Μεγάλη «βουτιά» 64% σημείωσαν τον Ιούλιο οι πωλήσεις των Tesla που κατασκευάζονται στην Κίνα , σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, καθώς η φιλόδοξη αναβάθμιση του εργοστασίου της στη Σαγκάη διέκοψε την παραγωγή.

Η απότομη πτώση για την Tesla έρχεται μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου οι πωλήσεις αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας στην Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο προωθεί επιθετικά τη μετάβαση στα ηλεκτρικά μοντέλα.

Η Tesla παρέδωσε 28.217 ηλεκτρικά οχήματα από το εργοστάσιό της στη Σαγκάη τον περασμένο μήνα, πολύ χαμηλότερα από τα 77.938 οχήματα του Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η China Passenger Car Association. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 54% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Μασκ: Πούλησε μετοχές Tesla αξίας 6,9 δισ. δολ. για να αγοράσει το Twitter

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από ένα πολύμηνο lockdown στη Σαγκάη νωρίτερα φέτος, το οποίο είχε επιφέρει σημαντικά πλήγματα τόσο στην παραγωγή της όσο και στους προμηθευτές της. Τον Ιούνιο, να σημειωθεί, η Tesla σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων οχημάτων που κατασκευάστηκαν στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Ίλον Μασκ: Καλεί σε debate τον CEO της Twitter

«Αναβαθμίσεις» στο εργοστάσιο της Σαγκάης

Η CPCA δεν διευκρίνισε τους λόγους πίσω από τη βουτιά των πωλήσεων της Tesla τονέΙούλιο, αλλά η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε στο πλαίσιο των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου, τον περασμένο μήνα, ότι στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη πραγματοποιούνται ορισμένες «αναβαθμίσεις εξοπλισμού», οι οποίες είχαν στόχο την αύξηση του ρυθμού παραγωγής.

Πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Tesla ανέστειλε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη τον Ιούλιο για να υλοποιήσει την αναβάθμιση αυτή, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή του εργοστασίου της έως και κατά 22.000 αυτοκίνητα την εβδομάδα – μια αύξηση 30% από την τρέχουσα δυνατότητά του.

Το εργοστάσιο της Σαγκάης είναι σήμερα το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο για την Tesla όσον αφορά στην εγκατεστημένη δυναμικότητα, όντας ικανό να παράγει περισσότερα από 750.000 οχήματα ετησίως, σύμφωνα με την τριμηνιαία ενημέρωση της Tesla τον περασμένο μήνα. Μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, το εργοστάσιο θα είναι σε θέση να παράγει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα ετησίως, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Αύξηση των πωλήσεων EV στην Κίνα

Ενώ οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν τον Ιούλιο, η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών BYD ανέκτησε την πρώτη θέση, πουλώντας 80.991 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, αυξημένα κατά 16% από τον Ιούνιο.

Οι συνολικές πωλήσεις λιανικής νέας ενεργειακής γενιάς αυτοκινήτων της χώρας — συμπεριλαμβανομένων τόσο των ηλεκτρικών οχημάτων όσο και των plug-in υβριδικών οχημάτων — αυξήθηκαν κατά 117% τον Ιούλιο σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, χάρη στα κίνητρα της κυβέρνησης, την ανάκαμψη των αλυσίδων εφοδιασμού και την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η CPCA.

Η Κίνα πιέζει επιθετικά για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων τα τελευταία χρόνια, δίνοντας χρηματικές ενισχύσεις σε αυτοκινητοβιομηχανίες για να ενθαρρύνει την παραγωγή.

Η CPCA δήλωσε την Τρίτη ότι οι πωλήσεις νέων ενεργειακών αυτοκινήτων της Κίνας για το 2022 θα μπορούσαν να φτάσουν τα 6 εκατομμύρια οχήματα, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε αύξηση κατά 70% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή