Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί η χρηματοδότηση της ανάκαμψης να είναι διαφανής, να εξαρτάται από τον σεβασμό του κράτους δικαίου και να διασφαλίζεται η μέγιστη απόδοση των επενδύσεων της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης – To Ταμείο Ανάκαμψης και τα οφέλη του

Ειδικότερα, με ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 420 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 83 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη συγκεκριμένα θέματα στην επικείμενη έκθεσή της για την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία αναμένεται έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Διαβάστε επίσης – «Ελλάδα 2.0»: Λογαριασμός στο Twitter για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Προστασία των χρημάτων, των αξιών και του κράτους δικαίου της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να διασφαλίσει έναν ισχυρό μηχανισμό ελέγχου και παρακολούθησης για τις δαπάνες, την υλοποίηση και τη διαχείριση δεδομένων του Μηχανισμού. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, αυτό θα αποτρέψει την κατάχρηση, τη διπλή χρηματοδότηση ή την αλληλεπικάλυψη στόχων με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ. Τονίζουν ακόμη ότι το κράτος δικαίου, η προστασία των αξιών της ΕΕ και η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων χρειάζονται συνεχή αξιολόγηση καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η διακοπή ή η ανάκτηση ήδη εκταμιευθέντων κονδυλίων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Διαβάστε επίσης – Ταμείο Ανάκαμψης: Αγώνας δρόμου μέχρι το τέλος της χρονιάς

Στρατηγική αυτονομία, πόλεμος στην Ουκρανία και κοινωνικές επενδύσεις

Οι επενδύσεις του Μηχανισμού στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα πρέπει να συμβάλλουν στην αύξηση της στρατηγικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας της ΕΕ, ιδίως στη μείωση της εξάρτησής της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερα διασυνοριακά έργα, όπως η βελτίωση της διασύνδεσης των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και ο πλήρης συγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Τονίζουν τον ρόλο του Μηχανισμού στην ανάπτυξη του «REPowerEU» και αναφέρουν ότι τα διαθέσιμα δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση των εν λόγω έργων και την προώθηση των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ.

Ενθαρρύνουν επίσης τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό του Μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των δανείων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων – σε τομείς όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η υγειονομική περίθαλψη, τα μέτρα για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και η παροχή βοήθειας στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση για την αποτελεσματική χρήση της χρηματοδότησης.

Διαφάνεια

Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν ότι ο πίνακας αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα πρέπει να παρέχει βασικές πληροφορίες στους πολίτες σχετικά με τη συνολική πρόοδο στην εφαρμογή των εθνικών σχεδίων. Αναμένουν συνεχή παρακολούθηση της υλοποίησης των έξι πυλώνων, καθώς και του στόχου του 37% για τις πράσινες δαπάνες και του 20% για τα ψηφιακά ζητήματα. Υπενθυμίζουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να συλλέγουν και να διασφαλίζουν την πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους των επιχειρήσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση και τους δικαιούχους του προγράμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης
Οικονομία |

Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τώρα ξεκινά το υπουργείο Υγείας να τεκμηριώσει το αίτημα για οικονομική υποστήριξη των απογευματινών χειρουργείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να υποβάλλει αίτημα στην ΕΕ