Η Σιίνα Κάρμπιν, μια Φινλανδή που ζει στη Βιέννη, δεν είχε φανταστεί ποτέ να πληρώσει κάποιον για να διδάξει ιδιαιτέρως τα παιδιά της. Αλλά στις αρχές του 2020 τα σχολεία της Αυστρίας έκλεισαν λόγω του covid-19. Εκείνη και ο σύζυγός της πάλεψαν να βοηθήσουν τον επτάχρονο γιο τους να μάθει από απόσταση, ενώ παράλληλα απασχολούνταν στη δική τους δουλειά. Η κα Κάρμπιν έγραψε το αγόρι σε διαδικτυακά φροντιστήρια. Πίστευε ότι λίγες ώρες επιπλέον βοήθεια την εβδομάδα θα ήταν χρήσιμες για μερικούς μήνες. Ενάμιση χρόνο αργότερα ο γιος της επιστρέφει στο σχολείο και εξακολουθεί να συμμετέχει σε μια εβδομαδιαία συνεδρία με τον φροντιστή του, ενώ λέει στη μητέρα του ότι θέλει να το συνεχίσει.

Καθώς ξεκινάει μια νέα σχολική χρονιά σε πολλές χώρες, η ζημιά που προκαλείται από τους μήνες κλεισίματος γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Στην Αμερική, οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κατά μέσο όρο πέντε μήνες πίσω από εκεί που θα ήταν, υπό συνήθεις συνθήκες, στα μαθηματικά και τέσσερις μήνες πίσω στην ανάγνωση, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρία McKinsey. Η ζημιά είναι σχεδόν σίγουρα χειρότερη σε μέρη όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και το Μεξικό, όπου η απορρύθμιση στα σχολεία ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι γονείς σε όλο τον κόσμο ήταν πιο πρόθυμοι να πληρώσουν για επιπλέον μαθήματα με την ελπίδα να ενισχύσουν την εκπαίδευση των παιδιών τους. Η κρίση θα επιταχύνει αυτή την τάση.

Η βιομηχανία της μετά το σχολικό ωράριο εκπαίδευσης, που μερικές φορές αποκαλείται «σκιώδης εκπαίδευση», περιλαμβάνει φροντιστήρια για προετοιμασία εξετάσεων, ιδιωτική εκπαίδευση ενός προς ένα και διαδικτυακά μαθήματα επί πληρωμή. Οι πάροχοι του κυμαίνονται από καθηγητές που ασχολούνται σε πάρεργο έως πολυεθνικές εταιρείες. Οι επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες στην Ανατολική Ασία: περίπου το 80% των παιδιών δημοτικού της Νότιας Κορέας συμμετέχουν σε επιπλέον μαθήματα και το 90% των παιδιών στην Ιαπωνία λαμβάνουν, κάποια στιγμή, ιδιωτική εκπαιδευτική αρωγή. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημεία που ανθεί το φαινόμενο. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι που αποφοιτούν από το σχολείο λένε ότι έχουν παρακολουθήσει ιδιωτικά μαθήματα. Στην Αίγυπτο περίπου το ένα τρίτο των παιδιών στα πρώτα χρόνια του σχολείου συμμετέχουν σε επιπρόσθετα μαθήματα, αριθμός που φτάνει πάνω από τα τέσσερα πέμπτα από τη στιγμή που αποφοιτούν από το γυμνάσιο.

Πριν από την πανδημία, η βιομηχανία αυξανόταν σε πλούσιες και φτωχές χώρες. Στην Αγγλία και την Ουαλία το μερίδιο των παιδιών 11 έως 16 ετών που λένε ότι έχουν λάβει ιδιωτική διδαχή αυξήθηκε από 18% το 2005 σε 27% το 2019 (στο Λονδίνο ήταν 41%). Το ποσοστό των Γερμανών που αποφοιτούν και λένε κάτι παρόμοιο αυξήθηκε από 27% στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε πάνω από 40% μέχρι το 2013. Στη Νότια Αφρική, το 29% των παιδιών 11 και 12 ετών έλαβαν επιπλέον φροντιστηριακή εκπαίδευση το 2013, από μόλις 4 % έξι χρόνια νωρίτερα. Τα φροντιστήρια ήταν κάποτε «σχεδόν άγνωστα» στη Σκανδιναβία, λέει ο Σόρεν Κρίστενσεν του Πανεπιστημίου Aarhus, αλλά ακόμη και εκεί έχει αναπτυχθεί μια μικρή βιομηχανία.

Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα παιδιά εγγράφονται στο σχολείο από ποτέ, σημειώνει ο Μαρκ Μπρέι, υπεύθυνος για την «σκιώδη» εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Μεταξύ 2000 και 2018, ο αριθμός που δεν έλαβε καθόλου εκπαίδευση μειώθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός για να είσαι κορυφαίος μαθητής είναι πιο έντονος. Στις φτωχές χώρες, ιδίως, οι γονείς ανησυχούν ότι η ποιότητα του σχολείου έχει επιδεινωθεί καθώς αυξάνονται οι αριθμοί των μαθητών. Η πληρωμή για συμπληρωματική διδασκαλία είναι ένας τρόπος εξισορρόπησης.

Περισσότεροι νέοι συμπληρώνουν 12 χρόνια εκπαίδευσης. Ο ανταγωνισμός για θέσεις στα κορυφαία πανεπιστήμια έχει ενταθεί. Ο αφανισμός των παλιομοδίτικων θέσεων εφ’ όρου ζωής εργασίας έχει κάνει τους γονείς πιο πρόθυμους να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα.

Η βάση αυτής της αλλαγής είναι οι δημογραφικές αλλαγές. Το παγκόσμιο ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε κατά το ήμισυ από τη δεκαετία του 1950. Η ύπαρξη μικρότερων οικογενειών επιτρέπει στους γονείς να ξοδεύουν περισσότερα για την εκπαίδευση κάθε παιδιού. Περισσότερες οικογένειες έχουν δύο γονείς που εργάζονται. Στην Αμερική, για παράδειγμα, αυτό ισχύει για περίπου τα μισά από όλα τα νοικοκυριά με δύο γονείς, ενώ ήταν λιγότερο από το ένα τρίτο το 1970. Τέτοια ζευγάρια έχουν λιγότερο χρόνο για να βοηθήσουν με τις εργασίες του σπιτιού και περισσότερη ανάγκη για φροντίδα των παιδιών. Οι υπηρεσίες μετά το σχολικό ωράριο που υπόσχονται να εκπαιδεύσουν τα παιδιά, όχι απλά να τα “αποθηκεύουν”, έχουν μεγάλη απήχηση.

Στην αρχή, η πανδημία σταμάτησε την άνοδο αυτής της βιομηχανίας. Οι κυβερνήσεις ανάγκασαν τα φροντιστήρια να κλείσουν όπως και τα επίσημα σχολεία. Ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης εταιρείας φροντιστηρίων στο Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυας, λέει ότι η επιχείρηση δεν έχει επιστρέψει ακόμη σε επίπεδα πριν από την πανδημία, εν μέρει επειδή η κρίση έχει προκαλέσει οικονομικές περικοπές για πολλούς από τους πελάτες του. Ο Φέλιξ Οσβαλντ του GoStudent, μιας αυστριακής νεοσύστατης εταιρείας που παρέχει διαδικτυακά φροντιστήρια, λέει ότι στην αρχή της πανδημίας οι οικογένειες ήταν «συγκλονισμένες» από τον αντίκτυπό της, ώστε λιγότεροι από ότι συνήθως αναζητούσαν επιπλέον μαθήματα. Κάποιες χώρες ακύρωσαν σημαντικές εξετάσεις. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια παραιτήθηκαν από τις απαιτήσεις να υποβληθούν οι υποψήφιοι σε τυποποιημένες εξετάσεις. Η αναστολή των εξετάσεων, φυσικά, ήταν δυσμενής για τις επιχειρήσεις που διδάσκουν στα παιδιά πώς να διαπρέπουν σε αυτές.

Ωστόσο, καθώς τα σχολεία επιστρέφουν σε κάτι που μοιάζει με την κανονικότητα, η όρεξη των γονέων για φροντιστήρια φαίνεται απλά να οξύνεται. Εκείνοι που είχαν ήδη άγχος για τις προοπτικές των απογόνων τους τώρα ανησυχούν ακόμη περισσότερο. Η Ερικα Ούπσουρ της Mathnasium, μια αμερικανική εταιρεία της οποίας οι franchisees λειτουργούν περίπου 1.000 κέντρα εκμάθησης μετά το σχολικό ωράριο σε 12 χώρες, λέει ότι οι νέες εγγραφές μειώθηκαν στο απόγειο της κρίσης, αλλά ήταν πάνω από το μέσο όρο αυτό το καλοκαίρι. Υπολογίζει ότι τα νούμερα του φθινοπώρου θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα από ποτέ.

Σε φροντιστήριο στο Νόριτς στην ανατολική Αγγλία που προσφέρει μαθήματα που σχεδιάστηκαν από την Kumon, μια μεγάλη ιαπωνική εκπαιδευτική εταιρεία, τα παιδιά σκαρφαλώνουν σε πλαστικές καρέκλες, ενώ γράφουν σε μικρά βιβλία εργασίας. Ο Κλέμεντ Ταλά, υπάλληλος σε φιλανθρωπική οργάνωση, λέει ότι οι διαταραχές στο νηπιαγωγείο ήταν ένας λόγος που άρχισε να πηγαίνει τον γιο του, τώρα τεσσάρων ετών, σε δασκάλους του Kumon μία φορά την εβδομάδα (το αγόρι παίρνει εργασίες για το σπίτι για τις άλλες έξι ημέρες). Η Τζούμι Ουμτόντζο, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας, είναι στην ευχάριστη θέση να πληρώνει  ​​£ 200 (330 δολάρια) το μήνα για τις κόρες της πέντε και επτά ετών ώστε να παρακολουθούν μαθήματα μαθηματικών και αγγλικών. Όταν ο covid-19 έκλεισε τα σχολεία της Αγγλίας, κάποιες μέρες τα φυλλάδια εργασιών της Kumon ήταν το μόνο που είχαν τα παιδιά της.

Εν τω μεταξύ, οι απώλειες θέσεων εργασίας και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που προκλήθηκαν από την πανδημία έχουν διογκώσει τις τάξεις εκείνων που μπήκαν στον πειρασμό να εργαστούν ως δάσκαλοι. Ο κ. Οσβαλντ του GoStudent λέει ότι κατά τη διάρκεια των lockdown ο αριθμός των ατόμων που εγγράφονταν για να παρέχουν φροντιστηριακά μαθήματα μέσω της πλατφόρμας του αυξήθηκε. Οι δάσκαλοι σε πολλές φτωχότερες χώρες άρχισαν να προσφέρουν ιδιωτικές συνεδρίες διδασκαλίας καθώς τα σχολεία ήταν κλειστά (η εξ αποστάσεως μάθηση ήταν συχνά ανύπαρκτη και οι κανόνες κοινωνικής απόστασης εφαρμόζονταν ελάχιστα). Οι άνθρωποι αυτοί ενδέχεται να συνεχίσουν τις επικερδείς συνεδρίες τους παρά την επανεκκίνηση της καθημερινής τους εργασίας.

Πολλά παιδιά σε φτωχές χώρες φοιτούν σε φθηνά ιδιωτικά σχολεία, μερικά από τα οποία έχουν καταστραφεί κατά τον αποκλεισμό. Στην Ινδία, περίπου τα μισά παιδιά φοιτούν σε ιδιωτικά ιδρύματα. μια πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι πάνω από το ένα τέταρτο από αυτά μπορεί να έχουν μετακομίσει σε δημόσια από την αρχή της πανδημίας. Ο Ζαχίντ Αλί Μουγκάλ, επικεφαλής ιδιωτικού σχολείου στο Καράτσι του Πακιστάν, λέει ότι ο αριθμός των παιδιών που εγγράφονται στο σχολείο του έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα. Οι δάσκαλοι που χάνουν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα τέτοιων μετατοπίσεων ίσως χρειαστεί να βασίζονται σε φροντιστήρια για να βγάζουν τα προς το ζην.

Και οι κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Βρετανία και η Αυστραλία πληρώνουν παρόχους ιδιωτικών φροντιστηρίων για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σχήματα “προσέγγισης”. Αυτά τα δημόσια χρήματα, αν και προσωρινά, θα βοηθήσουν τους ιδιωτικούς παρόχους να επεκταθούν. Η πανδημία ενθάρρυνε επίσης τη βιομηχανία να επενδύσει περισσότερα σε διαδικτυακά προϊόντα και κατέστησε τους γονείς και τα παιδιά πιο άνετα στη χρήση τους. Η ανάπτυξη μιας ποικιλίας διαδικτυακών εκπαιδευτικών υπηρεσιών θα έπρεπε να κάνει τα φροντιστήρια φθηνότερα και ευρύτερα διαθέσιμα.

Έξυπνη επιχείρηση

Η έκρηξη των ιδιωτικών διδάκτρων θα μπορούσε να αναιρέσει μερικές από τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πανδημία. Μια πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία διαπίστωσε ότι πριν από την πανδημία τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν το μαθηματικό πρόγραμμα Kumon μετά το σχολείο ήταν περίπου επτά μήνες μπροστά από τους συνομηλίκους τους με παρόμοιο υπόβαθρο στην ηλικία των 11 ετών. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα φτωχά παιδιά που παρακολουθούν υψηλής ποιότητας μαθήματα προετοιμασίας για εξετάσεις ωφελούνται περισσότερο από τους πλουσιότερους μαθητές, λέει ο Στιβ Εντριτς του Πανεπιστημίου του Potsdam. Αυτό υποδηλώνει ότι τα μαθήματα μετά το σχολικό ωράριο μπορούν να είναι «ένα εργαλείο για τη γεφύρωση του χάσματος μάθησης» μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων παιδιών, λέει. Αυτό το χάσμα που επιδεινώθηκε από τον covid-19.

Στην πράξη, η ιδιωτική διδασκαλία μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα. Σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στις φτωχότερες, τα περισσότερα παρέχονται από δασκάλους του δημοσίου. Μερικοί βάζουν περισσότερη ενέργεια στο πάρεργο τους αυτό απ’ ότι στην καθημερινή τους απασχόληση. Κάποιοι διεφθαρμένοι διδάσκοντες αναγκάζουν τους μαθητές να πληρώσουν για επιπλέον μαθήματα αφήνοντας σημαντικό υλικό εκτός κανονικού ωραρίου ή απλά αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δώσουν χαμηλότερη βαθμολογία σε παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν πληρώσουν. Οι ευκαιρίες για να επωφεληθούν από τα ιδιωτικά φροντιστήρια καθιστούν πιο δύσκολο να πείσουν τους δασκάλους να εργαστούν σε απομακρυσμένα χωριά, όπου οι οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά επιπλέον μαθήματα, σημειώνει ο κ. Μπρέι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμπληρωματική εκπαίδευση θα διευρύνει την ανισότητα. Στη Βρετανία, η φιλανθρωπική οργάνωση Sutton Trust διαπίστωσε ότι το 34% των πλουσιότερων γονέων (που υπολογίστηκαν με βάση ερωτήσεις σχετικά με θέματα όπως οι διακοπές, η ιδιοκτησία αυτοκινήτων και υπολογιστών και ο αριθμός των μπάνιων στα σπίτια τους) είχαν πληρώσει κάποια στιγμή για επιπλέον μαθήματα, σε σύγκριση με 20% των φτωχότερων. Σε όλο τον κόσμο, οι λιγότερο εύπορες οικογένειες τείνουν να χρησιμοποιούν πιο ανεπαρκείς παρόχους. Το κακό μάθημα μπορεί να είναι επιβλαβές εάν αφήνει τα παιδιά κουρασμένα, αγχωμένα ή εφησυχασμένα. Μια μελέτη στην Ινδία διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έκαναν ιδιωτικό φροντιστήριο είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν απουσίες από το κανονικό μάθημα και ότι οι βαθμοί τους ήταν οι ίδιοι ή χειρότεροι από αυτούς των συνομηλίκων τους.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες προκύπτουν όταν η συμπληρωματική εκπαίδευση είναι τόσο διαδεδομένη που αρχίζει να θεωρείται ο κανόνας. Αντί να υποστηρίξουν τους μαθητές που αγωνίζονται, ορισμένοι δάσκαλοι στην Κίνα είναι πιο πιθανό να τους προτείνουν να ζητήσουν βοήθεια από ιδιωτικούς δασκάλους, λέει ο Γουέι Ζανγκ του East China Normal University στη Σαγκάη. Λέει ότι ορισμένα κορυφαία σχολεία απαιτούν από τους μαθητές να μάθουν μέρος του προγράμματος σπουδών πριν από την έναρξη της περιόδου, κάτι που για πολλούς γονείς σημαίνει πρόσληψη ιδιωτικών εκπαιδευτών. Αυτό μπορεί να κάνει τα σχολεία να φαίνονται πιο αποτελεσματικά από ό, τι πραγματικά είναι. Τα σχολεία αντιμετωπίζουν πίεση να κινηθούν γρηγορότερα από το συνηθισμένο από τους γονείς των οποίων τα παιδιά κάνουν πολλά επιπλέον μαθήματα. Αυτό θέτει σε μειονεκτική θέση τους συμμαθητές τους που δεν μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά.

Οι βιομηχανίες μετά το σχολείο μάθησης μπορούν να καλλιεργήσουν την καινοτομία. Συνήθως είναι ταχύτερες στο να περιαματιστούν με νέα προγράμματα σπουδών, στυλ διδασκαλίας ή εκπαιδευτική τεχνολογία από ότι τα αρτηριοσκληρωτικά κρατικά σχολεία. Τα πειράματά τους βοηθούν ώστε χρήσιμες καινοτομίες να βρουν το δρόμο τους στα επίσημα σχολικά συστήματα. Αλλά μπορούν επίσης να ενισχύσουν την αντίσταση στη μεταρρύθμιση – όπως τις βελτιώσεις στα συστήματα εξέτασης – για τις οποίες οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους. Μεγάλοι τέτοιοι τομείς μπορεί να προκαλέσουν αναταραχές σε πολιτικές πολύ πέρα ​​από την εκπαίδευση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει πειστεί ότι το υψηλό κόστος των φροντιστηρίων είναι ένας παράγοντας του λόγου που οι κινεζικές οικογένειες επιλέγουν να έχουν λιγότερα παιδιά από ό, τι θα ήθελαν οι αρχές.

Τον Ιούλιο η κυβέρνηση της Κίνας απαγόρευσε τα φροντιστήρια τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και απαγόρευσε στους παρόχους να έχουν κέρδη. Αλλά με τη ζήτηση μόνο να αυξάνεται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε άλλες χώρες επιδιώκουν να καταστήσουν νομιμότερη την πρόσβαση σε επιπλέον δίδακτρα, αντί να προσπαθήσουν να την εξαλείψουν. Οι προσπάθειες στην Ιαπωνία και την Κορέα έχουν συμπεριλάβει τη δημιουργία δημόσιων εναλλακτικών λύσεων σε ιδιωτικά προπαρασκευαστικά σχολεία και τον πειραματισμό με προγράμματα κουπονιών που αποσκοπούν στο να αποτρέψουν τον αποκλεισμό των φτωχότερων παιδιών. «Είναι πολύ δύσκολο για τις κυβερνήσεις να ανατρέψουν τη σκιώδη εκπαίδευση μόλις αυτή εδραιωθεί», υποστηρίζει ο κ. Κρίστενσεν του Πανεπιστημίου Aarhus. «Πρέπει να επεξεργαστούμε πώς να μεγιστοποιήσουμε τις καλύτερες πτυχές της και να περιθωριοποιήσουμε τις χειρότερες».

© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο www.economist.com