Σαν θετική βόμβα ακούσαμε προχθές την ανακοίνωση για 750 εκατομμύρια ευρώ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η.

Έρχεται δε, σε συνέχεια της πιο μεγάλης ιδιωτικοποίησης της Ελλάδας 2,1 δις ευρώ. της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Μέχρι εδώ  αξίζουν συγχαρητήρια στις Διοικήσεις  Δ.Ε.Η. και Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.  Κατάφεραν από το 2019 με ζημιές περί το 1 δις  η Δ.Ε.Η., και ο ΔΕΔΔΗΕ – κατά δήλωσή στη Βουλή του Κωστή Χατζηδάκη να μην έχει να  αγοράσει ούτε στύλους-, να γυρίσουν τη ΔΕΗ στην  κερδοφορία και να μπορέσουν να παινεύονται ότι πέτυχαν τίμημα 2,1 δις για το 49% της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. ενώ η Δ.Ε.Η. σε αυτή την δύσκολη συγκυρία με την παγκόσμια πανδημία βγαίνει στην αγορά ζητώντας 750 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι εδώ εταιρικά όλα καλά για τον Όμιλο Δ.Ε.Η -την μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας που προηγείται της παραγωγής, της οικονομίας, της κοινωνίας, της ίδιας της ζωής-. Ας μην ξεχνάμε ότι μία χώρα καταρρέει όταν καταρρέει το οικονομικό ή το ηλεκτρικό της σύστημα.

Όμως προκύπτουν κάποια ξεκάθαρα ερωτήματα όχι προς την Διοίκηση της Δ.Ε.Η. αλλά προς την πολιτική ηγεσία και την Κυβέρνηση.

Όταν το 2015 το σχέδιο “μικρή ΔΕΗ” θα έφερνε περί τα 3 δις ευρώ πουλώντας το 30% της Δ.Ε.Η. στα ταμεία της, στέκει σήμερα να πουληθεί ο μισός ΔΕΔΔΗΕ (49%) και το 17% της ΔΕΗ για τα κέφια των 1δις ζημιών της Διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ και απώλειας των μισών πελατών της-μάλιστα καλοπληρωτών-;. Το 2014 που κουβεντιάζαμε τη “μικρή ΔΕΗ” η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκατομμύρια, και το 2019 που έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ ζημιές 900 εκατομμύρια.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε πει στη Βουλή το 2019 ότι ο Σύριζα πολέμησε την πώληση του 30% πελατών της Δ.Ε.Η.  λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων  για 3δις. Η Διοίκηση που όρισε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το 50% των πελατών για 0€ και θα έσβηνε τη ΔΕΗ! (η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, Ernst & Υoung, έλεγε το 2019 ότι τους  επόμενους μήνες η Δ.Ε.Η  θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας!

Όλα λοιπόν μέχρι εδώ νόμιμα? Αλλά και νόμιμα να είναι, είναι και ηθικά…;

Είναι ηθικά, όταν ο αγωνιζόμενος επιχειρηματίας ή ο Δημόσιος λειτουργός στη χώρα μας αν ζημιώσει το δημόσιο 70.000€ και άνω καταδικάζεται σε κακούργημα, όταν οι Έλληνες φορολογούμενοι και οι Επιχειρήσεις πληρώνουν 2,1 δις και 0,75 δις τα γλέντια του ΣΥΡΙΖΑ;

Και ας μη βιάζεται  το ΚΙΝΑΛ να κατηγορήσει την Κυβέρνηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ στους ιδιώτες. Είναι μια άκρως  επιτυχημένη επιχειρηματική διαχείριση και οφείλουμε συγχαρητήρια στη Διοίκηση, αλλά με τα μέχρι τώρα γενόμενα υλοποιείται για να μείνουν ατιμώρητα τα γλέντια του ΣΥΡΙΖΑ! Τα γλέντια  που στέρησαν από το 2015 και 3 δις από τη ΔΕΗ και τους μισούς πελάτες της. Γιατί χωρίς τα γλέντια και 3 δις ευρώ  συν θα είχε στα ταμεία της η ΔΕΗ και εκατομμύρια καλοπληρωτών πελατών. Θα μπορούσε η ίδια η ΔΕΗ να απορροφήσει ακόμη και πλήρως για ένα διάστημα τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος λόγω Διεθνούς συγκυρίας.

Ο Χρήστος Ζακολίκος διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΗΕ Α.Ε. (2013-2015), και είναι Απόφοιτος του Imperial College και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts