυστημικής ψήφου και η στροφή στα άκρα πλανάται ήδη πάνω από τα κόμματα και την κοινωνία. Και η αποχή παιδιά, και η αποχή. Ετσι…

Ο κ. Κ. Σημίτης, τα «δικά μας λεφτά» και ο ο κ. Ν. Ανδρουλάκης

Τα πράγματα για τον «πρωθιερέα» του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως κάθε μέρα που περνά γίνονται πιο δύσκολα. Μόνο έτσι μπορώ να ερμηνεύσω την επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη.

Ο οποίος αυτή τη φορά σε συνέντευξη του στην «Οικονομική Επιθεώρηση» αφού λέει πως για την οικονομία «η μεγάλη εικόνα είναι προς μία θετική κατεύθυνση», σπεύδει αμέσως μετά να κάνει λόγο για «ανησυχητικά φαινόμενα καθυστέρησης στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», για την «αναζήτηση ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου για παράδειγμα, που αναφέρεται συχνά ως σύνθημα, αλλά δεν έχει διατυπωθεί μια καθαρή εικόνα για το ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενό του, η στόχευσή του και ειδικότερα με ποιες δημόσιες παρεμβάσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και με την κινητοποίηση ποιων δυνάμεων μπορεί να υλοποιηθεί». Για να καταλήξει στο … καλύτερο «το επενδυτικό κλίμα που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι ένας επιβεβλημένος στόχος που, χωρίς να υποτιμώ καθόλου ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει αποδώσει ασταθή αποτελέσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός». Και εν κατακλείδι να τονίσει την στήριξη του στον κ. Ν. Ανδρουλάκη, τον πρόεδρο του ΠαΣόΚ – ΚΙΝΑΛ. Με άλλα λόγια καλεί το εναπομείναν «εκσυγχρονιστικό ρεύμα» να στοιχηθεί πίσω από το νέο πρόεδρο του κόμματος. Ενδιαφέρον…

Η άνοδος του ΑΕΠ και το «κάτω μέρος» της κοινωνίας

Υπάρχουν όμως και οι αριθμοί που μοιάζουν με τον … καφέ της παρηγοριάς. Το 2022 – στη διάρκεια του οποίου η ακρίβεια σάρωσε το «κάτω μέρος» της κοινωνίας και η κατανάλωση του μειώθηκε – η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Και το ΑΕΠ ανήλθε στα 192,1 δισ. ευρώ έναντι 181,3 δισ. ευρώ το 2021. Επίσης το ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο 2022 αυξήθηκε κατά 1,4% έναντι του τρίτου τριμήνου, ενώ σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 5,2%. Να θυμίσω επίσης ότι μετά από χρόνια η λέξη «ακρίβεια» επανήλθε στο κοινωνικό και πολιτικό προσκήνιο. Την ξέρετε την φράση για την «ευημερία των αριθμών …».

Η επενδυτική βαθμίδα…

Και μετά από την «καλή είδηση» για την αύξηση του ΑΕΠ ήλθε και η εκτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη για να βελτιώσει την αισιοδοξία μας εν μέσω γενικευμένης κατάθλιψης που διατρέχει την ελληνική κοινωνία. Και τι είπε; Σε συνέντευξη του στους Financial Times ο κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως η χώρα μας ελάχιστα απέχει από την απόκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» – την απώλεσε το επάρατο έτος 2011 όταν τα ομόλογα της είχαν γίνει junk – ακόμη και εντός των επομένων μηνών, πιθανόν μετά από τις εκλογές. Βέβαια η πρόγνωση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ακολουθείται από ορισμένα «εάν…». Ποια είναι αυτά: να διατηρηθεί η «δημοσιονομική σύνεση», να «διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις» και γενικότερα ο «ενάρετος κύκλος» να μην σπαταληθεί. Είπε ακόμη, μεταξύ των άλλων, ότι «η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει περισσότερο από 24 ποσοστιαίες μονάδες τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ». Και κάλεσε την κυβέρνηση με αφορμή το «έγκλημα των Τεμπών» να προβεί σε ορισμένες απελπιστικά αναγκαίες επενδύσεις στις ταλαιπωρημένες υποδομές της χώρας.

… και η αισιοδοξία του κ. Γ. Στουρνάρα!

Δεν γνωρίζω αν ο κ. Στουρνάρας είναι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά η εκτίμηση του για την εξέλιξη των επιτοκίων, που ακούγεται στα αυτιά των δανειοληπτών σαν κελάρυσμα γάργαρου νερού στην ολάνθιστη φύση – «δεν θα δεσμευόταν εκ των προτέρων για συγκεκριμένες περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων σε ένα περιβάλλον όπου ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται» – κινείται μάλλον στον αντίποδα των προθέσεων της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Αλλαγή σκυτάλης

Ο κ. Λουκάς Δημητρίου είναι ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ). Στέλεχος του ομίλου ενέργειας ΗΡΩΝ.

Όπως είναι γνωστό ο ΕΣΑΗ είναι ο φορέας εκπροσώπησης των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή των ιδιωτικών ομίλων της χώρας που διαθέτουν μονάδες με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Ο κ. Δημητρίου ανήκει στη νέα γενιά στελεχών του ΗΡΩΝα και πρόκειται για απόφαση του ενεργειακού ομίλου να ανανεώσει την εκπροσώπηση του στον ΕΣΑΗ. Εμπιστοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον ΕΣΑΗ η προεδρία εναλλάσσεται κάθε χρόνο μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στον σύνδεσμο.

Μεταξύ των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος είναι τα θέματα που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση (επάρκεια και τιμές) αλλά και την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την κλιματικά ουδέτερη εποχή.

Μέχρι να κυριαρχήσουν οι ΑΠΕ, το φυσικό αέριο και οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με το συγκεκριμένο καύσιμο έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού.

Και το έργο βέβαια του νέου προέδρου μόνο εύκολο δεν θα είναι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο…

Η πρόταση του Κινέζου πρέσβη προς την Ελλάδα…

Η Κίνα και η Ελλάδα είναι σημαντικοί εταίροι και είναι απολύτως απαραίτητο να εξεταστεί η δυνατότητα να «χτιστεί» ένα μεγάλο βιομηχανικό πάρκο βασιζόμενο στο λιμάνι του Πειραιά. Η ιδέα αυτή ακούστηκε από τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xiao Junzheng ο οποίος μίλησε χθες στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, καλεσμένος από την Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Εμπορικής Ναυτιλίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Οι δυο φορείς συνεργάζονται στο πλαίσιο της κοινής τους πρωτοβουλίας «Internationalizing Piraeus Maritime Center» με στόχο να αναδειχθεί ο Πειραιάς σαν ναυτιλιακό κέντρο. Τα αρμόδια μέρη των δύο χωρών θα πρέπει να επισπεύσουν τη διερεύνηση της σκοπιμότητας ανάπτυξης βιομηχανικών πάρκων μεγάλης κλίμακας, αξιοποιώντας πλήρως τα πλεονεκτήματα του κόμβου logistics του λιμένος του Πειραιά, ενσωματώνοντας σε βάθος την κινεζική δημιουργία και την ελληνική κατασκευή, για να βοηθήσουν τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είπε μεταξύ άλλων, ο Κινέζος πρέσβης.

….και οι δύο διαφορετικές απαντήσεις από εφοπλιστές

Στην εκδήλωση ενδιαφέρον είχε και το debate δυο ελλήνων εφοπλιστών. Ο κ. Πάνος Λασκαρίδης  από την μια πλευρά παρατήρησε με νόημα στον κινέζο πρέσβη ότι μπορεί οι συμπατριώτες του να έχουν επενδύσει μέσω της Cosco στην Ελλάδα ένα δισ. δολάρια όμως οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει 60 δισ. δολάρια στα κινεζικά ναυπηγεία για νεότευκτα πλοία και άλλες ναυπηγικές εργασίες. Συνεπώς πρόσθεσε, οι επενδύσεις μας είναι 60πλάσιες από εκείνη της Cosco στον Πειραιά. Επίσης σημείωσε ότι η Κίνα πρέπει να βελτιώσει τη νομοθεσία της και να ανοίξει την οικονομία της, οι κινέζοι αγόρασαν λιμάνι στην Ελλάδα, οι έλληνες  δεν τους επιτρέπεται να αγοράσουν λιμάνι στην Κίνα, είπε.

O κ. Λασκαρίδης ανέφερε επίσης ότι θέλουμε να εξάγουμε έξυπνες τεχνολογίες στην Κίνα και κινεζικές εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα, φτάνει πια με τις ελιές είπε χαρακτηριστικά.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο κ. Γιώργος Προκοπίου τόνισε ότι «η Κίνα τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει καλύψει σημαντικό μέρος για να βρεθεί εδώ που είναι σήμερα, το βιοτικό επίπεδα των κινέζων έχει ανέβει και έχουμε να μάθουμε πολλά από την Κίνα. Είναι μεγάλο επίτευγμα για την κινεζική ηγεσία το γεγονός ότι  1,5 δισ. άνθρωποι εργάζονται κάθε μέρα για ένα καλύτερο αύριο. Η μεγάλη εικόνα είναι που μετράει, κατέληξε ο κ. Προκοπίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories