Ο Εθνικός Πρωταθλητής των εξαγορών στην ελληνική αγορά – δηλαδή το CVC Capital Partners- επιστρέφει «με το μαχαίρι στα δόντια», επιδιώκοντας να πάρει μεγάλο κομμάτι από την πίττα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Η Επομένη της Εξαγοράς

Το παιχνίδι στην αγορά των αθλητικών ειδών φαίνεται πως ξαναρχίζει μετά τη συμφωνία εξαγοράς του 80% της Cosmos Sport από τη βρετανική JD Sports Fashion – η Cosmos κάθε άλλο παρά εύκολος αντίπαλος ήταν καθώς επένδυσε σε τομείς που ήταν αδύναμος ή αδιάφορος ο ανταγωνισμός. Για παράδειγμα, το 50 % πάνω κάτω του τζίρου της Cosmos προέρχεται από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις (μια αξιοθαύμαστη επίδοση) – γεγονός που την καθιστά ηγεμονική δύναμη.

Οι παίκτες: Σήμερα, στην αγορά εκτός από την Cosmos υπάρχει η Intersport που ανήκει στον Ομιλος FOURLIS που δραστηριοποιείται στην αγορά από το 2000, αλλά και η Zackret (εταιρεία που ξεκίνησε από την Λεωφόρο Βεΐκου στο Γαλάτσι το 1975) και η νεοεισερχόμενη Decathlon από την Γαλλία.

Η Δράση

Η «Ψηφιακή Μέριμνα» εν τέλει «μερίμνησε» και τα οικονομικά του λιανεμπορίου. Το πρόγραμμα που εντάσσεται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, συνεχίζει να «τρέχει» (3ος κύκλος) και παρέχει – με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop), στηρίζοντας έμπρακτα 000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Προϋπολογισμός : 129,2 εκατ. ευρώ.

Το Αποτύπωμα: Μάλιστα, το αποτύπωμα της συνεισφοράς της δράσης «Ψηφιακή Μέριμνα» πρόλαβε και καταγράφηκε στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών. Ενδεικτικό αλλά απολύτως χαρακτηριστικό το παράδειγμα της επίδοσης της εισηγμένης εταιρείας ΠΛΑΙΣΙΟ όπου στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου του 2021 διαβάζω: «Σημαντική αύξηση των πωλήσεων κατά 34,1%, στα € 199,2 εκ. από € 148,6 εκ., με το ποσοστό της αύξησης να διαμορφώνεται σε 25,2% αφαιρουμένης της επίπτωσης των επιδοτούμενων πωλήσεων της ψηφιακής μέριμνας». Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα 10 % περίπου προήλθε από τις αγορές στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακή Μέριμνα».

Τα Πρόσωπα & Οι Πολιτικές

Μια ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας, υπεύθυνου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσου με αφορμή μια «επιδρομή» στο σπίτι της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως φαίνεται πως έχει ως περιεχόμενο ευρύτερες διαστάσεις αλλά και πολύ συγκεκριμένους στόχους «(…) η αξιολόγηση είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί το δημόσιο σχολείο και να λειτουργήσει ξανά σαν ιμάντας κοινωνικής ανόδου για τους φτωχότερους», γράφει ο Άκης Σκέρτσος και θέτει το ερώτημα για το ποιος είναι τελικά τελικά ο «προοδευτικός» και ποιος ο «συντηρητικός»;

Στην ίδια ανάρτηση διαβάζω: «Καταλαβαίνουμε έτσι πόσο κενή περιεχομένου είναι η συζήτηση περί “προοδευτικού μετώπου” όταν αφορά πρόσωπα και όχι πολιτικές, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Να αφορά δηλαδή πρώτα τις πολιτικές που αλλάζουν προς το καλύτερο τις ζωές των πολλών και μετά τα πρόσωπα που τις πιστεύουν αυθεντικά και έχουν την ικανότητα και το πείσμα να τις υλοποιήσουν».

Η Χάλκη

Μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τα κυβερνητικά στελέχη (μεταξύ αυτών ο Κώστας Σκρέκας και η Αλεξάνδρα Σδούκου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) θα βρεθούν στη Χάλκη ο Philippe Narbeburu, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για την Ευρώπη, της Citroen, ο Eric Scotto, πρόεδρος της Akuo Energy ( κορυφαίος ανεξάρτητος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προερχόμενος από την Γαλλία) και η Τουρκικής καταγωγής Serpil Timuray, CEO Europe Cluster και μέλος Executive Committee του Ομίλου της Vodafone.

Ο Καταμερισμός: Οι της Citroen θα βάλουν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, οι συμπατριώτες τους, της Akuo τις ΑΠΕ και η Vodafone τις υποδομές 5G. Πάντως, στο project της Χάλκης εμπλέκονται και άλλες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Αγορά των Ακινήτων

Ποιο είναι το επόμενο ακίνητο το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο των μεγάλων εταιριών real estate, ελληνικών και ξένων, που ψάχνουν για καλές περιπτώσεις στο κέντρο της Αθήνας; Το παλιό διοικητικό μέγαρο του ΟΣΕ, στην πλατεία Καραϊσκάκη. Πρόκειται για ένα προνομιακό ακίνητο, το οποίο, ωστόσο, προϋποθέτει την πραγματοποίηση εκτεταμένων εργασιών για να γίνει και πάλι εκμεταλλεύσιμο. Αν μάλιστα προορίζεται για ξενοδοχείο, τότε η ανακαίνιση θα πρέπει να είναι ολοκληρωτική.

Στο Δικαστήριο

Για τις 3 Νοεμβρίου έχει οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά στην έκταση των 300 στρεμμάτων που διεκδικεί η εισηγμένη εταιρεία «Κέκροψ» στο Παλαιό Ψυχικό. Αυτή τη φορά από το πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου. Οπερ σημαίνει ότι τα όποια ένδικα μέσα εξαντλούνται.

Ο Στόχος

Είναι πλέον ξεκάθαρο: Ο στόχος της πλευράς Μπάκου – Καϋμενάκη στον μετοχικό πόλεμο που εξακολουθεί να εξελίσσεται στην εισηγμένη εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι να ελέγξει το 33,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Όπερ σημαίνει την καταστατική της μειοψηφία. Γεγονός που θα της εξασφαλίσει πολλά προνόμια (και θα κάνει δύσκολη την ζωή των Ολλανδών, που έχουν το «πάνω χέρι»)

Τα Δεδομένα: Αυτή τη στιγμή, οι δυο εφοπλιστές, από κοινού με τις φίλιες δυνάμεις, κατέχουν το περίπου 30% της εισηγμένης εταιρείας. Συνεπώς, ο στόχος απέχει ελάχιστα. Εξ ου και το «σκούπισμα» της τελευταίας περιόδου.

Τα Κοτόπουλα

Πριν από δυο–τρία χρόνια ήταν ανοικτό ακόμα και το σενάριο αποχώρησης της KFC από την Ελλάδα. Υπό την έννοια ότι ο ελληνικός όμιλος που την εκπροσωπούσε δεν περνούσε και τις καλύτερες μέρες του. Ωστόσο, κάτι η πανδημία, κάτι ο ανασχηματισμός του ομίλου, φαίνεται ότι τα δεδομένα άλλαξαν. Σήμερα λειτουργούν εννιά καταστήματα της KFC στην Ελλάδα (κυρίως στο λεκανοπέδιο) και αναζητούνται χώροι για να ανοίξουν κι άλλα.

Το LNG

Λίγο παλιά, αλλά παρ’ όλα αυτά, αξίζει να καταγραφεί. Στον όμιλο Αγγελικούση προσλήφθηκε για τη θέση του αναπληρωτή CEO νορβηγός, με μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι του LNG. Ενδεικτικό στοιχείο του προσανατολισμού τους, για την επόμενη μέρα.

Ο Μετασχηματισμός

Επιδίωξη του the alpha blueprint (το πρόγραμμα εταιρικού μεταχηματισμού της Alpha Bank), που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, είναι η επίτευξη υψηλότερου επίπεδου υπηρεσιών με σύγχρονα προϊόντα για τους Πελάτες, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ο περιορισμός του κόστους, η αύξηση της αποδοτικότητας και της οργανωτικής αποτελεσματικότητας.

Για παράδειγμα, στο άμεσο μέλλον, η χορήγηση μικρών καταναλωτικών δανείων θα γίνεται εύκολα και γρήγορα στα εναλλακτικά δίκτυα (myAlpha mobile, myAlpha Web και check-out digital retailers), καθώς οι πιστωτικές αποφάσεις θα λαμβάνονται αυτόματα σε ποσοστό άνω του 50%. Για τις περιπτώσεις μη αυτόματης έγκρισης, η απάντηση θα φτάνει στο κινητό του πελάτη σε λιγότερο από μία ημέρα για καταναλωτικά δάνεια και σε λιγότερο από μία ώρα για δάνειο αυτοκινήτου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories