Την έναρξη έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στο γιατί η Βρετανία κατέγραψε το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στην Ευρώπη αναγκάστηκε τελικά να δεχτεί ο πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον.

Συγκεκριμένα, ενδίδοντας στις πιέσεις και τις κατηγορίες που δέχτηκε σε προσωπικό επίπεδο για τη στάση που κράτησε κυρίως κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, όταν δηλαδή η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα που απέφυγε την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων ποντάροντας στην ανοσία της αγέλης, ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε στη Βουλή την έναρξη επίσημης έρευνας. «Μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία, το κράτος έχει υποχρέωση να διερευνήσει τις αντιδράσεις του και να μάθει από τα λάθη που έγιναν» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η έρευνα δεν θα ξεκινήσει άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη πως η πανδημία δεν βρίσκεται πίσω μας, αλλά από την άνοιξη του 2022. Με τον τρόπο αυτό η Ντάουνινγκ Στριτ ελπίζει να ελαχιστοποιήσει το όποιο πολιτικό κόστος θεωρώντας πως πλέον η κατάσταση στην κοινωνία θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως και ο κόσμος θα έχει… ξεχάσει την ταλαιπωρία που βίωσε.

Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει το θλιβερό απολογισμό των θυμάτων κυρίως από το 2020 που τοποθετούν τη Βρετανία στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά και στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, με 127.629 νεκρούς η Βρετανία έχει το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από κορονοϊό μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό. Αν και σε αντίθεση με άλλες χώρες έχει καταφέρει με το επιτυχημένο εμβολιαστικό της πρόγραμμα να μηδενίσει σχεδόν την εμφάνιση νέων κρουσμάτων, που σημαίνει ότι δεν περιμένει –άνευ συγκλονιστικού απροόπτου- νέα θύματα, σε αντίθεση για παράδειγμα με την Ινδία, όπου η ινδική μετάλλαξη καλπάζει.

Η θλιβερή αυτή «πρωτιά» αντανακλάται και στα οικονομικά νούμερα δεδομένου πως η βρετανική οικονομία σημείωσε «βουτιά» ύψους 9,8% το 2020, που ήταν το μεγαλύτερο νούμερο μεταξύ των κρατών μελών του G7, αν και οδεύει προς εντυπωσιακή ανάκαμψη φέτος, ακριβώς λόγω της επιτυχίας του εμβολιαστικού της προγράμματος και της επιστροφής της αγοράς στην κανονικότητα.

Αναλόγως, ενώ πέρυσι η απήχηση της κυβέρνησης και του Μπορίς Τζόνσον προσωπικά είχε υποστεί καθίζηση, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σημαντική βελτίωση, καθώς ο κόσμος είναι ευχαριστημένος με το άνοιγμα της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας