Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνιμα δημοσιονομικά εργαλεία μετά την εκπνοή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τη δημιουργία μόνιμων δημοσιονομικών εργαλείων και μηχανισμών για την αποφυγή και την αντιμετώπιση ασύμμετρων κλυδωνισμών.

Διαβάστε επίσης – Ταμείο Ανάκαμψης: Διαφάνεια στα προγράμματα ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βασική συνιστώσα

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως «τοNextGenerationEUκαι η βασική συνιστώσα, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, είναι προσωρινά μέσα που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση μιας άνευ προηγουμένου κρίσης». Και προσθέτει πως «η επιτυχής εφαρμογή τους είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και για κάθε μελλοντικό προβληματισμό σχετικά με τις πολιτικές και τα εργαλεία της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης – To Ταμείο Ανάκαμψης και τα οφέλη του

Σε ό,τι αφορά το υπάρχον πλαίσιο, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι σημειώνει πως «η Επιτροπή συμφωνεί ότι η κεντρική δημοσιονομική ικανότητα αποτελεί ένα από τα ελλείποντα στοιχεία της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης». Για να συμπληρώσει σχετικά πως «το 2017, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων σχετικά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων (ESIF), η οποία αποσκοπούσε στη στήριξη των μελών της ζώνης του ευρώ σε περίπτωση μεγάλων ασύμμετρων κλυδωνισμών».

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001715/2022

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Δημήτριος Παπαδημούλης (TheLeft)

Θέμα: Δημιουργία μόνιμων δημοσιονομικών εργαλείων και μηχανισμών για την αποφυγή και την αντιμετώπιση ασύμμετρων κλυδωνισμών

Μελέτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) τάσσεται αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της ευρωζώνης και προτείνει τη σύσταση ενός ταμείου σταθερότητας, συνολικού ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα παρέχει χαμηλότοκα δάνεια σε κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες[1]. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), απαντώντας στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την επανέναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, έχει ήδη υπογραμμίσει ότι η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών πρέπει να συμπληρωθούν από τη δημιουργία μιας μόνιμης κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της ευρωζώνης[2]. Περαιτέρω, στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η ιδέα μιας δημοσιονομικής ένωσης καταλαμβάνει κορυφαία θέση στις θετικές αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι διατυπώνουν εκκλήσεις για αυξημένη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, μεταξύ άλλων, μέσω της επέκτασης ή/και μονιμοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ)[3].

Ερωτάται η Επιτροπή:

Επεξεργάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μόνιμων δημοσιονομικών μηχανισμών που θα έχουν τη δυνατότητα σταθεροποιητικής επέμβασης στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ασύμμετρους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, η προοπτική των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά, τόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας, όσο και λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης;

Εξετάζει, στο πλαίσιο αυτό, το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού χρέους ή επέκτασης ή/και μονιμοποίησης του ΜΑΑ;

Δεδομένης της εκρηκτικής αύξησης του δημόσιου χρέους των κρατών μελών, πώς αξιολογεί το ενδεχόμενο αμοιβαιοποίησης μέρους του χρέους αυτού και συνδιαχείρισής του από την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ;

Απάντηση του κ. Gentiloni εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή συμφωνεί ότι η κεντρική δημοσιονομική ικανότητα αποτελεί ένα από τα ελλείποντα στοιχεία της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Το 2017, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων σχετικά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων (ESIF), η οποία αποσκοπούσε στη στήριξη των μελών της ζώνης του ευρώ σε περίπτωση μεγάλων ασύμμετρων κλυδωνισμών.

Το NextGenerationEU και η βασική του συνιστώσα, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, είναι προσωρινά μέσα που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση μιας άνευ προηγουμένου κρίσης. Η επιτυχής εφαρμογή τους είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και για κάθε μελλοντικό προβληματισμό σχετικά με τις πολιτικές και τα εργαλεία της ΕΕ.

Η εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μπορεί να συνεπάγεται την αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σύμφωνα με το άρθρο 18 του πρωτοκόλλου αριθ. 4 των Συνθηκών σχετικά με το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ, καθώς και με τους όρους που καθορίζονται στη σχετική νομολογία του ΔΕΕ (υποθέσεις C-493/17 Weiss κ.λπ. και C-62/14 Gauweiler κ.λπ.). Ομοίως, η Συνθήκη για τον ΕΜΣ επιτρέπει στο θεσμικό όργανο να κινητοποιεί χρηματοδότηση και να παρέχει στήριξη σταθερότητας υπό αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ομολόγων ή άλλων χρεογράφων που εκδίδονται από μέλη του ΕΜΣ στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της και των κρατών μελών της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης
Οικονομία |

Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τώρα ξεκινά το υπουργείο Υγείας να τεκμηριώσει το αίτημα για οικονομική υποστήριξη των απογευματινών χειρουργείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να υποβάλλει αίτημα στην ΕΕ