Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινμπίνγκ και ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έχουν μόνο ένα κοινό: τη σχέση τους με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Ίλον Μασκ.

Η εν λόγω πολιτεία των ΗΠΑ ήταν καλή με τον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως και η Λαϊκή Δημοκρατία. Ο Μασκ, ο οποίος παίζει επίσης και με την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Twitter, πιθανότατα θα παραμείνει καλός φίλος και των δύο.

Το Τέξας προσέφερε μια απόδραση στον Μασκ και την παρέα του όταν τα lockdown που σχετίζονται με την Covid-19 στην πρώην πολιτεία της Tesla, την Καλιφόρνια έγιναν πολύ αυστηρά για το γούστο του. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η εταιρεία μετέφερε την έδρα της στο Ώστιν. Υπήρχαν και άλλα προνόμια που κέρδισε με τη μετακόμιση. Σε αντίθεση με την Καλιφόρνια, το Lone Star δεν έχει επίσης φόρο εισοδήματος για άτομα ή επιχειρήσεις. Και εκτός από τα τυπικά επιχειρηματικά οφέλη, οι τοπικές αρχές πρόσφεραν επίσης στην Tesla περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα το 2020 για ένα νέο εργοστάσιο.

Η Κίνα ήταν ένα παρόμοιο ασφαλές καταφύγιο για τον Μασκ και την εταιρεία του. Η πρώτη ασιατική μονάδα παραγωγής της Tesla είναι εκεί. Η Σαγκάη έχει επιβάλει φορολογικό συντελεστή 15% μέχρι το επόμενο έτος, που είναι πολύ μικρότερος από τον τυπικό συντελεστή 25% της Κίνας. Η αυτοκινητοβιομηχανία βασίζεται στην περιοχή για περίπου το ήμισυ της συνολικής παραγωγής της και περίπου το 25% των πωλήσεων.

Σε αντάλλαγμα ο Μασκ έχει δείξει πίστη στο Πεκίνο. Πέρυσι, η Nike, η H&M και η Calvin Klein ήταν μεταξύ των εμπορικών σημάτων που αντιμετώπισαν μποϊκοτάζ στη Λαϊκή Δημοκρατία αφού εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υποτιθέμενη καταναγκαστική εργασία που αφορούσε μουσουλμάνους Ουιγούρους. Αλλά ο Μασκ πήγε προς την άλλη κατεύθυνση, ανοίγοντας έναν εκθεσιακό χώρο στην επαρχία Xinjiang.

Προς το παρόν, το Τέξας φαίνεται να συνεχίζει να εργάζεται για να κρατήσει τον Μασκ χαρούμενο. Ο γενικός εισαγγελέας Κεν Πάξτον ξεκινά έρευνα για το αν το Twitter ανέφερε ψευδή δεδομένα σχετικά με bots στη σύνθεση των χρηστών του. Αυτό είναι ένα στοιχείο που χρησιμοποίησε ο Μασκ για να προσπαθήσει να αποχωρήσει από μια συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του κοινωνικού δικτύου.

Ο Άμποτ κατηγόρησε τους λάτρεις του Twitter για λογοκρισία, αλλά αν η εταιρεία βρεθεί υπό τον έλεγχο του Μασκ, θα έχει μεγάλη επιρροή για το ποιος και τι θα κυκλοφορήσει στην πλατφόρμα. Η πολιτική της Tesla να βοηθά τις υπαλλήλους να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη σε άλλη πολιτεία έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους ορισμένων αξιωματούχων του Τέξας, οι οποίοι γιόρτασαν τον θάνατο των ομοσπονδιακών δικαιωμάτων άμβλωσης. Ο Μασκ μπορεί σύντομα να κερδίσει τόσα πολλά από τη σχέση του με το Τέξας που θα μπορούσε απλώς να αγνοήσει περιφρονητικά την πολιτεία και στα δύο αυτά μέτωπα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners