Απότομη πτώση κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού με το πολύτιμο μέταλλο να οδεύει να κλείσει την χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων οχτώ χρόνων, καθώς ο γερακίσιος τόνος στα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενίσχυσαν τα στοιχήματα  για τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων ενισχύοντας το δολάριο.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 1,4% στα 1.976,27 δολάρια η ουγγιά. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό υποχώρησαν κατά 1,5% στα 1.987,10 δολάρια.

Wall Street: Νευρικότητα και σήμερα

Ο χρυσός έχει χάσει περίπου 1,2% μέχρι στιγμής από την αρχή της εβδομάδας, πιεζόμενος από τα κέρδη του δολαρίου συνολικά, τα οποία καθιστούν τον χρυσό πιο ακριβό για τους αγοραστές στο εξωτερικό.

Αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ πάνω» από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Η διοικητής της Fed Μισέλ Μπόουμαν επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Ενώ μια αύξηση των επιτοκίων θα αμβλύνει αρχικά την ελκυστικότητα του χρυσού, μια ενδεχόμενη παύση θα στείλει τον χρυσό στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του, εξηγεί ο Bob Haberkorn, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην RJO Futures, προσθέτοντας ότι «η Fed έχει ένα σημείο θραύσης όπου δεν μπορεί να πάει άλλο στα επιτόκια χωρίς να κάνει σημαντική ζημιά στην οικονομία».

Ο χρυσός δέχθηκε επίσης πιέσεις από τα αποτελέσματα της S&P Global που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε σε υψηλό 11 μηνών τον Απρίλιο, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν  τη ζήτηση.

Οι αγορές βλέπουν τώρα 89% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed στις 2-3 Μαΐου.

Το ασήμι υποχώρησε κατά 1,3% στα 24,9549 δολάρια η ουγγιά, οδεύοντας προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση του εδώ και έξι εβδομάδες.

Η πλατίνα και το παλλάδιο, που χρησιμοποιούνται στους καταλύτες για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητα, αντιστάθηκαν στην τάση. Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 2,5% σε υψηλό άνω του ενός έτους στα 1.121,101 δολάρια, ενώ το παλλάδιο σημείωσε άλμα 0,8% στα 1.599,4642 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες