Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αναδείχθηκαν κατά της διάρκεια του OT FORUM Μεta Living ήταν και η ασφάλεια των δεδομένων, της ιδιωτικότητας αλλά και της προστασίας των δικτύων.

Ειδικά σε μία εποχή που και λόγω πανδημίας έχει δοθεί έμφαση σε υβριδικές μορφές εργασίας με την τηλεργασία να κερδίζει τις προτιμήσεις αρκετών εργοδοτών αλλά κυρίως εργαζομένων. Ειδικότερα, ο Ernst Ekkehard, επικεφαλής του τμήματος Μακροοικονομικών Πολιτικών και Εργασίας της ILO, τόνισε ότι η «τηλεργασία ήρθε για να μείνει».

«Πολλοί θα δουλεύουν από το σπίτι και η έλλειψη εργατικού δυναμικού οδηγεί προς τα εκεί. Βέβαια, δεν είναι πάντα θετικές οι επιπτώσεις, καθώς δουλέψαμε περισσότερο με την τηλεργασία, αλλά δεν γίναμε πιο παραγωγικοί. Η τηλεργασία θα παραμείνει, όμως εκτιμώ ότι δεν θα δούμε την παραγωγικότητα που περιμέναν αρκετοί με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εξ αποστάσεως εργασία», ανέφερε στο ΟΤ FORUM.

Έντονη είναι πλέον η ψηφιοποίηση και στις επαφές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, μία μετάβαση που επιταχύνθηκε και λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε μέσα από το OT FORUM Μεta Living την καθιέρωση από το απόγευμα της 27ης Ιουλίου τη δυνατότητα να έχουμε στο wallet του κινητού μας την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.

Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Μέσα σε αυτό θα περιλαμβάνεται η ένταξη της ταυτότητας στο wallet του κινητού, όπως προναφέρθηκε, οι μεταβιβάσεις ακινήτων και το ΚΕΠΑ, το οποίο αφορά Άτομα με Αναπηρία, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των χρηστών

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των χρηστών στο περιβάλλον του Metaverse.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια το 1/4 των ανθρώπων παγκόσμια θα έχει κάποιου είδους πρόσβαση στο Metaverse. Την ίδια στιγμή γεννώνται ερωτήματα και προβληματισμοί για το πώς θα οι πολίτες θα είναι προστατευμένοι απέναντι σε ένα τέτοιο ψηφιακό περιβάλλον», ανέφερε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

«Τα ζητήματα που προβληματίζουν τους διεθνείς οργανισμούς είναι καταρχάς η ίδια η δομή της νέας τρισδιάστατης πραγματικότητας όπου πολλές και διαφορετικές εταιρείες θα πρέπει να συνδεθούν και να λειτουργήσουν με κοινούς κανόνες και κώδικες», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: Τα επόμενα 5 χρόνια το 1/4 των ανθρώπων θα έχει πρόσβαση στο Metaverse

Επιπλέον ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ζητήματα των προσωπικών δεδομένων αλλά και της πιθανής παραβίασης των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του πραγματικού κόσμου, τόνισε. Για παράδειγμα, ανέφερε η κ. Καϊλή πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα παραπλανηθούμε από ένα άβαταρ που δηλώνει μία ταυτότητα αλλά μπορεί να κρύβει άλλη.

Αυτή τη στιγμή όπως σημείωσε η κ. Καϊλή γίνεται συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς θα λειτουργήσει όλη η νέα πραγματικότητα. Όπως εξήγησε «σε αυτό το στάδιο γίνεται κυρίως ανίχνευση για το που θα πρέπει να παρέμβουμε. Το σίγουρο είναι ότι ό,τι είναι νόμιμο στον πραγματικό κόσμο θα είναι νόμιμο και στον ψηφιακό. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά θολά σημεία για το ποιος θα έχει την ευθύνη από όλους αυτούς που εμπλέκονται. Ωστόσο είναι μία διεργασία σε εξέλιξη και είναι βασικό ότι η κατεύθυνση που θα δοθεί θα είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος η κ. Καϊλή αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο γεγονός που δίνει κατευθυντήριες γραμμές και για τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Metaverse και προσωπικά δεδομένα

Από την πλευρά του ο Yuval Rooz, επικεφαλής της εταιρείας Digital Asset, έθιξε το θέμα της εικονικής μας ταυτότητας στο metaverse και της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. «Η προστασία των δεδομένων αποτελεί ήδη πρόβλημα, χωρίς το metaverse» είπε σημειώνοντας ότι με την έλευση του metaverse «θα υπάρξει σημαντικότερη έκθεση σε ανθρώπους που θα θέλουν να κλέψουν δεδομένα». Ανέφερε μάλιστα ένα παράδειγμα για την πιθανή χρήση deep fake ώστε κάποιος να προσποιηθεί ότι είναι κάποιος άλλος, να «διεισδύσει» και να υποκλέψει κρίσιμα προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμα: Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας, δεν την υποκαθιστά

Στο θέμα της ασφάλειας των δεδομένων διατύπωσε την άποψη ότι «είναι από τα σημαντικότερα θέματα» και ότι η κατάσταση στο Metaverse «δεν θα διαφέρει πολύ από το τι ισχύει και σήμερα με το ίντερνετ» σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού. «Θα είναι κάτι αντίστοιχο αλλά σε μεγαλύτερη ένταση» και αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού ρυθμιστικών αρχών και επιχειρήσεων, κάτι που κάνουν ήδη, όπως είπε.

Η εξέλιξη των chatbots

Ο κ. Θωμάς Καραγιάννης, ανώτερος ερευνητής στην Oμάδα Συστημάτων και Δικτύων Υπολογιστών της ερευνητικής ομάδας της Microsoft στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των chatbots λέγοντας ότι ο τομέας έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που «πλέον δεν μπορείς να καταλάβεις αν μιλάς με άνθρωπο ή μηχάνημα» καθώς «μπορεί να κατανοεί, να θυμάται, να συζητά μαζί σου αλλά και να μιμηθεί συναίσθημα, φόβο, χιούμορ». Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει ανάγκη για ρυθμιστικά πλαίσια διαφόρων επιπέδων.

Διαβάστε ακόμα: Το Cloud είναι δημόσιο αγαθό – Τι ισχύει με το 5G

Επιπλέον, ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε σε θέματα ιδιωτικότητας και συστημάτων ασφαλείας των δεδομένων στο Cloud. Όπως είπε πρόκειται για «σημαντικό θέμα στο οποίο επενδύονται πολλά χρήματα» καθώς αφορά την εμπιστοσύνη των χρηστών που δεν πρέπει να παραβιαστεί. Τόνισε ότι δίνεται μεγάλη σημασία στην ενσωμάτωση της μέγιστη ασφάλειας στον σχεδιασμό των συστημάτων, ενώ υπάρχει συνεχής παρακολούθηση για κυβερνοαπειλές και ασφαλής αποθήκευση σε πολλαπλές εφαρμογές. Για την αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών είπε ότι οι πάροχοι «προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ορθή λειτουργία, δηλαδή να είναι τα δεδομένα πάντα διαθέσιμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News