Οι επόμενοι μήνες προμηνύονται θερμοί για την Κοινωνία της Πληροφορίας που βάζει σε τροχιά κάποια από τα μεγαλύτερα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ως το τέλος του έτους με άνοιξη του 2023, θα έχουν ξεκινήσει διαγωνισμοί για ψηφιακά έργα 1,4 δισ. ευρώ. Μέσα στο καλοκαίρι, οι ρυθμοί δεν πέφτουν, καθώς θα βγουν στον αέρα έργα, συνολικού ύψους 453,8 εκατ. ευρώ, ενώ προετοιμάζεται και διαγωνισμός 30 εκατ. ευρώ για συμβούλους που θα αναλάβουν την τεχνική υποστήριξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Εργασίας: Με 6 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει την κοινωνική πολιτική

Ο πρώτος στόχος είναι να βγουν ως τον Σεπτέμβριο τα πιο μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέσα στο επόμενα δεκαήμερο ή το πολύ ως τα τέλη Ιουλίου, δεδομένων των πολλών εγκρίσεων που πρέπει να ληφθούν, θα προκηρυχθεί το CRMS, που αφορά στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα 2.0: Επιδοτήσεις 445 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Επίσης, εντός του καλοκαιριού, θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, προϋπολογισμού 119,2 εκατ. ευρώ, την επέκταση της Τηλεϊατρικής, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, το HybridGovernmentCloud, ύψους 117,8 εκατ. ευρώ, και η κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη (ΒΙ), ύψους 23 εκατ. ευρώ. Το σημαντικό έργο της ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης, ύψους 97,8 εκατ. ευρώ, το πιθανότερο είναι να φτάσει ως τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι πιθανώς, εντός της επόμενης εβδομάδας, θα βγει liveτο voucher του κοινωνικού τουρισμού.

Αισιοδοξία για την υλοποίηση των έργων

Στη χθεσινή πανηγυρική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20+1 ετών λειτουργίας της εταιρείας, τόσο ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, κ. Σταύρος Ασθενίδης, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Προλογίζοντας την εκδήλωση ο υπουργός, στάθηκε ιδιαίτερα στην «καταλυτική συνδρομή της εταιρείας σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Καταλήγοντας, μάλιστα, τόνισε: «Όλα όσα έχουμε κάνει είναι μόνο η αρχή. Αυτό που επετεύχθη είναι να έχει πλέον απελευθερωθεί το ταλέντο των ανθρώπων μας».

Στο πλαίσιο των προοπτικών που έχουν διαμορφώσει οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, οι οποίες συνοδεύονται όμως από απαιτητικά χρονοδιαγράμματα, όπως αποκαλύφθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης αναμένονται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των νομοθετικό πλαίσιο για τα έργα πληροφορικής του Δημοσίου. Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και φαίνεται πως θα έχουν θετική κατάληξη, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την επιτάχυνση των χρόνων που απαιτούνται.

Προκειμένου να τρέξουν με καλούς ρυθμούς τα έργα του RRF, μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως αποκάλυψε ο κ. Ασθενίδης, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για συμφωνία πλαίσιο τεχνικού συμβούλου, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Τα εμβληματικά έργα και το στίγμα για το μέλλον

Η βεντάλια της Κοινωνίας της Πληροφορίας περιλαμβάνει 251 έργα, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης, ενώ υλοποιούνται 96 συμβάσεις, προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρούν 114 προγραμματικές συμφωνίες των 4,55 δισ. ευρώ. Κλείντας τα 20+1 χρόνια λειτουργίας της, η ΚτΠ έχει να επιδείξει μια σειρά σημαντικών έργων, με εμβληματικότερο ίσως το TaxisNet, ενώ έχει ακόμα ολοκληρώσει το Σύζευξις Ι, το RuralBroadband, το «112», το εθνικό ληξιαρχείο, το G-Cloud, αλλά και τα πολύ πρόσφατα Ψηφιακή Μέριμνα Ι, FreedomPassκαιFreedomPassData. Υποστήριξε, επίσης, το σύστημα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.

Επί του παρόντος, έργα, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Αυτά είναι:

·     Σύζευξης ΙΙ, 620 εκατ. ευρώ

·     Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης για Δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, 21,08 εκατ. ευρώ

·     HRMS- Σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, 12,4 εκατ. ευρώ

·     GOV ERP, 36,06 εκατ. ευρώ

·     Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ, 40,5 εκατ. ευρώ

·     Fuel Pass, 130 εκατ. ευρώ

·     Power Pass, 280 εκατ. ευρώ

·     Tourism4All, 562,27εκατ. ευρώ

Όσο για την επόμενη ημέρα της ΚτΠ, το στίγμα έδωσε, κατά το κλείσιμο της εορταστικής εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Ασθενίδης. «Πετύχαμε πολλά, θέλουμε περισσότερα. Αυτό νομίζω ότι εκφράζει την επιθυμία μας για τη μετεξέλιξη της ΚτΠ από βασικός εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κεντρικό κόμβο για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων που ενδυναμώνουν την ψηφιακή σχέση του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση και που προωθούν δυναμικά τη χώρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης
Οικονομία |

Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τώρα ξεκινά το υπουργείο Υγείας να τεκμηριώσει το αίτημα για οικονομική υποστήριξη των απογευματινών χειρουργείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να υποβάλλει αίτημα στην ΕΕ