Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, αναφορικά με τη Συμβολή της Ομογένειας κλήθηκαν να δώσουν οι συμμετέχοντες στο 12th Annual Capital Link Sustainability Forum με τίτλο «Μπορεί η βιωσιμότητα να υπερισχύσει της γεωπολιτικής;».

Στη συζήτηση, συμμετείχαν οι: κ. Ιωάννης Σμυρλής, Γεν. Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας – Υπουργείο Εξωτερικών, Ελληνική Δημοκρατία – Πρόεδρος ΔΣ – Enterprise Greece, ο Ομότ. Καθ. κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας – Υπουργείο Εξωτερικών, Ελληνική Δημοκρατία, ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, Πολιτειακός Γερουσιαστής του Rhode Island των ΗΠΑ; Πρόεδρος Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), η κα. Νίκη Καλογηράτου, Chief Communication Officer – Capital Ship Management Corp., ο κ. Bill Papastergiadis, Melbourne Managing Partner – Moray & Agnew Lawyers; President – Greek Community of Melbourne & Victoria, Australia με συντονιστή τον κ. Πέτρο Μαχά, Founding Partner, Chairman – Machas & Partners Law firm,

Ο Πέτρος Μαχάς, Ιδρυτής Εταίρος και Πρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας Machas & Partners τόνισε πως «Οι δεκαετίες του 1990 και του 2000, αλλά κυρίως η περίοδος της οικονομικής κρίσης, σηματοδότησαν την κλιμάκωση του φαινομένου brain drain, με την αποδήμηση να αποκτά πλέον νέο χαρακτήρα. Για πρώτη ίσως φορά στη διάρκεια αυτής της μακρόχρονης σχέσης μεταξύ της μητέρας πατρίδας και της Διασποράς υπήρξαν σημάδια διακοπής της μεταξύ τους οικονομικής σχέσης».

Διαβάστε επίσης: Capital Link: 12ο συνέδριο για την ναυτιλία – Οι βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών

Ο κ. Μαχάς έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Για ποιο λόγο θα πρέπει να μας απασχολεί η ελληνική διασπορά; Τι έχει να κερδίσει η χώρα μας; Η απάντηση είναι μάλλον προφανής, αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις σήμερα ζουν και δραστηριοποιούνται εκτός των εθνικών μας συνόρων περίπου 8 εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίοι είτε έφυγαν πρόσφατα είτε ζουν και ευημερούν σε άλλες χώρες εδώ και γενιές. Αν καταφέρουμε να ενισχύσουμε την ένταξη των ομογενών μας στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας, αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε τη διασύνδεση τόσο μεταξύ τους όσο και με την Ελλάδα, τα οφέλη μας θα είναι πολλαπλά, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η διεύρυνση της οικονομικής μας βάσης και κατ' επέκταση, η γεωπολιτική μας ισχύς».

Διαβάστε επίσης – Βαγγέλης Μαρινάκης: Νέες προκλήσεις για τη ναυτιλία από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα ο κ. Μαχάς επεσήμανε παράλληλα ότι «οι πληθυσμοί της ελληνικής διασποράς που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούν πολλαπλασιαστική δύναμη στον τομέα των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες όπου κατοικούν. Ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει η διασπορά -και θα μπορούσε να διαδραματίσει ακόμη πιο δυναμικά στο μέλλον-, στα οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά τεκταινόμενα της χώρας, είναι κάτι που αναγνωρίζεται πλέον παγκοσμίως». Και καταλήγοντας σημείωσε: «Θα ήθελα να προσκαλέσω τα μέλη της ελληνικής διασποράς που βρίσκονται στον επιχειρηματικό κόσμο να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις δυνατότητες επενδύσεων που δημιουργούνται στην Ελλάδα. Οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει στη χώρα ένα φιλικό περιβάλλον προς τις επιχειρήσεις δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης».

«Ισχυρή η ελληνική Διασπορά»

«Το εύρος του πεδίου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη δύναμη της Ομογένειας να καταστεί παράγοντας ενδυνάμωσης και επέκτασης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό» εξήρε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής.

Ο κ. Σμυρλής παρατήρησε ότι η ελληνική Διασπορά είναι από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά και τις πλέον δραστήριες –επιχειρηματικά- κοινότητες παγκοσμίως, η οποία διατηρεί μάλιστα, μία ζωντανή και ισχυρή σχέση με την γενέτειρα.

«Αντιλαμβανόμενοι την ευρωστία της ελληνικής διασποράς και το δυναμικό ρόλο που αυτή μπορεί να διαδραματίσει ως γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών παρουσίας των Ελλήνων», σημείωσε ο κ. Σμυρλής, «στο Υπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο πλέον για την Οικονομική Διπλωματία, αναλαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία ενεργοποίησης της διασποράς μας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων της».

Εξειδικεύοντας ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι διττός: «Επιδιώκουμε, αφενός, να προσφέρουμε μέσα από την Enterprise Greece, που λειτουργεί στη λογική του one stop shop, στους ομογενείς επιχειρηματίες τα κίνητρα και τα εφόδια, ώστε να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους και την τεχνογνωσία τους σε επιχειρηματικές δράσεις στη χώρα μας. Αφετέρου, μέσα από τα ευέλικτα εργαλεία –ψηφιακά και παραδοσιακά- που προσφέρει η αναμορφωμένη δομή της Οικονομικής Διπλωματίας να φέρουμε σε επαφή τις επιχειρήσεις των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό με την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, ώστε να διευκολυνθεί η διεπιχειρηματική συνεργασία, με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα».

Περαιτέρω, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μία πολύ υψηλής κατάρτισης επιστημονική διασπορά και εξήγησε ότι υιοθετούμε οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσουμε να εργαστούν στην Ελλάδα ομογενείς επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και τη βιομηχανία στο εξωτερικό. Η συνεισφορά τους θα είχε μεγάλη προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και την κοινωνία.

Τέλος, ο κ. Σμυρλής ανέφερε συγκεκριμένα ότι «είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε εντατικά, μαζί με τους Απόδημους για να αναδείξουμε και προωθήσουμε το ελληνικό brand name και την ελληνική επιχειρηματικότητα παγκοσμίως».

«Γέφυρα επικοινωνίας»

Από την πλευρά του ο Ομότ. Καθ. κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Δημόσιας Διπλωματίας τόνισε πως Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας (ΓΓΑΕΔΔ) έχει το θεσμικό ρόλο της «γέφυρας επικοινωνίας» με τους Έλληνες της Διασποράς, ως φορέας κατανόησης και διαμεσολάβησης με την Ελληνική Πολιτεία.

«Σταθερή επιδίωξή των δράσεών μας είναι η διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Απόδημος Ελληνισμός και Δημόσια Διπλωματία συνιστούν δυο πεδία πολιτικής που αλληλοσυμπληρώνονται και αφορούν την ίδια εξωστρεφή όψη και τον ίδιο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες της Διασποράς συνιστούν υπολογίσιμο συντελεστή ισχύος της χώρας, κατέχουν ήδη ενεργό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών θέσεων ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν και ως παράγοντας φιλίας και αλληλεγγύης με τις χώρες διαμονής τους.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως η ελληνική Διασπορά αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό Πολιτιστικής Διπλωματίας και συνεισφέρει θετικά στο «nation branding». Αποτελεί φορέα και θεματοφύλακα της μοναδικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία και κάνει γνωστή στα πέρατα της γης. Είναι η καρδιά, η παρουσία και η φωνή της Ελλάδας στον κόσμο. Σε παράλληλη βάση, σχηματοποιεί το σύγχρονο αφήγημα της χώρας και προβάλλει μια θετική εθνική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς οι ομογενείς μας, όπου και αν βρίσκονται, έχουν κατακτήσει με την παρουσία και το έργο τους εκτίμηση, αναγνωρισιμότητα και επιρροή στις τοπικές κοινωνίες.

«Θα πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα η δυναμική παρουσία της Ομογένειας, η προσφορά της και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει υπέρ της μητέρας Πατρίδας. Ειδικότερα, είναι πρόδηλο το ενδιαφέρον της για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων και για την αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στην διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να τονιστεί και η στενή συνεργασία μας με ομογενείς κοινοβουλευτικούς και με αιρετούς αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την προώθηση των πολιτιστικών και δημοκρατικών αξιών του Ελληνισμού».

Σημαντικός ο ρόλος των εκλεγμένων ομογενών

Στο πανελ συμμετείχε και συνέβαλε στη συζήτηση ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, Πολιτειακός Γερουσιαστής του Rhode Island των ΗΠΑ, Πρόεδρος, Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) αναφέροντας τα εξής:

«Σήμερα στις ΗΠΑ υπηρετούν κυβερνήτες, βουλευτές, αλλά και δεκαπέντε γερουσιαστές εκλεγμένοι σε 20 πολιτείες, όπως και πρόεδροι επιτροπών, όλοι τους ελληνικής καταγωγής. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ενημερώνοντας τα υπόλοιπα μέλη του κογκρέσου για σημαντικά ζητήματα σχετικά με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Τα αποτελέσματα μας είναι απτά, όπως η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα αεροσκάφη F35 και η υπογραφή της επέκτασης της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδος. Η άλλη πτυχή, η οικονομική, είναι ότι πλέον οι ισχυρότερες εταιρείες στην Αμερική θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μπορούμε να πετύχουμε ακόμη πολλά, βοηθώντας Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στέλνοντας σαφή μηνύματα στη ταραχοποιό γειτονική χώρα».

Έδρα Μιλτιάδη Μαρινάκη: κομβικής σημασίας o ελληνικός πολιτισμός για τη βιώσιμη ανάπτυξη

H Δρ. Νίκη Καλογηράτου, Chief Communication Officer στην Capital Ship Management αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στις ΗΠΑ και διεθνώς μέσω της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «η πρόσφατη δημιουργία της ‘Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό’ ενδυνάμωσε ένα τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών που επρόκειτο να συρρικνωθεί, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πανεπιστήμια της Αμερικής. Δημιουργήθηκε από την τοπική ελληνική κοινότητα, με βασικό δωρητή τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που ονόμασε την έδρα στη μνήμη του πατέρα του, Μιλτιάδη Μαρινάκη, ο οποίος του ενέπνευσε την αγάπη και το καθήκον απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό.

Στην σχολή αυτή, από το 2018 έχουν παρακολουθήσει περίπου 800 φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων μαθήματα για τη νεοελληνική γλώσσα, ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ στηρίζει και το εκπαιδευτικό έργο της τοπικής ορθόδοξης εκκλησίας. Οι φοιτητές δημιουργούν τα δικά τους ραδιοφωνικά προγράμματα ‘Greek Radio’ τα οποία εκπέμπονται διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο. Το τμήμα διατηρεί σχετικά αρχεία και εκδίδει λεπτομερή ενημερωτικά δελτία των δραστηριοτήτων του. Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής της Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη,  George Anagnostou, δημοσιεύει βραβευμένες μελέτες σχετικά με την ταυτότητα της ομογένειας στην σύγχρονη αμερικανική πολυπολιτισμική κοινωνία. Ο καθηγητής Gregory Jusdanis σύντομα θα εκδώσει βιογραφία του Καβάφη στον φημισμένο διεθνή εκδοτικό οίκο Farrar Straus Giroux, ενώ oι καθηγητές Brian Joseph και Christopher Brown διδάσκουν και μελετούν αδιάλειπτα τη νεοελληνική γλώσσα και οι φοιτητές τους παρακολουθούν στην Ελλάδα τα αναντικατάστατα προγράμματα του ΕΚΠΑ.

Η δημιουργία της Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη συνέβαλε στο εξωτερικό στην διατήρηση ενός σημείου επαφής και γνωριμίας με τη νεοελληνική παιδεία. Η χώρα μας διαθέτει δύο βιομηχανίες παγκοσμίου βεληνεκούς, τη ναυτιλία και τον τουρισμό, οι οποίες την φέρνουν κοντά σε εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι σημαντικό οι Αμερικανοί και φοιτητές όλων των εθνικοτήτων να μπορούν να την γνωρίσουν καλύτερα αλλά και οι Έλληνες της Ομογένειας μέσω της εκπαίδευσης να κατανοήσουν τις ρίζες τους και τη σχέση του ελληνικού με τους άλλους πολιτισμούς που αποτελούν πια μέρος της οικογενειακής τους παράδοσης στα πλαίσια της πολυπολιτισμικής αμερικανικής κοινωνίας.

Η βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη μας, εξαρτάται τόσο από τις τεχνολογική πρόοδο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και από την διατήρηση της πολιτιστικής βιοποικιλότητας. Ο πολιτισμός απευθύνεται στο μυαλό των ανθρώπων. Είναι οι ιδέες των ανθρώπων που αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας, όπως η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του Ελληνικού πολιτισμού, η ελληνική γλώσσα και οι αξίες που πρεσβεύει η σύγχρονη ιστορία μας και μπορούν να συνεισφέρουν στην ατομική και κοινωνική συνοχή και ευημερία. Για το λόγο αυτό ο ελληνικός πολιτισμός πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής για την βιώσιμη ανάπτυξη τόσο για τους ιδιωτικούς όσο και τους κρατικούς φορείς διεθνώς.

Ζωτικό συστατικό η Διασπορά

Τέλος, ο κ. Bill Papastergiadis, Melbourne Managing Partner, Moray & Agnew Lawyers; President, Greek Community of Melbourne & Victoria, Australia, ανέφερε τα εξής:

«Είναι προνόμιο να συμμετέχω στο Συνέδριο Capital Links που συζητά τη σχέση της διασποράς και της πατρίδας της (Ελλάδα). Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στην προώθηση της σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της διασποράς. Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατανοούν ότι η ελληνική διασπορά αποτελεί ζωτικό συστατικό του κοινωνικοοικονομικού και πολιτιστικού ιστού της χώρας. Υπάρχουν πολυάριθμοι οργανισμοί στην Αυστραλία που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών προς την ελληνική διασπορά σε πολλά επίπεδα. Η παρουσιαση της συμβολής τους θα απαιτούσε μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) θα θίξω τον ρόλο της για τους σκοπούς αυτής της συζήτησης.

Βασικοί τομείς συμβολής από την ΕΚΜ και υποστήριξης από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση παρατίθενται παρακάτω. Ο στόχος αυτής της συζήτησης είναι να τονίσει το επίπεδο υποστήριξης σε έναν μόνο οργανισμό (που είναι η ΕΚΜ) από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση και τι μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον με την Ελλάδα.

Όσον αφορά το θέμα των διακρατικών συμφωνιών, η ΕΚΜ ήταν μέρος της πρωτοβουλίας που οδήγησε στην υπογραφή της Συμφωνίας «Tourist Working Visa». Είναι επίσης μέλος μιας επιτροπής που θα ελαφρύνει το βάρος της διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Ξεκίνησαν επίσης συζητήσεις για μια διμερή συμφωνία για την υγεία.

Ο Πολιτισμός υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση μέσω πολυάριθμων πρωτοβουλιών της ΕΚΜ, συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου φεστιβάλ δρόμου Αντίποδες, και της εγκατάστασης των αντιγράφων των Μαρμάρων του Παρθενώνα που θα κοσμούν την πρόσωψη του 15ώροφου πολιτιστικού κέντρου της ΕΚΜ.

Στα έργα που χρηματοδοτούνται από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνονται επιχορηγήσεις για την κατασκευή του 15ώροφου πολιτιστικού κέντρου, του νέου ελληνικού Hub στο κέντρο της πόλης και της ανακαίνιση τεσσάρων άλλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών κέντρων σε διάφορα προάστια της Μελβούρνης.

Οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες της ΕΚΜ ενισχύονται μέσω της κρατικής χρηματοδότησης των απογευματινών ελληνικών σχολικών προγραμμάτων και της νέας έδρας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης που θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια ελληνική διασπορά. Ομοίως, το ημερήσιο Κολλέγιο Alphington Grammar School, το οποίο ανήκει και λειτουργεί από την ΕΚΜ, έχει επεκτείνει τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του για να συμπεριλάβει μια νέα βιβλιοθήκη, τρεις ορόφους σχολικών αιθουσών και ένα νέο κέντρο έρευνας STEM.

Όσον αφορά την υγεία, η κυβέρνηση χρηματοδότησε υπηρεσίες εμβολιασμού κατά του Covid σε διάφορους χώρους της ΕΚΜ. Στον εμπορικό τομέα, πριν από τον Covid, η κυβέρνηση επιδίωξε να χρηματοδοτήσει την αποστολή μιας αυστραλιανής αντιπροσωπείας στην Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η προώθηση των εθνικών μας θεμάτων αποτέλεσαν επίσης μέρος των βασικών δραστηριοτήτων της ΕΚΜ. Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση, κατόπιν αιτήματος της ΕΚΜ, απάντησε θετικά για την υποστήριξη της Ελλάδας σε πρόσφατα ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε το υψηλό επίπεδο κυβερνητικής υποστήριξης στην Αυστραλία μαζί με το ενδιαφέρον της διασποράς. Οποιαδήποτε επένδυση σε νέες πρωτοβουλίες που αντικατοπτρίζουν τη μεταβαλλόμενη διασπορά πρέπει να εξεταστεί από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να συμμετέχει ενεργά. Μια πρωτοβουλία που προτείνουμε και θα βοηθήσει στην αλλαγή των σχέσεων της διασποράς με την Ελλάδα είναι μέσω μιας παγκόσμιας πύλης που θα φιλοξενείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Η πύλη θα λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς σε κρίσιμα ζητήματα με τη συμβολή των οργανώσεων της διασποράς παγκοσμίως. Θα οδηγούσε σε ανταλλαγή ιδεών και τελικά σε ενέργειες των ελληνικών κυβερνήσεων. Η πύλη θα αποτελούσε εφαλτήριο για την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και ένα σημαντικό έργο για τη διασπορά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Ψηφίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων
Επικαιρότητα |

Ουκρανία: Ψηφίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων

Παρά τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων, αναμένεται να περάσει το πακέτο για την Ουκρανία, το οποίο – να μην ξεχνάμε, ωστόσο – είχε συνδέσει ο Μπάιντεν και με βοήθεια προς το Ισραήλ…

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας