Την αντίθεσή του για τα μέτρα που προωθούνται σε ό,τι αφορά την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, εκφράζει ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ) με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους υπουργούς και τον διοικητή της ΑΑΔΕ.

«Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια παγκόσμια δραστηριότητα που στη χώρα μας έχει δώσει οικονομική ανάσα σε ιδιώτες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που συμμορφώνονται φορολογικά περισσότερο από οποιονδήποτε κλάδο του τουρισμού. Παρότι από την αρχή της δραστηριότητας χτυπήθηκε όσο κανένας άλλος κλάδος, καταφέραμε να εξελιχθούμε και σήμερα να αποτελούμε βασικό πυλώνα του τουρισμού με ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης που φτάνει το 90%, και έσοδα 600 εκ. ευρώ από τις σχετικές πλατφόρμες, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός των Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης» τονίζουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους και προσθέτουν ότι «εκτός από τα φορολογικά έσοδα που προσφέρει έχει στηρίξει γειτονιές και μέρη της επαρχίας που το κράτος έχει ξεχάσει.

Προσφέρει έσοδα σε πολλές επιχειρήσεις που συνδέονται με τη βραχυχρόνια μίσθωση όπως αρχιτέκτονες, εργολάβους, καθαριστές διαχειριστές, μικρά καταστήματα επιχειρήσεις της γειτονιάς που ζουν από τον τοπικό τουρισμό. To εισερχόμενο συνάλλαγμα διαμοιράζεται σε όλη την τοπική κοινωνία».

Έρχονται αλλαγές σοκ στο Airbnb: Ποιοι «κόφτες» μπαίνουν

Πηγή: Airbnb

Το πρόβλημα της στέγασης

Σύμφωνα με τον Σ.Ο.ΔΙΑ το πρόβλημα στέγασης δημιουργήθηκε από την παλαίωση και μαζική απόσυρση των κατοικιών, την υψηλή και πολλαπλή φορολογική επιβάρυνση των μισθωμάτων και την ατιμώρητη ασυνέπεια πολλών ενοικιαστών που αποθάρρυναν τους ιδιοκτήτες κατοικιών από την εκμίσθωσή τους για κύρια κατοικία. Δημιουργήθηκε όμως και από την περιέλευση μεγάλου αριθμού κατοικιών σε μεγαλοεπενδυτές – δικαιούχους golden visa: «Πάνω από 100.000 ακίνητα έχουν βγει  από την ελληνική αγορά μισθώσεων κατοικίας λόγω golden visa, τα δε έσοδά τους κατευθύνονται στο εξωτερικό».

Ο σύλλογος υπογραμμίζει επίσης, ότι ο περιορισμός στις ημέρες μίσθωσης ανά έτος είναι αδιανόητος και καταστροφικός καθώς θα φέρει το τέλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης και μαζί θα φέρει κρίση στις τοπικές κοινωνίες που ζουν από το συνάλλαγμα τουριστών αλλά και σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που επένδυσαν τις οικονομίες τους σε αναβάθμιση των ακινήτων τους και μετατροπή σε κατοικία κατάλληλη για βραχυχρόνια μίσθωση.

Κατόπιν αυτό ο Σ.Ο.ΔΙΑ προτείνει:

  1. Να δοθούν κίνητρα ώστε να ανακαινιστούν όλα τα άδεια ακίνητα που υπάρχουν σε περιοχές με στεγαστικό πρόβλημα ώστε να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των διαμερισμάτων.
  2. Να γίνει διασταύρωση εσόδων με τις πλατφόρμες από την ΑΑΔΕ, για πάταξη τυχόν φοροδιαφυγής, υποχρεωτική ένταξη ιδιοκτητών στο μητρώο της ΑΑΔΕ, έλεγχο και κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται.
  3. Να θεσπιστούν μέτρα ασφαλείας ώστε και οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα ακίνητα να νοιώσουν ασφάλεια και προστασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στήριξη της Κοινοτικής Οικονομίας: Μια Βιώσιμη Τουριστική Αγορά η οποία στηρίζει χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και τη χώρα!

Αξιότιμε κε Πρόεδρε, κοι Υπουργοί, κε Διοικητά

Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια παγκόσμια δραστηριότητα που στη χώρα μας έχει δώσει οικονομική ανάσα σε ιδιώτες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που συμμορφώνονται φορολογικά περισσότερο από οποιονδήποτε κλάδο του τουρισμού. Παρότι από την αρχή της δραστηριότητας χτυπήθηκε όσο κανένας άλλος κλάδος, καταφέραμε να εξελιχθούμε και σήμερα να αποτελούμε βασικό πυλώνα του τουρισμού με ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης που φτάνει το 90%, και έσοδα 600 εκ. ευρώ από τις σχετικές πλατφόρμες, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός των Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης.

Εκτός από τα φορολογικά έσοδα που προσφέρει έχει στηρίξει γειτονιές και μέρη της επαρχίας που το κράτος έχει ξεχάσει. Προσφέρει έσοδα σε πολλές επιχειρήσεις που συνδέονται με τη βραχυχρόνια μίσθωση όπως αρχιτέκτονες, εργολάβους, καθαριστές διαχειριστές, μικρά καταστήματα επιχειρήσεις της γειτονιάς που ζουν από τον τοπικό τουρισμό. To εισερχόμενο συνάλλαγμα διαμοιράζεται σε όλη την τοπική κοινωνία.

Το πρόβλημα στέγασης δεν δημιουργήθηκε από τη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά από την παλαίωση και μαζική απόσυρση των κατοικιών, την υψηλή και πολλαπλή φορολογική επιβάρυνση των μισθωμάτων και την ατιμώρητη ασυνέπεια πολλών ενοικιαστών που αποθάρρυναν τους ιδιοκτήτες κατοικιών από την εκμίσθωσή τους για κύρια κατοικία.

Δημιουργήθηκε όμως και από την περιέλευση μεγάλου αριθμού κατοικιών σε μεγαλοεπενδυτές – δικαιούχους golden visa. Σύμφωνα με επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία οι άδειες που χορηγήθηκαν μεταξύ 2014 + 2021 ήταν συνολικά 9610, ενώ το 2022 συνολικά χορηγήθηκαν 28.767 golden visa για τους κύριους αιτούντες και τα εξαρτώμενα μέλη τους.  Μέχρι σήμερα λοιπόν έχουν  δoθεί περίπου 40.000 άδειες των 250.000 ευρώ αξίας ακίνητων η καθεμία. Εάν αναλογιστούμε ότι τουλάχιστον 2,5 ακίνητα  αντιστοιχούν σε κάθε άδεια κατά μέσο όρο τότε ο αριθμός των ακινήτων αυτών αυξάνεται δραματικά. Πάνω από 100.000 ακίνητα έχουν βγει  από την ελληνική αγορά μισθώσεων κατοικίας λόγω golden visa, τα δε έσοδά τους κατευθύνονται στο εξωτερικό…

Σήμερα είναι η ώρα να στηρίξουμε όχι λίγους μεγάλους επενδυτές ή μεγαλοξενοδόχους, αλλά την κοινωνία, τους πολλούς μικροϊδιοκτήτες που είναι και η ραχοκοκαλιά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυτούς που κατάφεραν να κρατήσουν τις περιουσίες τους, να πληρώσουν τους φόρους τους και τώρα να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, συντηρώντας χιλιάδες οικογένειες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος ως τακτική ή έκτακτη ενίσχυση! Άλλωστε έτσι ξεκίνησε αρχικά η ιδέα αυτή, να στηρίξει τους ιδιοκτήτες και όχι τους μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι αγοράζουν σωρηδόν ολόκληρες πολυκατοικίες και τις λειτουργούν αυθαίρετα με τη μορφή της βραχυχρόνιας ενώ είναι ξεκάθαρο πως προσομοιάζουν με ξενοδοχεία.

Ο περιορισμός στις ημέρες μίσθωσης ανά έτος είναι αδιανόητος και καταστροφικός καθώς θα φέρει το τέλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης και μαζί θα φέρει κρίση στις τοπικές κοινωνίες που ζουν από το συνάλλαγμα τουριστών αλλά και σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που επένδυσαν τις οικονομίες τους σε αναβάθμιση των ακινήτων τους και μετατροπή σε κατοικία κατάλληλη για βραχυχρόνια μίσθωση.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

  1. Προτείνουμε να δοθούν κίνητρα ώστε να ανακαινιστούν όλα τα άδεια ακίνητα που υπάρχουν σε περιοχές με στεγαστικό πρόβλημα ώστε να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των διαμερισμάτων. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία υπάρχουν τουλάχιστον 900.0000 ακίνητα άδεια σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα. Είναι τεράστιος ο όγκος των ακινήτων που μένει ανεκμετάλλευτος και ρημάζει τις γειτονιές προκαλώντας προβλήματα σε όλους. Η μόνη λύση για εμάς είναι να δοθούν φοροελαφρύνσεις, δάνεια και επιδοτήσεις για ανακαινίσεις στους ιδιοκτήτες που έχουν άδεια ακίνητα ώστε να μπορέσουν να τα ανακαινίσουν, με την υποχρέωση στη συνέχεια να τα εκμισθώσουν σε ευάλωτες ομάδες ενοικιαστών.
  2. Προτείνουμε διασταύρωση εσόδων με τις πλατφόρμες από την ΑΑΔΕ, για πάταξη τυχόν φοροδιαφυγής, υποχρεωτική ένταξη ιδιοκτητών στο μητρώο της ΑΑΔΕ, έλεγχο και κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται. Η φορολογική επιβάρυνση για εμάς τους διαχειριστές και ιδιοκτήτες κατοικιών βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ιδιαίτερα επαχθής, καθώς φορολογούμαστε όπως στη μακροχρόνια μίσθωση με τη διαφορά ότι εμείς πληρώνουμε από τη τσέπη μας όλα τα έξοδα που θα κάνει ο βραχυχρόνιος ενοικιαστής, και γι΄αυτό θεωρούμε δίκαιο να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσής της, αντί για την επιβολή οποιασδήποτε νέας επιβάρυνσης.
  3. Προτείνουμε να θεσπιστούν μέτρα ασφαλείας ώστε και οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα ακίνητα να νοιώσουν ασφάλεια και προστασία. Θεωρούμε πλέον ότι συγκεκριμένα είναι απαραίτητο να υπάρχουν στα καταλύματα ανιχνευτές καπνού, ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα και πυροσβεστικά μέσα, όπως και οδηγίες εκκένωσης σε περιπτώσεις σεισμού ή πυρκαγιάς, ώστε να μην δημιουργηθούν μελλοντικά προβλήματα.

Είναι αδιανόητο η πολιτεία να μην στηρίζει την βραχυχρόνια μίσθωση ως κομμάτι της τουριστικής δραστηριότητας που έφερε στην χώρα μας τα τελευταία έτη εκατομμύρια επισκέπτες εκτός του ξενοδοχειακού τουρισμού και έσοδα στα ταμεία του κράτους με σχεδόν ανύπαρκτο ποσοστό φοροδιαφυγής.

Είναι καιρός να συνεργαστούμε όλοι για την προβολή της χώρας μας και την υγιή τουριστική ανάπτυξη, αντί να αναζητούμε τρόπους να την «πατάξουμε». Είμαστε στη διάθεσή σας για να συμμετέχουμε στη διαβούλευση ώστε να παρθούν αποφάσεις που δεν θα καταστρέψουν οικονομικά χιλιάδες οικογένειες που στηρίζονται χρόνια τώρα στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός