Σε 110 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι αποζημιώσεις για ζημιές που συνέβησαν εντός του 2021 στα συμβόλαια που εκδόθηκαν το ίδιο έτος, αν και η ελληνική ασφαλιστική αγορά εκτιμά ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερες, με βάση έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για τις Ασφαλίσεις Περιουσίας, έτους 2021.

Πιο συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 1,3 εκατ. συμβόλαια Ασφάλισης Περιουσίας το 2021, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων (1 εκατ. ή 82,7%) αφορούσε κατοικίες. Η συνολική ασφαλισμένη αξία σε ότι αφορά την αθροιστική κάλυψη πυρός (κτιρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών ήταν της τάξεως των 492,6 δισ. €, εκ των οποίων 123,4 δισ. € αφορούσαν στην ασφάλιση κατοικιών και 369,2 δισ. € σε λοιπούς κινδύνους. Τα συμβόλαια των λοιπών κινδύνων (δηλαδή εκτός των κατοικιών) διαχωρίστηκαν ανά ύψος ασφαλισμένων κεφαλαίων σε: ασφαλισμένη αξία μέχρι και 1 εκατ. €, μεταξύ 1 έως και 3 εκατ. €, μεταξύ 3 έως και 10 εκατ. €, και άνω των 10 εκατ. €.

Διαβάστε επίσης: Αύξηση στις ζημιές του κλάδου ασφάλισης πληρωμάτων πλοίων

Ζημιές και αποζημιώσεις

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν εκδοθεί το 2021 δηλώθηκαν 15.802 ζημιές εντός του 2021, εκ των οποίων ποσοστό 52,3% αφορούσαν σε κατοικίες και οι υπόλοιπες σε λοιπούς κινδύνους. Πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους 34,7 εκατ. € εντός του 2021 (11,7 εκατ. € για κατοικίες και 23 εκατ. € για λοιπούς κινδύνους) ενώ σχηματίστηκε στις 31/12/2021 απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων 75,8 εκατ. € (17 εκατ. € για κατοικίες και 58,8 εκατ. € για λοιπούς κινδύνους). Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δηλωθείσες εκκρεμείς αποζημιώσεις αφορούν στην αρχική εκτίμηση του πρώτου έτους (έτους έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου).

Διαβάστε επίσης: Για νέα λουκέτα προειδοποιεί η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών

Τόσο το πλήθος των ζημιών όσο και το τελικό ποσό της αποζημίωσης των συμβολαίων αυτών θα διαφέρει σημαντικά όταν προστεθεί η μεταγενέστερη πληροφόρηση για τα συμβόλαια του συγκεκριμένου έτους που δεν είναι διαθέσιμη κατά την σύνταξη της παρούσας αναφοράς, μέχρι την λήξη όλων των συμβολαίων που είχαν εκδοθεί εντός του έτους.

H στατιστική επεξεργασία

Σύμφωνα με τη στατιστική επεξεργασία των αποζημιώσεων παρελθόντων ετών προκύπτει ότι οι αποζημιώσεις στο τέλος του επόμενου έτους από το έτος έκδοσης, εξελίσσονται με συντελεστή 2,09 σε σχέση με τα μεγέθη στη λήξη του έτους αναφοράς και με συντελεστή 2,56 στο τέλος του 9ου έτους. Με βάση αυτούς τους συντελεστές εξέλιξης των αποζημιώσεων, η αρχική αποτίμηση των 110,5 εκατ. € των αποζημιώσεων (34,7 εκατ. € πληρωθείσες και 75,8 εκατ. € εκκρεμείς) των συμβολαίων με έτος έκδοσης 2021 θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε (110,5 * 2,09 = ) 230,9 εκατ. € στο τέλος του 2022 και σε 282,8 εκατ. € ( = 110,5 * 2,56) σε βάθος εννεαετίας, γεγονός που αναμένεται ότι θα επηρεάσει αυξητικά τους ασφαλιστικούς δείκτες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κ. Ε. Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ ανέφερε : «Από την έρευνα της Ένωσης, η οποία περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και αναλύσεις, προκύπτει η σημαντική συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην προστασία των περιουσιών ιδιωτών και επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πρώτη εκτίμηση των €110 εκατ. αποζημιώσεων αφορά μόνο τις ζημιές που συνέβησαν μέσα στο 2021 και αναμένεται να αυξηθεί όταν πλέον θα έχουν λήξει όλα τα συμβόλαια.».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα