H απόπειρα των Αμερικανών και όχι μόνο εργοδοτών να επαναφέρουν τους εργαζομένους στα γραφεία από αυτό το φθινόπωρο δίδοντας τέλος στην τηλεργασία σκόνταψε σε ένα απροσδόκητο νέο εμπόδιο: τον πληθωρισμό!

Τα αυξημένα κόστη μετακίνησης, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους διαβίωσης, επιβάρυναν τους εργαζόμενους σε επίπεδα πολύ πάνω από τους μισθούς τους, επομένως θεωρούν πως είναι πιο βολικό και κυρίως πολύ πιο φτηνό να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι.

Διαβάστε επίσης: Αγορά εργασίας: Πιο ευέλικτη και υβριδική μετά την πανδημία

Η πανδημία απέδειξε ότι η τηλεργασία λειτουργεί

«Είναι πραγματικά ενοχλητικό πως πολλοί εργοδότες απαιτούν πλέον από τον κόσμο να είναι στα γραφεία, ενώ όλοι μας είδαμε πως μπορούμε να λειτουργήσουμε μια χαρά και από το σπίτι» σχολιάζει, μιλώντας στους Financial Times, η κτηματομεσίτης Λίνα Τουμανυάν.

Θυμίζουμε πως ο τιμάριθμος στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, με τον δείκτη τιμών των τροφίμων εκτός σπιτιού να κερδίζει 8%. Η δε, τιμή των καυσίμων παραμένει κατά 17% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, περίπου στα 3,70 δολάρια το γαλόνι, παρά και την μείωση που έχει καταγραφεί στις διεθνείς τιμές τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες επιχειρήσεις, από την Apple και την NBCUniversal έως την Goldman Sachs, είχαν μέτρια επιτυχία στην προσπάθεια τους να απαιτήσουν από τους εργαζομένους να επανέλθουν στα γραφεία. Τα στοιχεία δείχνουν πως η εργασία από τα γραφεία έχει όντως αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά σίγουρα παραμένουν πολύ κάτω από τα φυσιολογικά που ίσχυαν προ της πανδημίας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Kastle Systems, η ημερήσια κίνηση στο μετρό της Νέας Υόρκης ανέβηκε, την περασμένη εβδομάδα, στα 3,9 εκατ. επιβάτες, που είναι το υψηλότερο νούμερο από το Μάρτιο του 2020. Όμως, και πάλι στα επίπεδα αυτά η επιβατική κίνηση βρίσκεται κάτω από τα δύο τρίτα μιας τυπικής εργάσιμης ημέρας προ της πανδημίας.

Νέα δεδομένα 

Στην τάση αυτή το άλμα στο κόστος μετακίνησης των εργαζομένων εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη. Σύμφωνα με την πλατφόρμα εύρεσης εργασίας ZipRecruiter, περίπου το 60% των εργαζομένων δηλώνουν ότι προτιμούν να απασχολούνται με τηλεργασία.

«Τα κίνητρα για να θέλει κανείς να δουλεύει από απόσταση έχουν αλλάξει. Ενώ αρχικά ο νούμερο ένα λόγος ήταν η ανησυχία για την υγεία, τότε η νούμερο ένα πηγή ανησυχίας είναι το κόστος μετακίνησης» εξηγεί στους FT η Τζούλια Πόλακ, επικεφαλής οικονομολόγος της πλατφόρμας.

Οι Αμερικανοί μισθωτοί πλήρους εργασίας δηλώνουν πως πλέον ξοδεύουν διπλάσια χρήματα κάθε μήνα, αν χρειάζεται να δουλέψουν από το γραφείο, ή αλλιώς περίπου 863 δολάρια, σε σχέση με τα 432 δολάρια που είναι τα έξοδα τους, σε καθεστώς τηλεργασίας, σύμφωνα με έκθεση της Owl Labs.

Η μεγαλύτερη δαπάνη εντοπίζεται στο κόστος μετακίνησης και κατόπιν στο γεύμα που πρέπει να κάνει κάποιος εκτός σπιτιού. Όσοι έχουν κατοικίδιο προσθέτουν στα έξοδα και την επιπλέον επιβάρυνση που μπορεί να έχουν, αν χρειάζονται τις υπηρεσίες κάποιου περιπατητή σκύλων.

Αν χρειαστεί, αλλάζουν δουλειά 

Με την αγορά εργασίας να εξακολουθεί να καταγράφει αρκετά κενά σε θέσεις εργασίας, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εργαζομένων που επιλέγουν να αλλάξουν δουλειά, προτιμώντας έναν εργοδότη, μια επιχείρηση που είναι πιο δεκτική σε ευέλικτες συνθήκες εργασίας.

Για όσους εργοδότες επιμένουν στην επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία, ένας εύλογος τρόπος να κρατήσουν το προσωπικό τους είναι να προσφέρουν αυξήσεις ή κάποιου είδους αποζημιώσεις.

Για παράδειγμα η εταιρεία υγιεινών γευμάτων That’s It που έχει υποχρεώσει ήδη όλους τους εργαζομένους να επιστρέψουν στα γραφεία, προσφέρει σε κάθε εργαζόμενο τρεις χωριστές δωροκάρτες καυσίμων αξίας 100 δολαρίων έκαστη. Αντιστοίχως, η καλιφορνέζικη βιοφαρμακευτική εταιρεία Urovant διεύρυνε την πρόσβαση για ένα επίδομα υγείας και ευζωίας ύψους 500 δολαρίων προς κάθε εργαζόμενο, χρήματα που το προσωπικό συνήθως αξιοποιεί για γεύματα και κόστος μετακίνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive