Τρία στα 10 φορτηγά που θα εισέρχονται στην ΕΕ από την Τουρκία θα υποβάλλονται πλέον σε αυστηρούς ελέγχους και ανάλυση για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, μετά την αύξηση των ανιχνεύσεων, που καταγράφηκαν την περασμένη σεζόν στον αριθμό των τουρκικών παρτίδων.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αύξηση των ελέγχων φυτοφαρμάκων στα τουρκικά λεμόνια και γκρέιπφρουτ που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης: Σφίγγει ο κλοιός για τα τουρκικά λεμόνια

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών στις 30 Νοεμβρίου, μετά την επιβεβαίωση ότι «σε σχέση με αποστολές λεμονιών και γκρέιπφρουτ από την Τουρκία, έχει εντοπιστεί υψηλό ποσοστό μη συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία της Ένωσης όσον αφορά τη μόλυνση από υπολείμματα φυτοφαρμάκων κατά τη διάρκεια επίσημων ελέγχων που διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793.

«Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να αυξηθεί στο 30% η συχνότητα των ελέγχων ταυτότητας και φυσικών ελέγχων που πρέπει να διενεργούνται σε αυτές τις αποστολές που εισέρχονται στην Ένωση», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793, αυξάνοντας το ποσοστό ελέγχου από 10% σε 30% στην περίπτωση του γκρέιπφρουτ και από 20% σε 30% για τα λεμόνια.

Το μέτρο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου για περίοδο έξι μηνών, που σημαίνει ότι στο 30% των φορτηγών  που εισέρχονται στην ΕΕ και μεταφέρουν τουρκικά λεμόνια και γκρέιπφρουτ θα πρέπει να υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης φυτοφαρμάκων.

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για τους ευρωπαίους καταναλωτές και αγρότες και την ενίσχυση της θέσης των ενωσιακών προϊόντων που συμμορφώνεται με όλα τα εμπορικά πρότυπα ποιότητάς, υγιεινής και ασφάλειας που καθορίζονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO