Στη συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εκπροσώπους των αγροτών, στα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και στις τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης αναφέρεται ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.
«Είμαστε ανοιχτοί στον παραγωγικό διάλογο, χωρίς εντάσεις, και αυτό θα αποτυπωθεί με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους του αγροτικού τομέα την Τρίτη» υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως «θεωρούμε, ότι τουλάχιστον στα θεσμικά ζητήματα υπάρχουν σημεία σύγκλισης».
Αυγενάκης προς αγρότες: Δεν είμαστε απέναντι αλλά στην ίδια πλευρά της όχθης
Σε συνέντευξή του στο ethnos.gr, ο κ. Κοντογεώργης υπενθυμίζει, όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα, ότι «μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταβληθεί περίπου 160 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 290.000 αγρότες, μειώθηκε ο ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, μειώθηκε κατά 50% η φορολογία στα κέρδη των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεταιριστικές δομές, ενώ καταργήθηκε και η φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων. Πάνω από 1 δισ. ευρώ στην τετραετία διατέθηκε για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο σε συνέχεια των δύο προηγούμενων ετών που εφαρμόστηκε το μέτρο με στόχο την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από το αυξημένο κόστος, ενώ ανακοινώθηκαν και πέντε νέα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τομέα».
«Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι»
«Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι όμως αφενός δεν είναι ανεξάντλητοι, αφετέρου στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή τους για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο, είμαστε ανοιχτοί στον παραγωγικό διάλογο, χωρίς εντάσεις, και αυτό θα αποτυπωθεί με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους του αγροτικού τομέα στην Αθήνα την Τρίτη, όπου θεωρούμε, ότι τουλάχιστον στα θεσμικά ζητήματα υπάρχουν σημεία σύγκλισης», υπογράμμισε.
Το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο
Σε σχετική ερώτηση για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, αναλύει την κυβερνητική στόχευση τόσο για τα κρατικά όσο και τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Αφενός, «βασική προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Από όλες τις πηγές χρηματοδότησης το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με πάνω από 1 δισ. ευρώ. ενώ υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων έχει αυξηθεί κατά 41% από το 2018 μέχρι το 2023. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων μέσα από κοινά προγράμματα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων και τμημάτων του εξωτερικού, τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού για την προώθηση της διεθνοποίησής τους και τη δυνατότητα εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προγράμματα».
Αφετέρου, «η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παρατημάτων Πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, που αποτελεί μια ιστορική εκκρεμότητα για τη χώρα, θα προσελκύσει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης, επενδύσεις, θα συνδράμει στην παραμονή των Ελλήνων φοιτητών στη χώρα και θα ενισχύσει την προώθηση ενός ενεργητικού και δραστήριου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος που θα διέπεται από ένα πλαίσιο υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών».
Η ακρίβεια
Ερωτηθείς, τέλος, για τις τρεις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δίνει την εξής απάντηση: «Η κυβέρνηση, πέραν της ψήφισης των καίριων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, στρέφει το ενδιαφέρον της στη βελτίωση της καθημερινότητας ειδικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της καθημερινής εμπειρίας του πολίτη και στα θέματα ασφάλειας και αποτελεσματικής αστυνόμευσης, αφού για εμάς η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και ευημερίας αποτελεί προϋπόθεση για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με ορατά αποτελέσματα για όλους τους πολίτες».
«Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, που εντείνεται περαιτέρω από τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω των πολλαπλών γεωπολιτικών κρίσεων, βρίσκεται στην αιχμή της κυβερνητικής μας πολιτικής αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή το ελληνικό νοικοκυριό. Η κυβέρνηση συνεχώς προσπαθεί να βρει λύσεις εντός των δημοσιονομικών ορίων, προκειμένου να συνδράμει στην οικονομική ελάφρυνση του έλληνα πολίτη από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και να ενισχύσει το εισόδημα. Ενδεικτικά να υπενθυμίσω ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 20% τα δύο προηγούμενα χρόνια και ο μέσος μισθός κατά 14,5% ενώ για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια δόθηκαν μόνιμες αυξήσεις στο δημόσιο τομέα» τονίζει.
Υπογραμμίζει επίσης ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν διπλό στόχο, στη λήψη μέτρων που οδηγούν σε αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και στις πρόσθετες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.
«Παράλληλα, με τους εντατικούς ελέγχους που διενεργούνται καθημερινά από τα αρμόδια όργανα και την επιβολή υψηλών προστίμων γίνεται σαφές ότι οποιαδήποτε αθέμιτη πρακτική δεν είναι ανεκτή. Η μάχη κατά της ακρίβειας είναι καθημερινή και συνεχής», καταλήγει.
Latest News
Πόσοι θα αγοράσουν και θα πουλήσουν ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία
Τι δείχνει μελέτη που διενήργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το ΕΕΑ - Πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων
Νέο σόου Τραμπ πριν τις κάλπες – Γιατί φόρεσε γιλέκο οδοκαθαριστή
Ο Ντόναλντ Τραμπ ντύθηκε οδοκαθαριστής και οδήγησε ιδιωτικό απορριμματοφόρο στήνοντας ένα νέο σόου με τα ΜΜΕ
Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Τα θέματα που θα συζητηθούν
Πλούσια ατζέντα στο υπουργικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθούν επτά νομοσχέδια της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη με κυρίαρχο αυτό που αφορά στον κατώτατο μισθό.
Ιστορικό υψηλό στη μετακίνηση επιβατών με τρένο στην ΕΕ- Αρνητικό ρεκόρ η Ελλάδα
Στην Ελλάδα ο σιδηρόδρομος συνεχίζει να απαξιώνεται - Η μόνη χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό επιβατών
Δημοσκόπηση: Οι διαρροές των κομμάτων που αλλάζουν τα ποσοστά
Δημοσκόπηση καταγράφει τις αλλαγές στον πολιτικό χάρτη αλλα και τη στάση των πολιτών σε σημαντικά κοινωνικά θέματα
Πέθανε ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός
Ο Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.
Ισχυρή έκρηξη σε χαλυβουργία του Μεξικού - Νεκροί 12 εργαζόμενοι
Τη ζωή τους έχασαν 12 εργαζόμενοι μετά από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο Μεξικό - Ερευνώνται τα αίτια του περιστατικού
ΕΕ: Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ζητά έκθεση της Κομισιόν
Οι μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς – Τι αναφέρεται για τις σχέσεις με την Ελλάδα
Πέθανε ο Χρήστος (Τίτος) Κομνηνός - Είχε διατελέσει CEO της Παπαστράτος
Ο Χρήστος Κομνηνός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών
Στους 62 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ισπανία – Αγωνία για τους αγνοούμενους
Βιβλική καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία - Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη και η αγωνία για τους αγνοούμενους αυξάνεται.