Μείωση της τάξης του 39% καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους στις ένοπλες ληστείες και πειρατείες εναντίον πλοίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery (ReCAAP ISC). Ειδικότερα, καταγράφηκαν 17 επεισόδια, τα οποία όλα αφορούσαν ένοπλες ληστείες και όχι πειρατεία, έναντι 28 περιστατικών το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση των περιστατικών ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, όπου δεν συνέβη κανένα περιστατικό σε σύγκριση με δύο το προηγούμενο έτος, καθώς και στην Ινδία, όπου αναφέρθηκε μόνο μία επίθεση σε σύγκριση με έξι. Αντίθετα, οι επιθέσεις στο Βιετνάμ αυξήθηκαν από κανένα περιστατικό το 2020 σε δύο φέτος.

Όλα τα περιστατικά που σημειώθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες εμπίπτουν στις κατηγορίες CAT 3 και CAT 4, οι οποίες χρησιμοποιούνται από την ReCAAP για να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα των επεισοδίων.

Το CAT 3 περιγράφει καταστάσεις που περιλαμβάνουν έναν έως έξι δράστες, μερικές φορές οπλισμένους. Σε περιπτώσεις CAT 3, το πλήρωμα δεν τραυματίζεται και τίποτα δεν έχει κλαπεί. Σε περιπτώσεις CAT 4, οι δράστες δεν είναι οπλισμένοι και το πλήρωμα δεν βλάπτεται.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης επτά περιστατικά στα Στενά της Σιγκαπούρης τους τελευταίους τρεις μήνες. Παρόλο που αυτά θα μπορούσαν να φανούν καλά νέα σε σύγκριση με τα εννέα περιστατικά που σημειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2020, το Στενό της Σιγκαπούρης εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, συνολικά 65 περιστατικά αναφέρθηκαν στην περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ποντοπόρος