Το Facebook είναι ο αντιμονοπωλιακός μπαμπούλας της Microsoft. Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), επιδιώκει να μπλοκάρει τη συμφωνία 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων του τιτάνα λογισμικού για τον γίγαντα τυχερών παιχνιδιών Activision Blizzard, εν μέρει για να σταματήσει την κυριαρχία της βιομηχανίας καθώς εξελίσσεται. Η επικεφαλής της FTC, Λίνα Καν, μπορεί με την απόφαση αυτή να επιχειρεί να εξιλεώσει τις ρυθμιστικές αρχές που υποστήριξαν την εξαγορά του Instagram, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Αν και η συμφωνία της Microsoft είναι διαφορετική, η τιμωρία υπό το καθεστώς της Καν φαινόταν αναπόφευκτη.

Η FTC ανησυχεί ότι η Microsoft, κάτοχος της κονσόλας παιχνιδιών Xbox, θα αποκρύψει δημοφιλή παιχνίδια της Activision, συμπεριλαμβανομένων των «Call of Duty» και «World of Warcraft» από ανταγωνιστικές πλατφόρμες, όπως το PlayStation της Sony και το Nintendo. Η Microsoft προσπάθησε να κατευνάσει αυτήν την ανησυχία. Αυτόν τον μήνα, η εταιρεία με επικεφαλής τον Satya Nadella συμφώνησε να προσφέρει παιχνίδια στη Nintendo και τη Sony για 10 χρόνια.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά. Η Microsoft θα μπορούσε να προσπαθήσει να στριμώξει την αγορά αναγκάζοντας τους καταναλωτές να αγοράσουν όχι μόνο τα παιχνίδια Activision από τη Microsoft, αλλά και την πλατφόρμα. Το Outlook, το Teams και άλλα λειτουργικά συστήματα της Microsoft αποτελούν πλέον κρίσιμο μέρος της καθημερινής ζωής που οι επιχειρήσεις αγοράζουν συλλογικά, για να μην αναφέρουμε τις δυνατότητες cloud του γίγαντα των 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, το πώς θα διαταραχθεί το μέλλον για την επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών είναι εικασία του καθενός. Το σκεπτικό της Microsoft για την αγορά της Activision είναι να ανταγωνιστεί καλύτερα στην αγορά τυχερών παιχνιδιών ενάντια σε εταιρείες όπως η Tencent και άλλες. Τα διαδικτυακά παιχνίδια έχουν λίγα εμπόδια στην είσοδο και οι κονσόλες ακολουθούν το δρόμο του Atari. Η ροή είναι το μέλλον και με αυτόν τον τρόπο, η Microsoft θα μπορούσε εύκολα να παραγκωνιστεί στον κλάδο εάν δεν καινοτομήσει.

Η Καν έχει ορκιστεί να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι αντιμονοπωλιακές νομοθεσίες. Ο επιτροπή επιδιώκει να επανεξετάσει τα κατώτατα όρια συγκέντρωσης που πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ληφθούν υπόψη «εναλλακτικές μετρήσεις» και «ποιοτικοί παράγοντες» πέρα ​​από το μερίδιο αγοράς. Αυτό απαιτεί από τις ρυθμιστικές αρχές να φανταστούν βλάβες που μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη.

Ο Ζάκερμπεργκ και το έτος 2012 φαντάζουν μεγάλα από αυτή την άποψη. Τότε ήταν που το Facebook της Meta Platform αγόρασε το Instagram, τότε έναν πολύ μικρότερο αντίπαλο. Η απειλή της κυριαρχίας ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτή τότεΑλλά αυτή η συναλλαγή, όσο μικρή κι αν ήταν, αποδείχθηκε ότι εκτόξευσε το Facebook σε έναν από τους μεγαλύτερους δικαιούχους ψηφιακών διαφημίσεων στον κόσμο. Η Καν μπορεί να σκέφτεται μπροστά. Αλλά είναι το φάντασμα του Facebook που στοιχειώνει τη Microsoft.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners