Πρόσφατη μελέτη της DFC Intelligence για την αγορά του gaming, έδειξε ότι μέχρι τα μέσα του 2020, ο αριθμός των ανθρώπων που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια παγκοσμίως είχε αυξηθεί στα 3,1 δισεκατομμύρια. Ο συνολικός πληθυσμός της Γης ήταν λίγο πάνω από 7,8 δισεκατομμύρια (από τον Ιούλιο), δηλαδή περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού προτιμά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Επιπλέον, 1,5 δισεκατομμύριο από αυτούς παίζουν σε υπολογιστή, περίπου δηλαδή το 48% όλων των παικτών.

Σήμερα, τα παιχνίδια απαιτούν υψηλότερα επίπεδα πόρων hardware, με την απόδοση να είναι η κορυφαία προτεραιότητα για τους περισσότερους παίκτες. Μερικοί επιλέγουν να συναρμολογούν τους δικούς τους υπολογιστές, αυστηρά για τις ανάγκες τους – διασφαλίζοντας ότι τα παιχνίδια εκτελούνται ομαλά, ακόμη και αυτά που είναι απαιτητικά από άποψη γραφικών. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι λάτρεις του gaming μια τέτοια ευκαιρία – πολλοί άνθρωποι θα έχουν ήδη έναν φορητό ή μη υπολογιστή, ο οποίος γενικά καλύπτει τις ανάγκες τους, εκτός από το να παίζουν παιχνίδια.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο επηρεάζει (τελικά) το gaming την ψυχική υγεία;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν οι μισοί gamers παγκοσμίως χρησιμοποιούν υπολογιστές, η προσαρμογή αυτών των συσκευών ώστε να μπορούν να εκτελούν τα παιχνίδια ομαλά καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική.

Οι ειδικοί της Kaspersky ετοίμασαν μια λίστα με συμβουλές και κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της απόδοσης του υπολογιστή σας όταν παίζετε αγαπημένα παιχνίδια. Γενικά, αυτές οι συμβουλές χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες – αυτές που αφορούν το hardware και αυτές που αφορούν στο software. Καλύπτουν όλα τα κύρια lifehacks, τα οποία οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την απόδοση του υπολογιστή τους. Φυσικά, αυτές οι συμβουλές δεν μπορούν να μετατρέψουν έναν παλιό υπολογιστή σε μια νέα και ισχυρή συσκευή, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης.

Διαβάστε ακόμα:  Αpple: «Εκρηξη» εσόδων από gaming και μουσική έως το 2025

Συμβουλές για το hardware

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη βελτίωση της απόδοσης στο πεδίο του hardware. Μερικές από τις συμβουλές αφορούν τα εξαρτήματα του υπολογιστή (για παράδειγμα, κάρτα βίντεο, επεξεργαστής κ.λπ.). Οι υπόλοιπες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε μερικά από τα πρόσθετα στοιχεία στα οποία πρέπει να προσέξετε για καλύτερα αποτελέσματα.

Συμβουλές για εξαρτήματα υπολογιστή

Όταν αποφασίζετε να δημιουργήσετε έναν υπολογιστή από την αρχή, ένα λογικό πρώτο βήμα θα ήταν να υπολογίσετε το διαθέσιμο budget σας για το hardware. Θα ήταν επίσης λογικό να διαβάσετε διάφορες δοκιμές και κριτικές προϊόντων που περιλαμβάνονται στην επιθυμητή κατηγορία τιμής σας. Κατά τη συναρμολόγηση ενός υπολογιστή, είναι σημαντικό να θυμάστε τον κανόνα – η αρμονία όλων των εξαρτημάτων είναι η απάντηση.

Για παράδειγμα, αν αγοράσατε μια πολύ ισχυρή κάρτα γραφικών, αλλά, ταυτόχρονα, έχετε έναν παλιό ή μεσαίο επεξεργαστή της σειράς, τότε δεν θα επιτευχθεί υψηλή απόδοση για τα παιχνίδια σας. Το πρόβλημα είναι ότι η κάρτα βίντεο δεν θα είναι σε θέση να φέρει στην επιφάνεια όλες τις δυνατότητές της όταν συνδυάζεται με έναν αδύναμο και αργό επεξεργαστή. Έτσι, τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την κάρτα βίντεο θα έχουν χαθεί.

Η επόμενη περιοχή που πρέπει να φροντίσετε είναι η ψύξη. Δυστυχώς, ακόμη και το πιο ισχυρό σύστημα ψύξης μπορεί να μην λειτουργεί εάν η θερμοκρασία δωματίου είναι περίπου +30°C, επομένως προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής βρίσκεται σε σχετικά δροσερό δωμάτιο. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί η ροή αέρα στη μονάδα συστήματος. Η τοποθέτηση του υπολογιστή σε ένα μέρος χωρίς εξαερισμό δεν είναι η καλύτερη επιλογή – ένας υπολογιστής, όπως ένας άνθρωπος, πρέπει να αναπνέει.

Πρόσθετη βοήθεια μπορούν να παρέχουν οι influencers που δοκιμάζουν τις βέλτιστες ρυθμίσεις παιχνιδιού για διάφορα στοιχεία υπολογιστή. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμα κι αν ένας blogger δείχνει μια “απίστευτη κάρτα βίντεο” με την οποία όλα τα παιχνίδια του τρέχουν τέλεια στις υψηλότερες ρυθμίσεις, δεν θα πρέπει να τρέξετε αμέσως και να αγοράσετε την ίδια κάρτα, ελπίζοντας να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε προσεκτικά τα άλλα εξαρτήματα του υπολογιστή.

Συμβουλές για πρόσθετα εξαρτήματα

Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για να επιτύχετε την καλύτερη απόδοση από τον υπολογιστή σας είναι να επιλέξετε το σωστό τροφοδοτικό. Υπάρχουν πολλές αριθμομηχανές αναλογίας ισχύος που σας επιτρέπουν να ελέγξετε ποιο τροφοδοτικό είναι κατάλληλο για την κατασκευή σας (μπορείτε να βρείτε ένα εδώ). Στην ιδανική περίπτωση, το περιθώριο απόδοσής σας θα πρέπει να είναι περίπου 25-30%.

Δυστυχώς, χωρίς την κατάλληλη παροχή ρεύματος, ακόμη και το καλύτερο hardware δεν θα μπορεί να μπει στη «λειτουργία ενίσχυσης» στη μέγιστη ισχύ. Αυτή η λειτουργία αναγκάζει την κάρτα βίντεο, τον επεξεργαστή και άλλα εξαρτήματα να αυξήσουν το επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας και μια αδύναμη τροφοδοσία ρεύματος δεν θα μπορεί να παρέχει σε όλα τα εξαρτήματα επαρκές επίπεδο ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και ο πιο ισχυρός και ακριβός υπολογιστής θα λειτουργεί μόνο στο ήμισυ των δυνατοτήτων του.

Ένα άλλο αποτελεσματικό εργαλείο για τους παίκτες είναι το Uninterruptible Power Supply (UPS). Είναι μια συσκευή που παρέχει εφεδρική μπαταρία και προστατεύει τα gadget από διακοπή ρεύματος ή υπέρταση. Ένα μικρό UPS μπορεί να παρέχει ισχύ για μερικά λεπτά, ενώ τα μεγάλα συστήματα έχουν αρκετή ισχύ για αρκετές ώρες.

Εκτός από την απώλεια ρεύματος, υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα τάσης που μπορεί να επηρεάσει τον υπολογιστή σας. Η τάση κυμαίνεται συνεχώς στις πρίζες και ορισμένες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών, μπορεί να είναι ευαίσθητες σε αυτό. Συγκεκριμένα, το online UPS μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το ζήτημα και διαθέτει εργαλεία που βοηθούν στην εξισορρόπηση της τάσης στα σταθερά 220 V και στη μείωση της πίεσης στη συσκευή.

Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα UPS, το βασικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι η ισχύς εξόδου του πρέπει να αντιστοιχεί στην ισχύ εξόδου του τροφοδοτικού. Για παράδειγμα, εάν το τροφοδοτικό σας παρέχει 900 V, το UPS πρέπει επίσης να εγγυάται τουλάχιστον 900 V. Επιπλέον, είναι καλύτερο να κοιτάξετε προς το online UPS.

Διαβάστε ακόμα: Ποιο βιντεοπαιχνίδι χρησιμοποιείται περισσότερο σε κυβερνοεπιθέσεις

A team of teenage gamers plays in a multiplayer video game on pc in a gaming club.

Συμβουλές για συστήματα και λογισμικά

Οι συμβουλές για συστήματα και λογισμικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσης των εξαρτημάτων του υπολογιστή και να τους παρέχουν πρόσθετες ικανότητες. Αλλά οι παίκτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν αυτές τις συμβουλές για να αυξήσουν την απόδοση. Τα εξαιρετικά βαριά φορτία στο σύστημα μπορούν να οδηγήσουν σε ποικίλες δυσμενείς επιπτώσεις.

Το δίλημμα του driver

Η δημοφιλής συμβουλή στο διαδίκτυο είναι να εγκαθιστάτε πάντα την πιο πρόσφατη έκδοση των drivers στον υπολογιστή σας. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία αυτόματης ενημέρωσης και να τις ελέγξετε χειροκίνητα. Φυσικά, εάν μιλάμε για σημαντικές ενημερώσεις συστήματος ή ασφαλείας, τότε θα πρέπει πάντα να τις εγκαθιστάτε ώστε το σύστημα και η συσκευή να παραμένουν προστατευμένα.

Ωστόσο, εάν πρόκειται για μικρές ενημερώσεις για την κάρτα γραφικών ή άλλα στοιχεία, είναι λογικό να διαβάζετε online κριτικές ή φόρουμ από αυτούς που έχουν ήδη εγκαταστήσει αυτήν την ενημέρωση και να μάθετε ποιες αλλαγές πραγματοποιούνται.

Διαβάστε ακόμα: Στην Ευρώπη με όχημα την Quantic Dream ο κινεζικός κολοσσός NetEase

Προγράμματα για την επιτάχυνση ενός υπολογιστή

Εάν θέλετε να επιταχύνετε τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα, προσέξτε από ποιον κατασκευαστή είναι ο επεξεργαστής σας. Είναι πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο να εγκαθιστάτε προγράμματα από τον ίδιο προμηθευτή.

Καθαρός και βελτιστοποιημένος υπολογιστής = χαρούμενος gamer

Μετά την εγκατάσταση προγραμμάτων και drivers, μην ξεχάσετε να ελέγξετε πόσες εφαρμογές ξεκινούν αυτόματα όταν ενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας. Μπορεί να είναι προγράμματα περιήγησης, messengers, torrents και άλλα προγράμματα. Από μόνες τους, οι εφαρμογές δεν βλάπτουν την απόδοση, αλλά αν έχετε 5-6 «βαριές» εφαρμογές που τρέχουν ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αισθητά – ακόμη και σε έναν ισχυρό υπολογιστή.

Εκτός από το να διατηρείτε την εξωτερική επιφάνεια του υπολογιστή σας καθαρή, μπορείτε να φροντίζετε για την εσωτερική του καθαριότητα – αυτή του σκληρού δίσκου. Εάν ο δίσκος σας είναι γεμάτος στο όριο του, αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των παιχνιδιών. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά την κατάσταση του υπολογιστή σας και να τον καθαρίζετε από περιττά ή απαρχαιωμένα αρχεία και προγράμματα. Μια καλή επιλογή θα ήταν επίσης να ανασυγκροτήσετε τους σκληρούς σας δίσκους.

Είναι επίσης καλή πρακτική να ελέγχετε την κατάσταση των λύσεων ασφαλείας σας. Ενημερώστε αυτά τα προγράμματα στις πιο πρόσφατες εκδόσεις τους και σαρώστε τον υπολογιστή σας για κακόβουλα αντικείμενα. Ενίοτε, τα κρυφά κακόβουλα προγράμματα μπορούν να επιβραδύνουν έναν υπολογιστή, παρά τις άλλες προσπάθειες που μπορεί να γίνονται. Επιπλέον, οι λύσεις ασφαλείας μπορούν επίσης να υποστηρίξουν ειδικές λειτουργίες για gamers, οι οποίες δεν σας αποσπούν την προσοχή από ξένες ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, εκτός από τις πιο απαραίτητες.

Εάν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον μερικές συμβουλές από αυτήν τη λίστα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο υπολογιστής σας να λειτουργεί πιο γρήγορα και να απολαμβάνετε νέα παιχνίδια και νίκες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία