Στήριξη από τα ολοένα και θετικά μηνύματα του ανοίγματος της οικονομίας της Κίνας έλαβαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας επίσης να αντιδράσουν από τη συνεχή πίεση που έχουν δεχτεί τόσο εξαιτίας των εκτιμήσεων για την ύφεση στην Ήπειρο, όσο και για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8%, με τον κλάδο των κατασκευών να κερδίζει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,06% στις 7.476 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,74% στις 14.370 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,46% στις 6.677 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Στο «κόκκινο» λόγω μάκρο

Οι θετικές κινήσεις ήρθαν επίσης μετά την αναφορά των κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα ανακάμψει καθώς η χώρα αίρει τα μέτρα Covid.

Εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών

Σε επίπεδο τίτλων, η Credit Suisse σημείωσε άλμα σχεδόν 7%, καθώς ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι άντλησε 2,24 δισ. ελβετικά φράγκα στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, επιπλέον των 1,8 δισ. ελβετικών φράγκων που άντλησε από προηγούμενη τοποθέτηση μετοχών σε ομάδα θεσμικών επενδυτών με επικεφαλής τη Saudi National Bank.

Οι αγορές είχαν μια δύσκολη εβδομάδα με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να χάνει 1,1% – καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών θα οδηγήσει πιθανότατα σε παγκόσμια ύφεση το 2023. Ο FTSE 100 και ο CAC 40 έχασαν 1%.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χάραξη πολιτικής. Και οι δύο κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αυξήσουν για άλλη μια φορά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων της μετά από ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μοιρασμένα πρόσημα σε στενό εύρος

Μια θετική εβδομάδα, αλλά με πολλά ερωτηματικά, έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, με την επιφυλακτικότητα και την αναμονή να είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά, ακόμη και στις ημέρες που επιχειρήθηκε η ανοδική αντίδραση. Ο γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα στις 915,99 μονάδες, με κέρδη 0,06%, αποτυπώνοντας όμως την απουσία σαφούς τάσης που κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της εβδομάδας στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές