Δύο έργα ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 254 εκατ. ευρώ ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση.

Πρόκειται για την «Ανέγερση φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας» και την «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας».

Διαβάστε επίσης – Πράσινα έργα άνω των 2 δισ. στον κύκλο του νερού

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση, τα έργα είναι τα εξής:

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

– «Ανέγερση φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας».

Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση, υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας στις φοιτητικές εστίες καθώς και συνεδριακό κέντρο στην πανεπιστημιούπολη Κοζάνης όπως και φοιτητικές εστίες στην πανεπιστημιούπολη Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας.

Διαβάστε επίσης – Με 770 εκατ. ευρώ θα ξεδιψάσει η Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί 41.000 φοιτητές ενώ η έλλειψη ιδιόκτητων εστιών καθώς και η διασπορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθιστούν προβληματική τη λειτουργία και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημίου. Το έργο, προβλέπει φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 350 ατόμων και ένα πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο δυναμικότητας 700 ατόμων στην Κοζάνη. Στην πανεπιστημιούπολη Φλώρινας: φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 150 ατόμων. Στην πανεπιστημιούπολη Καστοριάς: φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 150 ατόμων. Στην πανεπιστημιούπολη Πτολεμαΐδας: φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 100 ατόμων.

Εκτιμάται ότι η δημιουργία υψηλού επιπέδου κτιριακών δομών έρευνας και εκπαίδευσης θα εξοικονομήσει πόρους από τη μείωση της μίσθωσης χώρων, θα αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών και θα εξασφαλίσει πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση για φοιτητές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.

Υδρευση Κέρκυρας

– «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας». Η σύμπραξη αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου υδροδότησης του νησιού μέσω της συλλογής επιφανειακών υδάτων στους ταμιευτήρες Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας.

– Υπενθυμίζεται ότι η υδροδότηση του νησιού γίνεται σήμερα από 149 γεωτρήσεις, πολλές εκ των οποίων με νερό όχι της υψηλότερης ποιότητας. Με το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζεται το οξύτατο πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας καθώς εξασφαλίζεται η πρόσβαση των οικισμών σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιότητας πόσιμου νερού.

Δηλώσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε: «Αξιοποιώντας το σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ ερχόμαστε σήμερα να απαντήσουμε θετικά σε δύο μείζονες προκλήσεις: την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού υψηλής ποιότητας για τις αυξημένες ανάγκες της Κέρκυρας και την κατασκευή φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για δύο έργα με εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, με τα οποία κάνουμε ακόμη ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση ισόρροπης ανάπτυξης του συνόλου της ελληνικής επικράτειας. Δέσμευσή μας είναι από την εποχή των… μουσαμάδων να περάσουμε στην εποχή των σύγχρονων έργων υποδομής προς όφελος του ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας».

Ο πρόεδρος της ΔΕΣΔΙΤ, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Τα έργα ΣΔΙΤ που εγκρίναμε σήμερα αποτελούν ακόμα μία απόδειξη ότι η κυβέρνησή μας με σύγχρονα επιχειρηματικά εργαλεία δίνει λύσεις σε προβλήματα που έχουν σωρευθεί επί σειρά ετών και αναβαθμίζει το επίπεδο της ζωής των Ελλήνων φοιτητών αλλά και των πολιτών της Κέρκυρας. Η υψηλή ποιότητα κατασκευής των φοιτητικών εστιών θα αναβαθμίσει όχι μόνο το επίπεδο της διαμονής των φοιτητών από όλες τις απόψεις, ακόμα και από αυτήν της ασφάλειας, αλλά και συνολικά το επίπεδο των παρεχομένων σπουδών στο πλαίσιο ακόμα και της σύνδεσής τους με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και το οικονομικό μοντέλο του Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, δήλωσε σχετικά: «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο που καλείται να συμβάλλει αναπτυξιακά στη Δίκαιη Μετάβαση της περιφέρειας προς ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Ως εκ τούτου οι υποδομές είναι πολύ σημαντική παράμετρος ώστε αφενός ν΄ ανταπεξέλθει στον ρόλο του και αφετέρου να ικανοποιήσει τις μεγάλες προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή έγκριση του έργου ΣΔΙΤ έρχεται να ενδυναμώσει το πανεπιστήμιο και να το καταστήσει ακόμα πιο ελκυστικό ως εκπαιδευτικό προορισμό καθώς και να ενισχύσει τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές