
Μετά την σχεδιαζόμενη φυγή πλουσίων από την Βρετανία, τώρα η τάση φαίνεται να εδραιώνεται και στην αντιπέρα όχθη της Μάγχης, στη Γαλλία.
Όπως φαίνεται, το σχέδιο του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένους να εγκαταλείψουν τη χώρα και άλλους που ίσως σκέφτηκαν να εγκατασταθούν στη χώρα να ακυρώσουν τα σχέδιά τους, σύμφωνα με συμβούλους περιουσίας και φορολογίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παρόμοια φαινόμενα με αυτά που προκαλεί η κυβέρνηση Στάρμερ στην Βρετανία.
Βρετανία: Οι υπερπλούσιοι απειλούν με μαζική φυγή ενόψει των προτεινόμενων φορολογικών αλλαγών
Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των πλούσιων επενδυτών δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο εντός δύο ετών ή «σύντομα» εάν η κυβέρνηση των Εργατικών προχωρήσει στα σχέδια για την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών που διατηρούνται από την αποικιοκρατική εποχή, ενώ το 67 % δήλωσε ότι δεν είχε μεταναστεύσει στη Βρετανία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Oxford Economics, η οποία αξιολογεί τα σχέδια αυτών.
Σκοπός η αύξηση εσόδων
Ο προϋπολογισμός του Μπαρνιέ για το 2025 που αποκαλύφθηκε αργά την Πέμπτη τοποθετεί ένα κατώτατο όριο 20% στον φορολογικό συντελεστή για άτομα που κερδίζουν 250.000 ευρώ και πάνω ετησίως ή για ζευγάρια που κερδίζουν διπλάσιο αυτό το ποσό. Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι θα έχει τριετή διάρκεια, θα επηρεάσει περίπου 65.000 νοικοκυριά και θα συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το Bloomberg.
Η πρόταση θα μπορούσε να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βαθιά διχασμένη Εθνοσυνέλευση, όπου η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ μπορεί εύκολα να ανατραπεί και τόσο η αριστερή αντιπολίτευση όσο και τα σκληρά δεξιά κόμματα έχουν να αντιμετωπίσουν πίεση για πιο εκτεταμένες πολιτικές φορολογίας των πλουσίων.
«Οι πλούσιοι στιγματίζονται ολοένα και περισσότερο στη Γαλλία», δήλωσε στο Bloomberg η Ξένια Λεζέντρ, διευθύνουσα σύμβουλος στη δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells στο Παρίσι, προσθέτοντας με νόημα: «Κάποιοι θα φύγουν. Έχουν βαρεθεί την ανασφάλεια και την αστάθεια, απλά θα φύγουν».
Η κίνηση να αυξηθούν οι φόροι στους πλούσιους είναι το αποκορύφωμα μηνών πολιτικής ρητορικής που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των πρόωρων εκλογών, όταν η αντιπολίτευση στόχευσε τις δημοσιονομικές πολιτικές του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων τραπεζιτών που μεταβαίνουν στο Παρίσι λόγω Brexit. Περιόρισε το εύρος του φόρου περιουσίας της χώρας στην ακίνητη περιουσία και επέβαλε μια κατ’ αποκοπή εισφορά στο κεφάλαιο, η οποία κέρδισε επαίνους από την επιχειρηματική κοινότητα και κριτική από επικριτές που τον ονόμασαν «πρόεδρο των πλουσίων».
Μια κυβερνητική έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις των πολιτικών του Μακρόν είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, αναφέροντας ότι η αναθεώρηση του φόρου περιουσίας στοίχισε στο κράτος περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα το 2022. Ωστόσο, τα μέτρα φάνηκε να σταματούν τις αποχωρήσεις πλουσίων μετά την εφαρμογή τους.
Τώρα, ο Μπαρνιέ αυξάνει τους φόρους στους πλούσιους ως μέρος της στρατηγικής του για τη μείωση του ελλείμματος της Γαλλίας, ένα σχέδιο που εξετάζεται επίσης από την κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Μπαρνιέ είπε ότι η εστίαση στις πλούσιες και μεγάλες πολυεθνικές είναι ένας τρόπος για να αποφευχθούν ευρύτερες αυξήσεις για τους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα.
Η Γαλλία κατοικία κροίσων
Η Γαλλία φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του Μπερνάρ Αρνό, του γίγαντα πολυτελείας LVMH και της Φρανσουά Μπετενκούρ Μάιερς, κληρονόμου της L’Oreal, την πλούσια οικογένεια πίσω από την Hermes International, τους κληρονόμους Βερτχάιμερ της Chanel και τη δυναστεία της αμυντικής βιομηχανίας Ντασό.
Ορισμένοι πλούσιοι άρχισαν να εξερευνούν σχέδια εξόδου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κυρίως λόγω της υπόσχεσης του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου για πιο σημαντικές αυξήσεις φόρων. Πλέον, έχει επικρατήσει κάποια ανοχή, αλλά μόνο εάν οι υψηλότερες εισφορές που ανακοίνωσε ο Μπαρνιέ είναι πραγματικά προσωρινές και συνοδεύονται από μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των υπερβολικών και άχρηστων δημόσιων δαπανών.
Μια γαλλική οικογένεια που θα νιώσει ιδιαίτερα τις επιπτώσεις του προϋπολογισμού είναι η ναυτιλιακή δυναστεία Σααντέ με έδρα τη Μασσαλία. Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, η CMA CGM θα πληγεί με επιπλέον φόρους 500 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος και 300 εκατ. ευρώ το 2026. Οι Σααντέ έχουν περιουσία αξίας 34 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter νωρίτερα αυτό το μήνα, ο μεγιστάνας Ζαβιέ Νιέλ χαρακτήρισε το γαλλικό κράτος «αναποτελεσματικό» και είπε ότι η σχετική δημοσιονομική σταθερότητα των τελευταίων ετών έχει εμποδίσει τους πλούσιους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Παρά τις αναμενόμενες αυξήσεις το επόμενο έτος, είπε: «Θα είμαι ο τελευταίος που θα φύγω, αγαπώ αυτή τη χώρα».


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια