
Η Τουρκία είναι ικανοποιημένη από τη συμφωνία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block-70 και κιτ εκσυγχρονισμού και η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, σε γραπτή συνέντευξή του στο Reuters.
Nike: Σταματά τις ηλεκτρονικές παραγγελίες στην Τουρκία
«Ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα μέχρι να παραδοθεί και το τελευταίο αεροσκάφος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός και διευκρίνισε παράλληλα ότι η Τουρκία επιθυμεί να προμηθευτεί Eurοfighter από Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Για το ενδεχόμενο επιστροφής της Άγκυρας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι η προσέγγιση της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον παραμένει αμετάβλητη, ωστόσο συνεχίζονται οι συνομιλίες.
O Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία αναμένει από τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε να δείξει ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ των συμμάχων.
Για τις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ, με δεδομένες τις κινήσεις της ‘Αγκυρας να συσφίγξει τις σχέσεις της με χώρες της Ανατολής, ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τους δεσμούς της με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, αλλά προτεραιότητά της είναι να εκπληρώσει τις ευθύνες της έναντι του ΝΑΤΟ ως σημαντικού συμμάχου.
«Προτεραιότητά μας ως σημαντικού συμμάχου είναι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι του ΝΑΤΟ και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη με τους συμμάχους μας. Η εστίασή μας πρέπει να είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο, αποφασισμένο και ισχυρό», δήλωσε Γιασάρ Γκιουλέρ.
Για το κυρίαρχο στην Τουρκία θέμα των εξελίξεων στη Συρία, δήλωσε ότι «θα μπορούσε να υπάρχει συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας στο πλαίσιο των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων, εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες».
Η Τουρκία προσπαθούσε το προηγούμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μπασάρ αλ ‘Ασαντ. Η πλευρά της Δαμασκού ωστόσο έθεσε αρχικά τον όρο της απόσυρσης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος της βόρειας Συρίας για να γίνει η συνάντηση και στη συνέχει ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν μόνο αν στην ατζέντα ετίθετο το θέμα της απόσυρσης του τουρκικού στρατού από τη Συρία.
Η Τουρκία μπορεί να συζητήσει συντονισμό για την αποχώρηση από τη Συρία μόνο αφού γίνει αποδεκτό το νέο Σύνταγμα, διεξαχθούν εκλογές και διασφαλιστούν τα σύνορα, δήλωσε στο Reuters ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια