Τα εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα ήταν προβλέψιμα. Όταν η Κίνα ανακοίνωσε το ΑΕΠ της για τους πρώτους μήνες του έτους στις 16 Απριλίου, η ανάπτυξη ανήλθε στο 18,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ήταν η ταχύτερη, ιστορικά, ανάπτυξη της Κίνας, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της ανάκαμψής της. Ωστόσο, απεικονίζει και τις στρεβλώσεις σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίον ανακοινώνεται το ΑΕΠ.

Η ανάκαμψη της Κίνας πρέπει να είναι παλιά νέα. Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η χώρα άρχισε να ανακάμπτει από τους περιορισμούς της covid-19, ένα ευρύ φάσμα δεικτών, από την κυκλοφορία στο μετρό μέχρι τις παραγγελίες για εξαγωγές έδειξαν ανοδική πορεία. Αλλά επειδή, συνηθίζεται στην Κίνα να ανακοινώνει το ΑΕΠ της σε ετήσια βάση, μόνο τώρα η ανάκαμψη αυτή κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση στα στοιχεία που παρακολουθούνται περισσότερο. Το σχεδόν φυσιολογικό πρώτο τρίμηνο του 2021 συγκρίνεται με το ευρέως περιορισμένο (σ.σ. λόγω του γενικού απαγορευτικού) πρώτο τρίμηνο του 2020. (Αν μη τι άλλο, ο τελευταίος αριθμός ήταν ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων.)

Αντίθετα, η Αμερική και η Ιαπωνία επικεντρώνονται στην ανάπτυξη σε ετήσια βάση από τρίμηνο σε τρίμηνο: ποια θα είναι η ανάπτυξη εάν ο ρυθμός του τριμήνου, προσαρμοσμένος στην εποχικότητα, διατηρηθεί για ένα ολόκληρο έτος. Με αυτόν τον τρόπο, η ανάκαμψη της Αμερικής ήρθε το τρίτο τρίμηνο του 2020, όταν η ετήσια ανάπτυξη σημείωσε πτώση κατά 33%. Η Κίνα, αντιθέτως, ανέφερε πιο μετριοπαθές ρυθμό 4,9% από έτος σε έτος τότε.

Και οι δύο μέθοδοι έχουν μειονεκτήματα, ειδικά σε περιόδους ακραίας μεταβλητότητας. Τα στοιχεία της Κίνας είναι συντηρητικά, αντικατοπτρίζοντας τη φρικτή κατάσταση της οικονομίας πριν από ένα χρόνο, όσο και τη σχετική σφριγηλότητά της σήμερα. Τα αμερικανικά στοιχεία, αντίθετα, υπερβάλλουν τη δυναμική της οικονομίας στις αρχές της ανάκαμψης, όταν το ποσοστό ανεργίας εξακολουθούσε να ξεπερνά το 10%. Τα ετήσια ποσοστά μπορεί να παραπλανούν, όταν η παραγωγή ξαφνικά εκτοξευτεί ή βυθιστεί: λαμβάνουν σιωπηρά υπόψιν ότι ένα εφάπαξ γεγονός επαναλαμβάνεται κάθε τρίμηνο για ένα ολόκληρο έτος. Σε ετήσια βάση, η ανάκαμψη της Κίνας ήταν ακόμη μεγαλύτερη από την αμερικανική, με αύξηση 55% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Υπάρχει ένας τρίτος τρόπος, ο οποίος είναι να παρουσιάσουμε την ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο, όχι όμως σε ετήσια βάση. Αυτό τονίζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η Κίνα δημοσιεύει στην πραγματικότητα τον ρυθμό ανάπτυξης σε τετραμηναιαία βάση, ωστόσο δεν τα θέτει ποτέ στο προσκήνιο, εν μέρει επειδή είναι τόσο ασταθή. Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2021, για παράδειγμα, επιβραδύνθηκε σε περίπου 0,6% από 3,2% το προηγούμενο τρίμηνο (το τελευταίο ποσοστό αναθεωρήθηκε από 2,6%).

Μια τέτοια επιβράδυνση μπορεί να προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα ήταν συνετό να επιστήσουμε περισσότερη προσοχή στα δεδομένα από τρίμηνο σε τρίμηνο. Ανιχνεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας. Για το υπόλοιπο του 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση είναι πιθανόν να αυξηθεί, ακόμη και όταν ο ετήσιος ρυθμός πέφτει απότομα. Αυτή η εικόνα θα ταιριάζει καλύτερα με την πραγματικότητα της Κίνας. Είναι μια σταθερή, κάπως ανώμαλη ανάκαμψη, όχι γιγαντιαία.

© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο www.economist.com

Πρόσφατα Άρθρα