Ευκολίες πληρωμής για την τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων προσφέρουν για μία ακόμη χρονιά οι τράπεζες στους κατόχους πιστωτικών καρτών, μέσω της υπηρεσίας άτοκων δόσεων.

Οσοι έχουν επαρκή διαθέσιμα όρια μπορούν να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών τους προς το Δημόσιο ακόμη και έως τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ έχουν και την ευχέρεια να εξασφαλίσουν τις εκπτώσεις που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών στις εφάπαξ εξοφλήσεις, χωρίς να χάσουν το δικαίωμα των δόσεων.

Διαβάστε επίσης – Οφειλές: Οι φορολογούμενοι κλείνουν «λογαριασμούς» με την εφορία

Εως τέλος Αυγούστου

Εφέτος το ραντεβού με την Εφορία ήλθε νωρίτερα, καθώς για πρώτη φορά ξεκίνησε στο τέλος Μαΐου η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, με τη λήξη της προθεσμίας για την 1η από τις 10 δόσεις του.

Από την άλλη, όσοι έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα μετά την υποβολή της δήλωσής τους για τη φορολογία εισοδήματος, έχουν περιθώριο μετά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών να αποπληρώσουν τις δύο πρώτες από τις οκτώ συνολικά δόσεις ή όλες με την προβλεπόμενη έκπτωση έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου (31/8).

Διαβάστε επίσης – Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, δεν είναι λίγοι όσοι έχουν μέχρι στιγμής επιλέξει να σπάσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σε περισσότερες δόσεις, με τη χρήση των πιστωτικών τους καρτών.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, κατά τους ίδιους κύκλους, «δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, που πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

Πολλαπλό κέρδος

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια υπηρεσία που παρέχεται εντελώς δωρεάν, εάν ο φορολογούμενος εξοφλεί κάθε μήνα την οφειλή της κάρτας του εμπρόθεσμα.

Στην πράξη, η τράπεζα πληρώνει για λογαριασμό του πελάτη της τον φόρο και στη συνέχεια εκείνος καταβάλλει το ποσό στην πιστωτική του κάρτα είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις, κατ’ επιλογήν του.

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις επιλογές των φορολογουμένων όταν γίνεται χρήση της πιστωτικής τους κάρτας είναι οι εξής:

♦ Εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος και εξόφλησή του σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται η έκπτωση του 3% που δίνει το ΥΠΟΙΚ.

♦ Πληρωμή κάθε δόσης του φόρου σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

♦ Πληρωμή του συνόλου του φόρου χωρίς άτοκες δόσεις, επιλογή που εξασφαλίζει τη μετάθεση της εξόφλησής του στην τράπεζα έως και 50 ημέρες μετά τη συναλλαγή.

♦ Πληρωμή κάθε μηνιαίας δόσης εφάπαξ. Με τον τρόπο αυτόν μετατίθεται η αποπληρωμή κάθε δόσης έως και 50 ημέρες μετά τη συναλλαγή με την πιστωτική κάρτα

Eπιλογές

Εστω ότι ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 1.500 ευρώ. Οι δόσεις που πρέπει να πληρωθούν στην Εφορία θα είναι 8 των 187,5 ευρώ η καθεμία, με προθεσμία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου για τις δύο πρώτες και αντίστοιχα στη συνέχεια κάθε μήνα μέχρι τον Φεβρουάριο 2023 για τις υπόλοιπες έξι.

Ο φορολογούμενος έχει τις ακόλουθες επιλογές:

Α. Εφάπαξ πληρωμή φόρου με έκπτωση 3% έως 31/8:

 1 Απευθείας στην Εφορία με χρέωση καταθετικού λογαριασμού του μειωμένου ποσού των 1.455 ευρώ.

 2 Εξόφληση όλου του ποσού των 1.455 ευρώ με την πιστωτική κάρτα. Η οφειλή θα εμφανιστεί στον λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας του Σεπτεμβρίου.

 3 Εξόφληση των 1.455 ευρώ με χρήση πιστωτικής κάρτας σε έως και 12 άτοκες δόσεις που ξεκινούν από τα 121,25 ευρώ.

Β. Εξόφληση ξεχωριστά κάθε δόσης:

♦ Πληρωμή κάθε δόσης των 187,5 ευρώ απευθείας από τον καταθετικό λογαριασμό του φορολογουμένου (η πρώτη του Αυγούστου θα είναι διπλή).

♦ Πληρωμή κάθε δόσης σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Ετσι, κάθε δόση των 187,5 ευρώ μπορεί να εξοφλείται στην τράπεζα σε 12 δόσεις των 15,63 ευρώ και η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.

♦ Πληρωμή κάθε δόσης εφάπαξ με χρήση της πιστωτικής κάρτας, με την οποία επιτυγχάνεται η μετάθεση του χρόνου εξόφλησή της στην τράπεζα έως και 45-50 ημέρες μετά την εντολή για τη συναλλαγή.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax