Τα πρώτα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα, αλλά τα συμπτώματα πιο ήπια
Η παραλλαγή αυτή έχει μία άνευ προηγουμένου δυνατότητα να προκαλεί επαναλοιμώξεις
Δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, τα νοσοκομεία προετοιμάζονται για ένα νέο τσουνάμι κορωνοϊού. Στη Νότια Αφρική, όπου η Όμικρον έχει αντικαταστήσει τη Δέλτα, παρατηρείται ταχύτερη αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με προηγούμενα κύματα κορωνοϊού. Κάθε άτομο που έχει μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μολύνει άλλα 3 με 3,5 άτομα.
Η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται, εν μέρει, στο ότι, στη Νότια Αφρική, δεν έχει επιβληθεί κάποιο lockdown. Οι προηγούμενες μεταλλάξεις είχαν καταφέρει, επίσης, να εξαπλωθούν, λόγω του ότι δεν είχε επιτευχθεί η ανοσία. Μέχρι σήμερα, όμως, η πλειοψηφία των πολιτών, στη Νότια Αφρική, είτε έχουν νοσήσει από κορωνοϊό είτε έχουν εμβολιαστεί.
Με βάση αυτό, υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους η Όμικρον θα μπορούσε να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα. Ο ένας είναι η υψηλότερη μεταδοτικότητά της, η οποία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο εύκολα εισέρχεται ο ιός στα κύτταρα, και ο δεύτερος είναι η ικανότητα της μετάλλαξης να είναι «ανθεκτική» στην ανοσία.
Η μετάλλαξη Δέλτα κατάφερε να κυριαρχήσει λόγω της υψηλής της μεταδοτικότητας. Αντιθέτως, την Όμικρον την διακρίνουν και τα δύο προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Ανεπίσημα στοιχεία που αφορούν την υψηλή της μεταδοτικότητα αυξάνονται συνεχώς: υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις υπερμετάδοσης, στη Νορβηγία, τη Δανία, την Ισπανία και τη Βρετανία, μετά τις οποίες, το 35-78% των ατόμων διαγνώσθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.
Επιπλέον, την Όμικρον την διακρίνει μία πρωτοφανής ικανότητα πρόκλησης επαναλοιμώξεων. Πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής την Juliet Pulliam από το Πανεπιστήμιο Stellenbosch, έδειξε ότι ο αριθμός των Νοτιοαφρικανών που διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, τουλάχιστον 90 ημέρες μετά το τελευταίο θετικό τεστ τους, είναι μεγαλύτερος από ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση τα προηγούμενα κύματα. Και τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον από ό,τι στις προηγούμενες μεταλλάξεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Όμικρον δεν μπορεί να μολύνει εύκολα τα άτομα που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν ήδη νοσήσει. Τα υπάρχοντα εμβόλια ενδέχεται να προστατεύουν τους πολίτες από την πιθανότητα σοβαρής νόσησης από την Όμικρον.
Τα δεδομένα για τη λοιμογόνο δράση της είναι περισσότερο ενθαρρυντικά. Στα νοσοκομεία, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που νοσούν με Όμικρον φαίνεται να μην εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα. Μεταξύ των ασθενών με κορωνοϊό, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, στην πόλη Tσουάνε της Νότιας Αφρικής, το 70% των ατόμων ηλικίας 50-69 ετών και το 90% των άνω των 80 ετών νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση, κατά το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα. Σήμερα, το ποσοστό αυτό, όμως, ανέρχεται μόλις σε περίπου 30%, για όλες τις ηλικίες.
Υπάρχει η πιθανότητα να χειροτερεύσει η σοβαρότητα της κατάστασης όσων νοσούν με Όμικρον. Κάτι τέτοιο, όμως, ίσως και να μην συμβεί, καθώς η παραλλαγή Όμικρον έχει ηπιότερα συμπτώματα από τις υπόλοιπες μεταλλάξεις. Τα ήπια αυτά συμπτώματα μετριάζουν τις ανησυχίες που θα μπορούσε να προκαλέσει πιθανή αύξηση κρουσμάτων, ακόμη κι εάν τα ποσοστά θνησιμότητας συνεχίσουν να αυξάνονται, δεδομένου του ότι οι θάλαμοι των νοσοκομείων παραμένουν γεμάτοι. Ακόμη, πολλοί ηλικιωμένοι, στη Νότια Αφρική, εμβολιάστηκαν, μόλις, τους τελευταίους μήνες, γεγονός που θα μπορούσε, επίσης, να εξηγήσει τα ήπια συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι νοσούν με Όμικρον. Αν, όμως, οι εμβολιασμοί συμβάλλουν στην ήπια δράση της, τότε η παραλλαγή αυτή ενδεχομένως να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τους ανεμβολίαστους.
© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο www.economist.com
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου