Πλέον υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τα αρνητικά επιτόκια θα πρέπει να τελειώσουν «σχετικά γρήγορα», σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν.

Σε ομιλία του στο Ελσίνκι υπενθύμισε ότι οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ διατηρήθηκαν στο ρεκόρ του 7,4% τον Απρίλιο — σχεδόν τέσσερις φορές τον στόχο της ΕΚΤ.

«Φαίνεται ότι είναι αναγκαία σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή μας πολιτική, να απομακρυνθούμε σχετικά γρήγορα από την αρνητική επικράτεια και να συνεχίσουμε τη σταδιακή μας διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Ρεν. «Δεν είμαι μόνος, καθώς αυτή είναι και η στάση που υιοθετούν πολλοί από τους συναδέλφους μου στην ΕΚΤ».

Αντιμέτωποι με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν σε μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο — την πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξάνει ήδη επιθετικά το κόστος δανεισμού, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη θα ανεβάσουν το επιτόκιο καταθέσεων πάνω από το μηδέν πριν από το τέλος του έτους, από -0,5% τώρα.

Ενώ το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι «ντε φάκτο στάσιμη» εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός υπερτερεί επί του παρόντος τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.

Μιλώντας την Τετάρτη, ακόμη και ο Ισπανός Pablo Hernandez de Cos — μια από τις πιο μετριοπαθείς φωνές του Διοικητικού Συμβουλίου — είπε ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να συμβεί λίγο μετά το τέλος της καθαρής αγοράς ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου.

Πρότεινε ότι θα μπορούσαν να αποφασιστούν περαιτέρω κινήσεις τα επόμενα τρίμηνα, έως ότου η ΕΚΤ φτάσει στο φυσικό επιτόκιο, το οποίο ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική ανάπτυξη. Έθεσε αυτό το ποσοστό σε περίπου 1%.

Με τη Fed να έχει ήδη θεσπίσει αύξηση κατά μισή μονάδα, ο γεράκι της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ έγινε την Τρίτη το πρώτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που επικαλείται τη δυνατότητα αύξησης των επιτοκίων κατά αυτό το ποσοστό εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες.

Οι αναλυτές, ωστόσο, αναμένουν αύξηση μόνο στο μισό αυτού του μεγέθους. Και οι συνάδελφοι του Κνοτ δεν φαίνονται να συμμερίζονται τις γερακίσιες απόψεις του. Ο Εσθονός Μάντις Μούλερ είπε στο Bloomberg την Τετάρτη ότι μια σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, αν και «δεν θα εκπλαγεί» εάν το επιτόκιο καταθέσεων υπερβεί το μηδέν μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως