Ο πληθωρισμός παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παγκοσμίως, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση από το ΔΝΤ των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη αναθεωρούνται επί τα βελτίω για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο.

«Απέχουμε πολύ από το να κερδίσουμε τη μάχη κατά του πληθωρισμού», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά, σε συνέντευξή του την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό του Bloomberg, σπεύδοντας πάντως να υπογραμμίσει: «Είχαμε μερικές καλές εκτυπώσεις. Είναι ενθαρρυντικό. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΔΝΤ: Αναβάθμιση με αστερίσκους για τις προοπτικές της οικονομίας

Ο Γκουρενσά μίλησε από τη Σιγκαπούρη αμέσως μετά τη δημοσίευση των τριμηνιαίων προβλέψεων του fund, οι οποίες δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9% φέτος, ελαφρώς υψηλότερα από την εκτίμηση του Οκτωβρίου.

Χρονιά προκλήσεων

Θα εξακολουθεί να είναι μια «χρονιά προκλήσεων», με την ανάπτυξη κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών και τον πληθωρισμό μόλις αρχίζει να ξεφεύγει από την αποκορύφωσή του, ενώ οι βασικές τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν επίμονες, είπε.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός κορυφώθηκε πέρυσι, εκτιμά το ΔΝΤ. Το ταμείο προβλέπει ότι το 84% των χωρών θα έχουν χαμηλότερο πληθωρισμό φέτος από πέρυσι.

Από τον Νοέμβριο, το δολάριο έχει αποδυναμωθεί και έδωσε μια «ανάσα φρέσκου αέρα σε πολλές οικονομίες των αναδυόμενων αγορών», με λιγότερο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες και εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις, είπε ο Γκουρίνχας.

Η ανθεκτικότητα στην αποταμίευση των νοικοκυριών, η χαλάρωση των τιμών της ενέργειας, οι στενές αγορές εργασίας και το άνοιγμα της Κίνας είναι μεταξύ των θετικών παραγόντων.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις πιο λαμπερές εκτιμήσεις και ο «γεω-οικονομικός κατακερματισμός» με τη μορφή προσπαθειών ενίσχυσης και σύσφιξης φίλων παραμένει «βαθιά πηγή ανησυχίας για εμάς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη