Σε μία από τις πλέον ελκυστικές χώρες του πλανήτη για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) έχει αναδειχθεί η  Ελλάδα. Το καταγράφουν οι μελέτες – προ μηνός ο διεθνής οίκος Ernst & Young την εμφάνισε στη 2η θέση στον γενικό δείκτη ελκυστικότητας «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων  μεταξύ κορυφαίων οικονομιών του κόσμου,  αναλογικά με το ΑΕΠ. Το καταδεικνύουν όμως και οι διεθνείς επενδυτές που, την τελευταία διετία,  συρρέουν στο …κατώφλι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για  βεβαιώσεις παραγωγού.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΕ: Εκτοξεύτηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022

Πλεονεκτήματα και αγκυλώσεις

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, είναι το φιλόδοξο πλάνο απολιγνιτοποίησης και οι  μεταρρυθμίσεις του καθεστώτος προώθησης των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό,  που  ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας, σε ενεργειακό και πολιτικό επίπεδο, παράλληλα με την εξέλιξή της σε κεντρικό ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μάλιστα, η επικεφαλής Ελλάδας της Ligthsource BP (ο «πράσινος» βραχίονας της BP) κυρία Ναταλία Παρασκευοπούλου, μιλώντας πριν λίγο καιρό σε οικονομικό φόρουμ, συνόψισε τους λόγους που  η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών που δραστηριοποιείται σε 18 χώρες αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα, ανοίγοντας γραφεία το 2020, εν μέσω πανδημίας.   «Η χώρα έχει άπλετη ηλιοφάνεια και υπάρχει μια στιβαρή διαδικασία αδειοδότησης. Γνωρίζουμε τα βήματα, ασχέτως εάν υπάρχουν καθυστερήσεις. Υπάρχουν διαγωνισμοί για κατοχύρωση ταρίφας. Σίγουρα η απολιγνιτοποίηση έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο, όπως και το ότι η χώρα ανήκει στη ζώνη του ευρώ», τόνισε.

Σχετικά με τις αγκυλώσεις στην αδειοδότηση, τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ή τα κορεσμένα δίκτυα, όπως ανέφερε είναι «ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε».   Τα λεγόμενά της βρίσκουν σύμφωνο και τον διευθυντή ανάπτυξης έργου στην Ελλάδα της Aquila Clean Energy ( ο κλάδος ΑΠΕ της γερμανικής Aquila Capital στην Ευρώπη) κ. Σταμάτη  Βουρνέλη, ο οποίος μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» πρόσθεσε σε όλα αυτά και το σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Από το καλοκαίρι του 2020 έως σήμερα, η  Ligthsource BP έχει 225 MW έργων στην Κοζάνη, με 14 φωτοβολταϊκά πάρκα εκ των οποίων τα οκτώ έχουν  κλειδώσει «ταρίφα» σε διαγωνισμό ΑΠΕ της ΡΑΕ και τα υπόλοιπα θα συμμετάσχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με βραχυπρόθεσμα διμερή συμβόλαια (PPAs). Όσον αφορά στα έργα σύνδεσης των μονάδων, η βρετανική εταιρεία κατασκευάζει τον πρώτο ιδιωτικό υποσταθμό στην Ελλάδα, ισχύος 300 κιλοβόλτ. Ο στόχος της είναι να  ξεπεράσει το 1 GW αναπτυγμένων έργων έως το 2025.

Aquila και Cero Development Hellas

Αντιστοίχως, η Aquila, η οποία επίσης εισήλθε στην ελληνική αγορά το 2020, διαθέτει ένα pipeline έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευσης ενέργειας), συνολικής ισχύος περίπου 1,7 GW, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, τα οποία θα αποτελέσουν το «όχημα» για την είσοδό της στην αγορά των PPAs. Ξεκίνησε με την εξαγορά ενός αιολικού πάρκου σε λειτουργία με εγκατεστημένη ισχύ  περίπου 82,5 MW στη Δεσφίνα και στις αρχές του 2021 εξαγόρασε άδειες για 17 φωτοβολταϊκά έργα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, συνολικής ισχύος 1,3 GW, εκ των οποίων τα 900 MW έχουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).  Τελευταία εξαγόρασε μονάδα, στη φάση της ΑΕΠΟ, στο Μαρτίνο Φθιώτιδας, ισχύος 121 MW ενώ παράλληλα αναπτύσσει και πέντε έργα αποθήκευσης  stand-alone, ισχύος περίπου 200 MW, με τα οποία θα λάβει μέρος  στην πρώτη δημοπρασία για την επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης, η οποία πιθανώς θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023.

Αισθητή έχει κάνει την παρουσία της στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2022 και η Cero Development Hellas (εταιρεία του χαρτοφυλακίου της Macquarie που έχει αποκτήσει και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ), η οποία προ ημερών εξασφάλισε νέες βεβαιώσεις παραγωγού  ενισχύοντας το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιό της σε 1,55 GW.  Ειδικότερα, στις 5 Δεκεμβρίου πήρε την άδεια από τη ΡΑΕ για δύο φωτοβολταϊκές μονάδες σε Φωκίδα (ισχύος 280 MW) και Θεσσαλία (ισχύος 110 MW). Τα δύο έργα έρχονται να προστεθούν σε άλλα τέσσερα, ισχύος άνω του 1 GW, για τα οποία είχε λάβει βεβαιώσεις στα τέλη Ιουνίου και θα εγκατασταθούν στο Κάτω Νευροκόπι (269.23 MW και 153.85 MW), στο Δομοκό  (369.99505 MW) και στο Λιτόχωρο (269.23 MW). Η κατασκευή των έργων _ για τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες,  έχουν ήδη συναφθεί PPA’s με εγχώριες αλλά και ξένες  εταιρείες  _ αναμένεται να ξεκινήσει το  2023 και εκτιμάται ότι θα ηλεκτριστούν το  2025 και το 2026. Και για το πρώτο έργο της εταιρείας στην Ελλάδα, που κατασκευάζεται στη Δράμα  ισχύος 100 MW  έχει εξασφαλίσει την πώληση της παραγόμενης ενέργειας μέσω  PPA  10ετούς διάρκειας με τον ελβετικό κολοσσό της Axpo Solutions.

Άλλες εταιρείες

Φιλόδοξα είναι τα σχέδια και της  ισραηλινών συμφερόντων εταιρείας Kenlov Renewables Greece  η οποία τον περασμένο μήνα είχε εξασφαλίσει  πέντε βεβαιώσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος  272 MW σε περιοχές των Σέρβιων Κοζάνης και των δήμων Βόλβης,  Μαρωνείας – Σαπών και Κομοτηνής. Η εταιρεία έχει ήδη υπό ανάπτυξη ένα pipeline έργων   συνολικής ισχύος περίπου 650 MW, μαζί με ένα πακέτο φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων για τα οποία είχε εξασφαλίσει άδειες τον περασμένο Ιούλιο.

Επίσης, 16 βεβαιώσεις παραγωγού, συνολικής ισχύος άνω των 300 MW  εξασφάλισε τον Νοέμβριο από τη ΡΑΕ και η WATTCROP HELLAS, μία εταιρεία διεθνών συμφερόντων, η οποία ιδρύθηκε το 2019 με στόχο την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με …δύναμη από τη Σκανδιναβία μπήκαν τελευταία στην ελληνική αγορά δύο εταιρείες. Η φινλανδική “Korkia Thessaly Solar”   στις 24 Νοεμβρίου  εξασφάλισε    βεβαιώσεις παραγωγού για  δύο φωτοβολταικά πάρκα, συνολικής ισχύος 190 MW στη Θεσσαλία. Στόχος της να αναπτύξει έργα 1 GW, τα οποία θα συνοδεύονται και από μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.  Με ένα φωτοβολταικό πάρκο, ισχύος 200 MW στην Ελασσόνα ξεκινά τη δραστηριότητά της στη χώρα μας η δανέζικη Obton, μέσω εξαγοράς της  Central Greece Development  ΙΙ.

Με   φιλόδοξα πλάνα ήρθαν στην Ελλάδα, την τελευταία διετία τέσσερις  γερμανικοί όμιλοι,  η Altus AG με όχημα την “Ilos New Energy Greece” και στόχο την ανάπτυξη έργων   3 GW, η Wircon GmbH  (μέσω της  “Wircon Solar Park 1”), η Greencells Group (μέσω του ελληνικού της βραχίονα, τη Central Greece Development 1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ) και η AAA Green Energy GmbH (μέσω της Ampelia Solar). Επίσης,   ισπανικός όμιλος ELMYA ο οποίος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά στις 10 Μαΐου  2021 έχει διασφαλίσει βεβαιώσεις παραγωγού για περισσότερα από 500 MW.

Ισχυροί διεθνείς παίκτες

Πέρα όμως από τις δεκάδες νεοεισερχόμενες ξένες εταιρείες, τη θέση τους διατηρούν,  εδώ και χρόνια, στην ελληνική αγορά ΑΠΕ ισχυροί «παίκτες» της διεθνούς ενεργειακής …σκηνής, όπως η ιταλική Enel Green Power, η οποία σχεδιάζει να παραμείνει, αλλά με στρατηγικό επενδυτή, οι γαλλικές Total Eren και EDF, η πορτογαλική EDPR κ.ά.

Πέρα όμως από τους επενδυτές ΑΠΕ, η χώρα μας έχει γίνει  «μαγνήτης» και για βαριά ονόματα της διεθνούς αγοράς κατασκευής φωτοβολταϊκών πλαισίων και αντιστροφέων (inverter).  Εκτός από τον παγκόσμιο ηγέτη στους εξοπλισμούς πάνελ, τη JinkoSolar που έχει περί τα δέκα χρόνια παρουσία στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας και όλη την Ανατολική Ευρώπη, την τελευταία διετία, εν μέσω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, απέκτησαν έδρα στη χώρα μας και άλλοι κορυφαίοι παίκτες του κλάδου όπως οι LONGi, TrinaSolar, JA Solar,  Canadian Solar  και Risen Energy.

Πρόκειται για τους έξι παγκόσμιους κολοσσούς της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ο όγκος αποστολών της  JinkoSolar έφτασε τα 18,21 GW και τα λειτουργικά της έσοδα άγγιξαν τα  4,84 δισ.  δολάρια. Η TrinaSolar  έφτασε  τα 18,05 GW με λειτουργικά έσοδα 5,17 δισ. δολάρια, η  LONGi τα 18.02 GW με έσοδα 7,3 δισ. δολάρια, η JA Solar τα 15.67 GW με έσοδα 4,12 δισ. δολάρια, η Canadian Solar τα  8.69 GW με  έσοδα 3,56 δισ. δολάρια και η Risen Energy τα 7 GW.

Γραφεία στην Ελλάδα άνοιξαν το τελευταίο διάστημα και ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αντιστροφέων (απαραίτητα εξαρτήματα για τη λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων) όπως οι HUAWEI,  Sungrow, Growatt, Goodwe κ.ά.  Όπως σχολιάζει παράγοντας της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ, δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι η  …αφρόκρεμα της παγκόσμιας αγοράς έχει έρθει ή σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία στη χώρα μας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green