Ο κρυπτοχειμώνας είναι τσουχτερά κρύος. Ο παγετός ξεκίνησε νωρίτερα φέτος με την κατάρρευση του Terra, ενός ψηφιακού διακριτικού που υποτίθεται ότι ήταν συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο.

Η πρόσφατη αποτυχία του ανταλλακτηρίου FTX του Sam Bankman-Fried μείωσε περαιτέρω τη θερμοκρασία. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, πτώση περίπου 70% από την κορυφή, σύμφωνα με το CoinMarketCap.com.

Καθώς οι θεσμικοί επενδυτές «πήραν τα βουνά», οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές πλησιάζουν. Και τίθεται το αναπόφευκτο ερώτημα: έχουν μέλλον τα κρυπτονομίσματα; Και η απάντηση είναι: όχι σε τίποτα που να μοιάζει με κανονικές συνθήκες.

Οι αληθινοί υποστηρικτές δεν έχουν χάσει την πίστη τους. Επισημαίνουν ότι τα κρυπτονομίσματα αρχικά προορίζονταν για να παρέχουν μια αποκεντρωμένη εναλλακτική λύση στα χρήματα που είχαν εκδοθεί από την κυβέρνηση, η οποία δεν απαιτούσε από τους χρήστες να εμπιστεύονται τους μεσάζοντες όπως οι τράπεζες. Αντίθετα, οι συναλλαγές θα καταγράφονται σε ένα κατανεμημένο καθολικό.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα κατέληξαν σε κεντρικά χρηματιστήρια όπως το FTX. Η αδιαφάνεια, η μόχλευση, η έλλειψη ρευστότητας και οι σκοτεινές συναλλαγές σε αυτόν τον νέο οικονομικό κόσμο έμοιαζαν με τα χειρότερα της Wall Street.

Οι πιστοί υποστηρίζουν ότι το crypto πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του. Ωστόσο, είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις. Η κατοχή bitcoin ή ανταγωνιστικά tokens σε ψηφιακά πορτοφόλια εκτός σύνδεσης είναι γεμάτη κινδύνους. Εάν ο ιδιοκτήτης χάσει το crypto- κλειδί του ή στείλει νομίσματα σε λάθος διεύθυνση, δεν έχει καμία δυνατότητα προσφυγής.

Επιπλέον, τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ ασταθή για να χρησιμεύσουν ως χρήματα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πρωτοπόροι των κρυπτονομισμάτων ανέπτυξαν stablecoins, τα οποία συνδέουν την τιμή αγοράς τους με παλιομοδίτικα νομίσματα fiat. Όμως, όπως καταδεικνύει η κατάρρευση του Terra, τα stablecoins δεν ανταποκρίθηκαν στο όνομά τους.

Ο Bankman-Fried φάνηκε να γνωρίζει τα εγγενή ελαττώματα των κρυπτονομισμάτων.

Ο ιδρυτής της FTX συμφώνησε ότι τα ψηφιακά tokens ήταν αδύνατο να αποτιμηθούν καθώς δεν δημιουργούσαν ταμειακές ροές. Επισήμανε επίσης την πρακτικά χαμηλή ταχύτητα των συναλλαγών μέσω του δικτύου Ethereum. Από αυτή την άποψη, το bitcoin είναι λίγο καλύτερο.

Υπάρχει άλλο πρόβλημα. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα απαιτούν τη λεγόμενη «απόδειξη συμμετοχής» όπου οι μεγάλοι κάτοχοι επαληθεύουν τις συναλλαγές. Αλλά είναι θεωρητικά δυνατό για αυτές τις «φάλαινες», όπως είναι γνωστές, να πάρουν τον έλεγχο ενός νομίσματος, στερώντας το ποντάρισμά τους από το πλαγκτόν.

Το Bitcoin έχει διαφορετικό σχεδιασμό, που βασίζεται στην «απόδειξη εργασίας» για την επαλήθευση των συναλλαγών. Αλλά αυτή η διαδικασία καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, κάτι που είναι προβληματικό σε μια εποχή υψηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως επισημαίνει ο Hyun Song Shin της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, οι ανταμοιβές για την επαλήθευση των συναλλαγών αυξάνονται και μειώνονται με τον τζίρο της αγοράς.
«Το Crypto λειτουργεί πραγματικά μόνο όταν οι τιμές των νομισμάτων ανεβαίνουν και υπάρχουν εισροές νέων αγοραστών», καταλήγει. Με άλλα λόγια, ολόκληρος ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων έχει τη μηχανική ενός σχήματος Ponzi.

Στη συνέχεια, υπάρχει η ρυθμιστική ανάδραση. Οι δημόσιοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ότι η μόνη πρακτική χρήση των κρυπτονομισμάτων είναι το ξέπλυμα χρήματος ή η απαίτηση πληρωμών για λύτρα. Τον Αύγουστο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Tornado Cash, μια εταιρεία της οποίας το λογισμικό παρείχε ανωνυμία στους χρήστες κρυπτονομισμάτων.

Ο Dylan Grice της Calderwood Capital αναφέρει ότι το θεμελιώδες όνειρο των κρυπτονομισμάτων έχει πεθάνει: «Η αγορά των crypto είναι πλέον εκ των πραγμάτων άδεια, είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη και στερείται ιδιωτικότητας», γράφει.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανταποκρίνονται στην απειλή που θέτουν τα κρυπτονομίσματα για το νομισματικό τους μονοπώλιο. Η Κίνα δοκιμάζει ένα ψηφιακό γιουάν. Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι χρησιμοποιούν το χαμηλού κόστους σύστημα πληρωμών Pix, το οποίο διαχειρίζεται η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Είναι κατανοητό, ωστόσο, ότι τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) θα αποδειχθούν η σωτηρία των κρυπτονομισμάτων.

Εάν τα χρήματα, όπως είπε ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, είναι «επινοημένη ελευθερία», τότε τα CBDC έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό πανοπτικό όπου οι κεντρικές αρχές θα παρακολουθούν κάθε συναλλαγή. Σε λάθος χέρια, ένα CBDC θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή κυρώσεων σε αδιάφορα άτομα, τον προσδιορισμό ποιες συναλλαγές είναι επιτρεπτές ή για τη δέσμευση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων χωρίς τη δέουσα διαδικασία. Κανένας ολοκληρωτισμός δεν είχε ποτέ τόσο απόλυτη εξουσία.

Σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο, η πρόσβαση σε έναν αποκεντρωμένο, ανώνυμο τύπο ψηφιακού χρήματος θα μπορούσε να αποδειχθεί απαραίτητη. Αυτό είναι το μήνυμα του « The Network State», ενός πρόσφατου βιβλίου του επιχειρηματία Balaji Srinivasan.

Οραματίζεται έναν κόσμο στον οποίο στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεσπά εμφύλιος πόλεμος και το ψηφιακό γιουάν της Κίνας χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ανθρώπων παγκοσμίως. Σε αυτόν τον κόσμο, το bitcoin χρησιμεύει ως η σωσίβια λέμβος για τον πολιτισμό, προσφέροντας προστασία τόσο από την αναρχία όσο και από το κράτος επιτήρησης.

Οι αναγνώστες πρέπει να κρίνουν μόνοι τους εάν αυτό το δυστοπικό όραμα είναι αξιόπιστο. Η πανδημία της Covid-19 μας δίδαξε πόσο γρήγορα μπορούν να ανατραπούν οι μακροχρόνιες κοινωνικές νόρμες. Στην Κίνα, οι εφαρμογές fintech προσαρμόστηκαν για να διευκολύνουν τα lockdown και να εκδίδουν εντολές παραμονής στο σπίτι σε άτομα.

Στη Δύση, το PayPal πρόσφατα πάγωσε λογαριασμούς όσων κρίθηκε ότι παραβίασαν την «πολιτική αποδεκτής χρήσης» της εταιρείας διαδικτυακών πληρωμών. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυτικές κυβερνήσεις πάγωσαν την πρόσβαση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και περιόρισαν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Κάτω από λιγότερο δραματικά σενάρια, είναι δύσκολο να δούμε ένα μέλλον για τα κρυπτονομίσματα, εκτός ίσως ως μάρκες για την κοινότητα του διαδικτυακού gaming. Τα τελευταία χρόνια, η κύρια λειτουργία τους ήταν να παρέχουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο διαδικτυακό καζίνο.

Τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση απελευθέρωσαν τον ενθουσιασμό των κρυπτονομισμάτων. Οι ψηφιακές μάρκες έχουν προσφέρει την πιο υπερπραγματική μορφή πλούτου – αυτό που ο Γάλλος φιλόσοφος Jean Baudrillard ονόμασε simulacrum, που ορίζεται ως κάτι που έχει απλώς τη μορφή ή την εμφάνιση ενός πράγματος, χωρίς να έχει την ουσία ή τις κατάλληλες ιδιότητές του.

Πίσω στον πλανήτη Γη, οι επενδυτές χρειάζονται ένα απόθεμα πλούτου που να παρέχει προστασία από τον πληθωρισμό και την οικονομική καταστροφή. Καλύτερα να απορρίψουν τον «ψηφιακό χρυσό», όπως ονομάζεται μερικές φορές το bitcoin, και να αγκαλιάσουν τον πραγματικό χρυσό. Όπως και το bitcoin, ο χρυσός είναι ενεργοβόρος για παραγωγή και έχει περιορισμένη προσφορά.

Όπως και το bitcoin, είναι αρκετά δύσκολο να εκτιμηθεί.

Η παράδοση λέει ότι μια ουγγιά χρυσού πρέπει να αγοράζει περίπου 15 βαρέλια λάδι ή 350 καρβέλια ψωμί. Η αναλογία τιμής χρυσού-πετρελαίου είναι σύμφωνη με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της. Ένα καρβέλι προζύμι 650 γραμμαρίων στο βρετανικό σούπερ μάρκετ Waitrose κοστίζει 4,11 λίρες (4,98 δολάρια). Πολλαπλασιάστηκε 350 φορές που είναι επίσης κοντά στην τρέχουσα αγοραία τιμή του χρυσού περίπου 1.750 $ ανά ουγγιά.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners