Σε αντίθεση με τη δυσάρεστη έκπληξη για την ανάπτυξη στη Γερμανία, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι η οικονομία της εμφανίζεται ανθεκτική στις προκλήσεις: με κινητήρια δύναμη τις εξαγωγές, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Αν και το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από την ανάπτυξη κατά 0,2% που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο, εν τούτοις είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Reuters και οι οποίοι προέβλεπαν μηδενική μεταβολή στο  ΑΕΠ.

Για το 2022 συνολικά, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6%, πρόσθεσε η στατιστική υπηρεσία INSEE στα προκαταρκτικά της στοιχεία.

Συνάντηση Μακρόν – Σολτς για οικονομία, ενέργεια και άμυνα

Η Γαλλία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας που έχουν επηρεάσει τις παγκόσμιες επιχειρήσεις και το εμπόριο.

Η Τράπεζα της Γαλλίας ανέφερε σε προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο ότι η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας θα μειωθεί στο 0,3% το 2023 από 2,6% το 2022.

Τα κακά νέα από τη Γερμανία

Ενισχύονται οι ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα βυθιστεί σε ύφεση, μετά και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και έδειξαν ότι το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε απροσδόκητα το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε  η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας μειώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι η οικονομία θα παρέμενε στάσιμη.

Γιατί ασθενεί η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας;

Το προηγούμενο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρά κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση.

Η μείωση το τέταρτο τρίμηνο σημαίνει ότι μια ύφεση – που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης – έχει γίνει πιο πιθανή, καθώς πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γερμανία αναμένεται να βελτιωθεί από την άνοιξη και μετά.

Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2023 και τώρα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%, έναντι φθινοπωρινής πρόβλεψης για πτώση 0,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή