Ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ φαίνεται να επικρατεί του Αντρέι Μπάμπις, του δισεκατομμυριούχου λαϊκιστή πρώην πρωθυπουργού κατά τον σημερινό β’ γύρο των προεδρικών εκλογών με 53,4% έναντι 46,6% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών περιφερειών στην Τσεχία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Πάβελ, ο οποίος θεωρείται φιλοδυτικός, προηγείται με σαφή διαφορά.

Τσεχία: Η «αυλαία» ενός… μετανοημένου φιλορώσου προέδρου

Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη πριν από ένα δεκαπενθήμερο, ο Πάβελ εξασφάλισε 35,4%, ενώ ο Μπάμπις έλαβε 35%.

«Δημοψήφισμα»

Και οι δύο υποψήφιοι ψήφισαν χθες, Παρασκευή, κατά την πρώτη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Ο Μπάμπις είπε για τις εκλογές ότι είναι δημοψήφισμα για τον χαρακτήρα του. Ο Πάβελ ζήτησε μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων και σημείωσε ότι διακυβεύονται πολλά.

Στην Τσεχία, ο ρόλος του αρχηγού του κράτους είναι κυρίως τελετουργικός, ωστόσο ο πρόεδρος διορίζει την κυβέρνηση και είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

Το κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας. Ο 68χρονος Μπάμπις προσπάθησε να εμφανίσει τον αντίπαλό του ως πολεμοκάπηλο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής στην Πράγα μιας ειρηνευτικής διάσκεψης. Ο Πάβελ, ο οποίος είναι 61 ετών, τάχθηκε υπέρ της αποστολής βοήθειας στο Κίεβο.

Η «αυλαία» ενός… μετανοημένου φιλορώσου προέδρου

Οι εκλογές στην Τσεχία σηματοδοτούν το τέλος της αμφιλεγόμενης προεδρίας του Μίλος Ζέμαν, η δεύτερη και συνταγματικά τελευταία θητεία του οποίου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα λήγει τυπικά στις 8 Μαρτίου στην πάλαι ποτέ κομμουνιστική χώρα, νυν μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Υποστηρίζω πλήρως τη βοήθεια της Τσεχίας στην Ουκρανία, με την πεποίθηση ότι η πίεση των δημοκρατικών χωρών θα αναγκάσει αργά ή γρήγορα τη Ρωσία να εγκαταλείψει τα ουκρανικά εδάφη», δήλωσε τις προάλλες ο γεωπολιτικά όψιμα… μετανοημένος 78χρονος Μίλος Ζέμαν, σε μία από τις τελευταίες ομιλίες του ως πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Πρώτος μετακομμουνιστικά πρόεδρος στην Πράγμα που εξελέγη με απευθείας ψηφοφορία (οι δύο προηγούμενοι, Βάτσλαβ Χάβελ και Βάτσλαβ Κλάους, είχαν εκλεγεί από τη Βουλή), ο Ζέμαν δίχασε τη χώρα του κατά τη δεκαετή προεδρία του.

Από τις βασικές αιτίες ήταν η ακραιφνώς φιλορωσική στάση του – που πάντως άλλαξε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – καθώς και η σθεναρή υποστήριξή του για στενότερους δεσμούς με την Κίνα, στο όνομα των εθνικών οικονομικών συμφερόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους